Witam,
Niedługo czeka mnie zmiana płynów w Alfie. Do skrzyni mam Archoil 9100. Zastanawiam się teraz czy jest dawania ceramizera do skrzynki rozdzielczej i tylnego dyfra. Macie jakieś doświadczenie?
Witam,
Niedługo czeka mnie zmiana płynów w Alfie. Do skrzyni mam Archoil 9100. Zastanawiam się teraz czy jest dawania ceramizera do skrzynki rozdzielczej i tylnego dyfra. Macie jakieś doświadczenie?
Doświadczenia nie mam, ale szukałem w sprawie swojego Q4 i na stronie polskiego ceramizera wyczytałem, żeby do skrzyń z Torsenem ceramizerów nie dodawać. Torsen działa na zasadzie tarcia wewnętrznego, a ceramizer redukując tarcie może zaburzyć jego pracę. Do tylnego dyfra chyba przeciwwskazań nie ma, mamy w 3.2 chyba zwykły mechanizm różnicowy.
Za pierwszym razem nie zalewałem ceramizera do dyfrów. Nigdzie nie mogę znaleźć info na ten temat więc chyba odpuszczę. Zaleje Archoil 9100 do skrzyni. Sporo osób pozytywnie się wypowiadało.
Jeśli dobrze się orientuję to torsen nie działa na zasadzie tarcia wewnętrznego.
Dla torsena środki zmniejszające tarcie to zabójstwo (a na pewno upośledzenie działania), zasada ich działania opiera się na tarciu. Kolega [MENTION=41511]Diabeł[/MENTION] dobrze wyczytał i ma racje.
Do Q2 również nie wolno stosować takich dodatków ani olejów przeznaczonych dla szper płytkowych.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...