Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Strzelajca karoseria

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Jadzeg
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    159 SW, 1.9

Domyślnie Strzelajca karoseria

Czesc wszystkim forumowiczom
    Niestety jako moj pierwszy post przychodze z problemem, a dokladnie ze "strzelajaca" karoseria. Nie wiem jak inaczej moglbym to okreslic, chodzi mniej wiecej o to, ze na dziurach badz bardziej na jakis przechylach, gdzie jedno kolo jest bardziej obciazone od reszty karoseria wydaje rozne, dziwne, jednorazowe dzwieki, cos w stylu odginania Badz przy niesfornym, mocniejszym wjezdzie w jakas dziure.
    Oczywiscie wiadome jest, ze karoseria pracuje itd, ale w takim sztywnym aucie raczej nie powinno miec to miejsca, no nie. Jak myslicie, moze miec to zwiazek z jakas powypadkowa historia? a moze to normalne i ktos sie z tym spotkal? Czekam na odpowiedzi

Aaa, no i te strzelania to głównie z przodu, jakby pod deska rozdzielczą i w prawych slupkach A i B.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 1,9 Jtdm 150 km

Domyślnie

u mnie nic nie słychać z karoserii i raczej jak jeździłem na jazdach próbnych to wszystkie były dobrze spasowane ? Byłeś gdzieś z tym problemem może to coś w zawieszeniu jakaś tuleja, albo poduszka amortyzatora. Sprawdzałeś historię auta przed zakupem ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bronq05
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    Alfa Crosswagon 1.9 JTDm - była. Jest 159 1.9 120km

Domyślnie

Sprawdź poduszki amortyzatora. U mnie właśnie one wydają (zwłaszcza prawa) taki strzelające odgłosy.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

u mnie tylne drzwi na uszczelkach skrzypiały podczas jazdy po nierównościach. Mogą też stukać zamki w drzwiach o ten zatrzask na karoserii jak się drzwi trochę obwieszą - wystarczy wyregulować. Trzaski w słupkach z przodu to zwykle objaw pozostawionych w podszybiu plastików do montażu szyby.

Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    159 SW, 1.9

Domyślnie

Myślałem nad poduszkami i ogólnie zawieszeniem, ale chyba gdyby to byly poduszki to dzwięk byłby czestszy, a nie tylko przy jakiś pochyłych zjazdach. Jak bedzie jasno to sprawdze to. Obawiam się własnie powypadkowosci samochodu. Po 6 miesiącach od kupna klapa bagaznika (SW) obniżyła się po prawej stronie o jakies +/- 1 cm. Szukałem jakiś zdjęć alf na aukcjach i znalazlem chyba dwie, które tez mają jakoś krzywą tą klape z tył, jednak nie ma tam zadnych bolców do regulacji. A zamki w drzwiach to walą swoją droga, jednak nie ma to chyba zwiazku z tym strzelaniem. Ten dzwięk mógłbym jakby tak porownac do odginajacego sie arkuszu blachy aluminiowej. Liczyłem, że może to jakas wada 159, ale pewnie tylko ja mam ten problem. Postaram się jutro wrzucić zdjęcie tych nierównych liń między klapą, a tylnym boczkiem.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 1,9 Jtdm 150 km

Domyślnie

miernik lakieru i porównywanie powłok w okolicach łączeń fabrycznych przy zgrzewach i będzie widać co jest nie tak. Komputer i sprawdzenie poduch, i czy były kasowanie błędy w poduchach i napinaczach. Czy szyby są z tego samego roku. Żeby coś trzaskało to raczej musiała by być ingerencja w karoserie. Sam kiedyś kupiłem Honde po dobrym dzwonie i to nic przyjemnego ta świadomość (się napaliłem jak szczerbaty na suchary) i gdyby to nie była honda to pewnie do dziś bym jej nie sprzedał, a wtedy to każdy chciał mieć honde vtec i każda szła. Do tego kupił ją ode mnie handlarz i sprzedał ją z zyskiem w dwa dni.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski WIELKOPOLSKA
    Auto
    Alfa romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Nie wiem czy mówimy o tych samych dźwiękach na poprzecznych nierównościach i dziurach. Ale moim zdaniem te dźwięki wydobywają się z okolic podszybia. Myślałem że to może źle spasowana deska ze słupkami i przy przechyłach coś o coś ociera i "czeszczy" pojedynczy dźwięk głównie wydobywa się właśnie na poprzeczych nierównościach itp.
    W tym tygodniu jestem umówiony na sprawdzenie zawieszenia w Fiacie więc zobaczymy czy to jakaś poduszka jak ktoś zasugerował.

Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    159 SW, 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał boobas00 Zobacz post
    Nie wiem czy mówimy o tych samych dźwiękach na poprzecznych nierównościach i dziurach. Ale moim zdaniem te dźwięki wydobywają się z okolic podszybia. Myślałem że to może źle spasowana deska ze słupkami i przy przechyłach coś o coś ociera i "czeszczy" pojedynczy dźwięk głównie wydobywa się właśnie na poprzeczych nierównościach itp.
    W tym tygodniu jestem umówiony na sprawdzenie zawieszenia w Fiacie więc zobaczymy czy to jakaś poduszka jak ktoś zasugerował.
    Bardzo możliwe, że to to samo, w sumie zgadzalo by się z tym podszybiem. Czyli nie jestem jedyny. Tyle, że u mnie jeszcze przy słupku B tak strzela, także nie wiem. Jak będziesz już wiedział co to mogło być to po serwisie daj znac

Wróćę teraz do powypadkowości bo kurcze odkryłem taką głupote.. Mógłby mi ktoś powiedziec jakiego producenta szyby ma w swojej 159? U mnie 5 tylnych jest firmy SPLINTEX, a 3 przednie PILKINGTON. Różnią się numerami. Wrzucam też zdjęcie tych lini bagażnika. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	17475363_1332710710150842_2140579999_o.jpg
Wyświetleń:	38
Rozmiar:	57.5 KB
ID:	224651

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Właśnie te 2 firmy dostarczały szyby do 159, tylko, że na przedniej szybie zamiast znaczka pilkingtona na oryginalnej szybie jest logo Alfy. U mnie wszystkie szyby poza przednią są Splintexa, ale czy we wszystkich tak było, to ręki sobie uciąć nie dam.
    Sprawdź rocznik, jeśli wszystkie są z tego samego, ewentualnie o rok starsze, to prawdopodobnie są oryginalne.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał Jadzeg Zobacz post
    Aaa, no i te strzelania to głównie z przodu, jakby pod deska rozdzielczą i w prawych slupkach A i B.
    Przy dolnych rogach przedniej szyby (widać je po podniesieniu maski) mogą być technologiczne plastikowe płytki-podpórki, które podpierają szybę w momencie klejenia.
    One są przyklejone na taśmę dwustronną. Można je spokojnie usunąć, a często to one odpowiadają za takie skrzypienie/trzeszczenie.