Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 234567891011121314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 161

Temat: Porównanie Alfa 159 1.75 TBi vs. 2.2 JTS

Użytkownik Świeżak Avatar Fawkes
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    na zewnątrz słychać klekot, wewnątrz już niebardzo a przy dodawaniu gazu raczej bardzo miłe odczucia zarówno słuchowe jak i te odczuwane na ciele przy wciskaniu w fotel mi się podobało, było bardziej rasowo niż w TBi. żeby więcej powiedzieć musiałbym na spokojnie tym autem się przejechać jeszcze, ale nie mam za często okazji, kumpel mieszka w luxemburgu i widujemy się 1-2 razy w roku.
    czy polecam, miełem dużo pozytywnych odczuć i chyba bym się nie obraził gdyby w mojej 159 zamiast TBi był taki 3.0d R6, niestety to nierealne. swoją pierwszą wypowiedź poprzedziłem "Zaraz ktoś mnie tu zlinczuje", na szczęście narazie nikt tego nie zrobił w 159 są różne bardziej lub mniej przyzwoite silniki, ale brakuje naprawde fajnych.
    Wiesz mi strasznie zależy żeby już klekotu nigdy nie było..w żadnym momencie! Nie podoba mi się charakterystyka obrotowa diesla...Niestety, próbowałem i nie mogę.
    Trochę mi głupio też, jak normalnie jak gdzieś podjeżdżam i wszyscy się srają że WOW, Alfa, taka zajebista itd...a tu tertertereter...kicha;-)

A tak z ciekawości, bo tu już różne skrajne opinie słyszałem, jak Ci wychodzi spalania w różnych zastosowaniach w TBi?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pitek
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 16v m-jet 2003, Alfa Romeo 159 SW Ti 1.75 TBI 2011

Domyślnie

Cytat Napisał Fawkes Zobacz post
    A tak z ciekawości, bo tu już różne skrajne opinie słyszałem, jak Ci wychodzi spalania w różnych zastosowaniach w TBi?
    Hehe ja jak kupiłem TBI to po pierwszych 100km miałem średnia 18 litrów - pisze całkiem serio ale to w dużej mierze dlatego, że się po prostu dużo bawiłem

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał pitek Zobacz post
    Hehe ja jak kupiłem TBI to po pierwszych 100km miałem średnia 18 litrów - pisze całkiem serio ale to w dużej mierze dlatego, że się po prostu dużo bawiłem
    No to naturalne... jak mnie czasem poniesie w JTDM, to mam średnią 15;-) ale to muszę pałować jak wariat! ;-)
    Przeważnie jeżdżę szybko, sprawnie..ale w miarę normalnie myślę... szybciej niż większość aut, ale płynnie i w miarę ze stała prędkością... ruszam dość dynamicznie i się szybko rozpędzam i jadę tak że po prostu tam gdzie inni jada 80 ja jadę 110-120;-) i wtedy mi średnie spalanie w JTDM wychodzi 8,5-9.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Kilka razy miałeś tutaj napisane, jak to wychodzi w praktyce u różnych osób. Skąd my mamy wiedzieć, jakie masz upodobania odnośnie stylu jazdy? Mi wychodzi, że niekonwencjonalne, skoro JTDM lubisz kręcić. Więc ciężko ocenić ale sukcesów ekonomicznych z tym silnikiem nie osiągniesz. Mi spalanie średnie oscyluje między 7,8- 12. W mieście zimą może wyskoczyć 14. Za to jadąc spokojnie drogami o niskim natężeniu ruchu do 100 km/h można osiągnąć 7,2-8 (zimą koła 17' opony 205/55, lato 18' 225/45).
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 29-03-2017 o 10:25

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Kilka razy miałeś tutaj napisane, jak to wychodzi w praktyce u różnych osób. Skąd my mamy wiedzieć, jakie masz upodobania odnośnie stylu jazdy? Mi wychodzi, że niekonwencjonalne, skoro JTDM lubisz kręcić. Więc ciężko ocenić ale sukcesów ekonomicznych z tym silnikiem nie osiągniesz. Mi spalanie średnie oscyluje między 7,8- 12. W mieście zimą może wyskoczyć 14. Za to jadąc spokojnie drogami o niskim natężeniu ruchu do 100 km/h można osiągnąć 7,2-8.
    Czyli spalanie TBi wnioskuje jest normalne (czyli jakieś 3 litry więcej w stosunku do podobnego w osiągach JTDM) i bajki o tym, że ten silnik pije dużo to bzdury jak widać.

Co do moich upodobań to są zwykłe, naprawdę... JTDM kręcę bo inaczej to niezbyt jedzie, zwłaszcza z dołu słaby jest mega (u góry tak od 80km/h i 2200 RPM jest dużo LEPIEJ...ale niestety tylko do 3500RPM).

Potrafię w JTDM na trasie zejść do 6,4 nawet, a nawet kilka razy zjechałem na krótszych traskach do 5 litrów..ale taka jazda na dłuższą metę nudzi i trzeba za bardzo się pierniczyć z samochodem... W normalnym użytkowaniu (bez pałowania) na trasie mam 7,5, a w mieście 9,5-10, wiec bardzo zbliżone to jest do TBi...

Po prostu, w dieslu spalanie jest bardziej stabilne, bo i silnik jest stabilny w sensie że nie da się go używać zbyt różnorodnie...zmiany biegów są dość sztywno przypisane do obrotów, bo auto na obrotach poniżej 2000 nie jedzie a powyżej już 3500 umiera, więc zakres mały i związane z tym różnorodność sposobów jazdy i kręcenia silnika w dół i w górę żadna...cały czas obraca się człowiek po użytecznym zakresie jedynie 1,5 tysiąca obrotów, a w benzynie ten zakres to jakieś 2 razy tyle więc i 2 razy różniej da się silnik kręcić, co skutkuje bardzo różnym zużyciem... dlatego jedni maja 9 a drudzy 13 litrów na 100km.
    W konsekwencji, skoro ja jadę JTDM jak benzyną, to przekładając moją jazdę (nie pałowanie, nie żyłowanie) na TBi, spalanie będę miał o te 3 litry większe...
    Ostatnio edytowane przez Fawkes ; 29-03-2017 o 10:39

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

no nie wiem jak Ty liczysz tylko te 2L wiecej. Mialem JTDM (1.9) I jak tam po miescie pali mi 9-10 tak TBI pali mi ok 14-16 (pierwszy dzien jak ja sprowadzilem to bylo 19). jezdze dynamicznie I lubie czasem pokrecic do odcinki, I stad w obu takie spalania. Ty chyba jezdzisz podobnie, bo wyniki w JTDM masz zblizone, wiec w TBi tez raczej nie bedziesz mial wiele rozniacych sie ode mnie wynikow.
    trasy na tempomacie spalanie wychodzi ok predkosc/10 - 3L, czyli np 160km/h to 13L. 200km/h to juz wir w baku, wykladniczo przyrasta spalanie, na "niemieckie autostrady" sie nie nadaje bo cisniecie typu 240 (moja tyle jedzie) to juz spalanie z kosmosu, nie wiem ile dokladnie 30L/100 (komp od sredniego zatrzymuje wynik na 25L a takie bylo przy nizszych predkosciach niz max)? w moim przypadku nadwozie SW (+50kg I pewnie gorszy wspolczynnik oporu) I opony 235/45R18, pewnie sedan i na jakis wezszych oponach zrobi z 1L mniej.

najnizsze spalanie jakie pamietam to jak dla proby jechalem jakies 90km/h dwupasmowka, pokazywal cos ok 7l/100, ale to nie byla jazda dla mnie.

dodam ze przed I po chipie spalanie takie same w tych samych warunkach.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 29-03-2017 o 10:42
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

no nie wiem jak Ty liczysz tylko te 2L wiecej. Mialem JTDM (1.9) I jak tam po miescie pali mi 9-10 tak TBI pali mi ok 14-16. jezdze dynamicznie I lubie czasem pokrecic do odcinki.
    trasy na tempomacie spalanie wychodzi ok predkosc/10 - 3L, czyli np 160km/h to 13L. 200km/h to juz wir w baku, wykladniczo przyrasta spalanie, na "niemieckie autostrady" sie nie nadaje bo cisniecie typu 240 (moja tyle jedzie) to juz spalanie z kosmosu, nie wiem ile dokladnie 30L/100 (komp od sredniego zatrzymuje wynik na 25L a takie bylo przy nizszych predkosciach niz max)? w moim przypadku nadwozie SW (+50kg I pewnie gorszy wspolczynnik oporu) I opony 235/45R18, pewnie sedan i na jakis wezszych oponach zrobi z 1L mniej.
    Ja w Alfie używam i będę używać max 17tek, bo 18 to dla mnie za cienkie gumy, wiec fakt że spalanie może tutaj być mniejsze trochę. No i fakt, że interesuje mnie tylko sedan, bo nie lubię kombiaków;-)

Ja lubię kręcić silnik..ale wybitnie rzadko do odcinki w JTDM tak w ogóle nie robię bo się nie da tego słuchać powyżej 4000, a w wolnossącej benzynie ciągnąłem tak max do 6000 (odcinka była w okolicach 7000 bodajże).
    Też staram się jeździć dynamicznie, przy czym kręcę najmocniej, gdy się rozpędzam, ale jak osiągnę prędkość podróżną - te 80-100 to już utrzymuję się w tym zakresie mniej więcej (na zwykłych drogach).

Dla mnie stała jazda z prędkością 200 i więcej to męczarnia więc raczej okazyjnie tylko przy wyprzedzaniu bym tyle jechał...
    Na autobahnie, gdy się nie spieszę, to normalna predkość dla mnie to między 120 a 140, bo wtedy jest i najbardziej komfortowo, nadal sprawnie, a przyjmeność dużo większa niż 200km/h bo wtedy to ciągła walka z nierównościami i spina bo pędzę szybciej o 50% niż reszta świata.
    Kiedyś wolnossąca benzyną 2.0 140KM w Nissanie X-trail, zapakowanym po sufit z 4 osobami na pokładzie, pędziłem od Frankfurtu nad Menem do Berlina 180km/h ciągiem i wtedy mi spalanie wyszło 17;-) więc więcej niż jak mówisz Twoje Tbi ;-)

- - - Updated - - -

najnizsze spalanie jakie pamietam to jak dla proby jechalem jakies 90km/h dwupasmowka, pokazywal cos ok 7l/100, ale to nie byla jazda dla mnie.
    No fakt 90 na dwupasmówce to nie jest jazda. Ja w takich warunkach raczej trzymam się bliżej 120 (przy wyprzedzaniu wiadomo dociskam ile trzeba w danym momencie) i to mi wystarcza... no chyba że się spieszę wtedy dobijam do tych 140-150 a przy wyprzedzaniu do 180-190,a le tylko okazyjnie.
    Ostatnio edytowane przez Fawkes ; 29-03-2017 o 10:52

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

W normalnym użytkowaniu (bez pałowania) na trasie mam 7,5, a w mieście 9,5-10, wiec bardzo zbliżone to jest do TBi...
    Do tbi to zbliżone ono raczej nie jest bo ze dwa litry trzeba doliczyć, a to przecież znacznie więcej, przez określenie "zbliżone" rozumiem kiedy mówimy o różnicach rzędu 0,5l, ale nie 2l.

Cytat Napisał makarov Zobacz post
    jeżdżę na takich elektrozaworach od ponad pół roku, bez żadnych błędów
    i to ma być miarą bezawaryjności?
    Nie twierdzę, że jts to największe zło, chociaż do udanych jednostek zaliczyć go nie można, ale z pewnością pół roku eksploatacji bez awarii nie jest wyznacznikiem bezawaryjności.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Do tbi to zbliżone ono raczej nie jest bo ze dwa litry trzeba doliczyć, a to przecież znacznie więcej, przez określenie "zbliżone" rozumiem kiedy mówimy o różnicach rzędu 0,5l, ale nie 2l.
    Dla mnie 2l to jest zbliżone,bo w JTDM zalezy jak się mocniej lub słabiej wciśnie gaz to takie różnice w średnim spalaniu wyskakują właśnie... Poza tym 2l różnicy w spalaniu to wydaje mi się żaden dramat przecież.

Duże różnice WG MNIE OCZYWIŚCIE to takie np, że średnio wychodzi od 50% i więcej w górę, czyli np. dla mojego JTDM, gdy na trasie mam 7,5l, to jeśli na trasie w TBi by było 12, to by była duża różnica, a jak tu ludzie piszą na trasie da się zejść do 9, czyli spoko.

I podobnie w mieście, jeśli mi średnio po mało zakorkowanym i w miarę przejezdnym mieście (w Gdańsku, gdzie jeżdżę, po mieście mam średnią prędkość w okolicach 58 km/h włączając w to stanie na światłach, wiec nieźle jest) wychodzi 9,5-10 (stoję tylko na światłach, zero korków - w Gdańsku korki oczywiście są, ale ja jeżdżę chyba albo drogami gdzie ich nie ma albo w porach w których ich nie ma;-)), to w TBi by musiało być 15, a według ludzi po mieście TBi przy normalnej jeździe wychodzi od 11 do 13, czyli też spoko.
    Ostatnio edytowane przez Fawkes ; 29-03-2017 o 11:19

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

[MENTION=64656]Fawkes[/MENTION],w tbi nawet okazjonalne dociskanie/wyprzedzanie na trasie bardzo zmienia wynik śr spalania. oceniam ze oba style i predkosci jakie opisales na trasie to bedzie ok 10l i 12-13l w zaleznosci ile tego dociskania bedzie. w jtdm bys mial odpowiednio cos ok 5.5 i 7.
    nie pudruj rzeczywistosci, oszukujesz sie a nie jezdzikes tbi. gwarantuje Ci ze te 5l na 100 tbi wypije Ci wiecej