Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Temat: 2.4 Silnik zassał wodę...

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

a wiec tak
    jak najszybciej rozbierz silnik,lub spusc to co jest w misce i w filtrze,zalej go swierzym olejem i obroc rozrusznikiem kilka razy,jesli bedziesz musial poczekac na swojego mechanika kilka dni,uchroni Cie to przed kosztami zwiazanymi z powstawaniem korozji na wale i ukl.smarowania
    jesli silnik udalo sie uruchomic po zalaniu (choc nie jest to dobry pomysl)to nie jest tak zle ale do sprawdzenia jest;
    wal korbowy na "bicie"i pekniecie
    korbowody-na pewno ktores sa krzywe,jesli nieznacznie to dobry warsztat Ci je sprostuje
    panewki w glowce korby
    sworznie tloka
    pompa oleju
    glowica
    turbopsprezarka
    na pewno do wymiany sa wszystkie panewki,tak korbowe jak i głowne- to standard w takim wypadku
    nie zapomnijcie o wymontowaniu z glowicy zaworow dokladnym wysuszeniu prowadnic i ponownym zmontowaniu na nowych uszczelniaczach

po zweryfikowaniu uszkodzen popros o kosztorys, byc moze taniej bedzie wymienic silnik na inny
    zycze sukcesu
    pozdrawiam

Pepesz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    umieszczenie filtra powietrza tak nisko to głupota.
    Jest to cena możliwości pobierania chłodnego powietrza a tym samym gęstszego i zdolnego do tworzenia lepszej jakości ładunku do napełniania cylindrów. Fiatowcy chcieli tym samym dać kilka kucy alfiarzom. Wystarczy pokonywać głębsze kałuże na 2-ce bez gazu i zatrzymywania, a wszystko będzie git.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Dzięki za poprawienie humoru. Nie zawsze wiesz gdzie jest i jaka kałuża. Mając do wyboru kilka kucy więcej czy wymiana silnika, hmmm. Mogli pomyśleć o odpowiednim dolocie. Filtr powietrza i jego obudowa to kpina. Po 4-5 latach, śruby się urywają, o dojściu do tej puchy już nie będę wspominał. Ogólnie kocham moją alfe ale dziwi mnie to że samochód za tą kasę jest robiony tak tandetnie.

Fred
    Gość

Domyślnie

No chyba teraz Panowie lekko przesadzacie w swoich osądach Za chwile okaze sie ze producent AR jest tandetny bo powinien robic amfiblie Generalnie żaden samochod (podkreslam ŻADEN) nie powinien przejechac przez wode wyższą niz jego progi (pomijam terenowe auta) bez uszczerbku na silniku. Dla przykladu powiem ze lat temu pare gnalem od Bielska do Katowic w duzym upale Hondą Civic.. przy ok 100 km/h wpadlem w spore rozlewisko na drodze. Bylem w nim.. moze 3-4 sekundy. To wystarczylo do rozhartowania wału:/. Chce przez to powiedziec ze pchanie sie w wielkie rozlewiska zawsze niesie za sobą ryzyko awarii. I nie ma tu znaczenia czy wlot powietrza jest nisko czy nie.

Analogicznie... moja mama rozwalila miske olejową w 147 1.6 TS o garb na drodze.. czy to znaczy ze winna jest Alfa bo robi na niskie zawieszenia? ...Hmmm.. to KTO kupuje Ferrari ???

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Witam
    Mieszkam w terenie tzw. zalewowym( 20 m za moim ogrodzeniem przebiega droga powiatowa, którą ostatnimi latami często zalewa wystepujaca z brzegów rzeka.Ostatnio(24.06.br.)na drodze było 46cm. wody.Miejscowi jezdzili objazdami, lecz niświadomi zagrożenia, kierujacy się nawigacją chcąc skrócic drogę wpadali w wodną pułapkę- niektórym nawet osobówką np." cienko- cienko" jadac powoli przejechali. a kierujący busem Renault po przejechaniu połowy zalanej drogi wcisnał pedał gazu do dechy i nie dokończył przeprawy. Często pomagałem niefortumnym kierowcom wydostac sie z i wody i próbowac uruchomic silnik. W przypadku diezla wykręcałem świece żarowe, lub wtryskiwacze i kazałam obracac silnikiem, jeżeli z cylindrów wylatywały jakiekolwik ilości wody, to przeważnie okazywało się ,ze ktoryś z cylindrów nie ma ciśnieniai i silnik nawet po uruchomieniu wymagał naprawy(przewaznie ugiecie korbowodu,uszkodzenie głowicy).Jeżeli musisz jechac po wodzie to najpjerw sprawdz jej poziom, porównaj z wys. wlotu powietrzai i jedż powoli(odwrotnie jak w przypadku zasp śnieżnych).

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Fred zle mnie zrozumiałeś, kupując samochód za 120-140tys (8 lat temu) chyba można oczekiwać trochę więcej niż fiatowskich plastików itd. Alfa i woda po progi, żartujesz (chyba że na holu). Byłem przy "rozbieraniu" silnika po zaciągnięciu wody. Kałuży nie było, wody po pas także, mocna ulewa zabiła silnik.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

;/ Szukaj drugiego silnika, najtaniej chyba wyjdzie
    Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 05-07-2009 o 20:55
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kamilhex
    Mieszka w
    Słubice/Poznań
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM

Domyślnie

Dziękuję Panowie za Wasze pomocne opinie. Alfa stoi u mechanika, jutro będzie rozebrana. Zobaczymy co się okaże. Kaskę mam już przygotowaną na najgorsze. Staję teraz przed dylematem - nowy silnik czy naprawa. Ja chyba bym wolał naprawiać, bo przynajmniej będę wiedział na czym stoję, a z silnikiem niewiadomego pochodzenia to wolałbym nie mieć do czynienie. Jeżeli naprawa to skąd części? Nowe (zapewne kosmicznie drogie) czy używane (skąd)? Jeżeli nowy silnik to gdzie najlepiej kupić? Macie jakichś zaufanych ludzi? Na allegro patrzyłem na silniki i większość to po 2000 roku, a ja mam 1998. Czy jest możliwość wsadzenia nowszego silnika do mojej belli bez większych przeróbek? Czy części z nowszego (np korbowody, tłoki) będą pasowały do mojego silnika? Co do umieszczenia filtra to też myślę, że powinien być w innym miejscu, każdy właściciel innego auta, z którym rozmawiałem, dziwił się i mówił, że u niego jest wyżej, na wysokości nadkola czy nawet przy podszybiu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Bardzo współczuje, bo ostatnio spotkała mnie podobna przygoda. Wracając z Krakowa w czwartek 25-go czerwca wjechałem do Dębicy podczas gdy wylała lokalna rzeka, która przelewała się 30 cm strumykiem przez E40... no i miałem wybór: albo czekać do rana, aż straż udrożni drogę na Rzeszów, albo wrócić do Pilzna by dotrzeć do Rzeszowa przez Jasło, ale tutaj musiałem przejechać przez wspomniany strumyk.. zapiąłem 2-gi bieg i przejechałem bez dotykania pedału gazu przez wodę. Przejechałem bez problemu i do dziś nie mam problemów z silnikiem, ale szczerze przyznam, że albo miałem dużo szczęścia, albo IC i filtr powietrza nie zassał wody...
    Dodatkowo w przejechaniu przez wodę pomógł fakt, że tydzień wcześniej założyłem do Alfy nowe felgi 16''+nowe opony o profilu 55mm, zamiast felg 15''+prawie łyse opony 60mm, więc Bellę podniosło o kilka cm.

Życzę powodzenia, daj znać co zdecydowałeś.

Pozdrawiam,

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    Filtr powietrza i jego obudowa to kpina. Po 4-5 latach, śruby się urywają, o dojściu do tej puchy już nie będę wspominał. Ogólnie kocham moją alfe ale dziwi mnie to że samochód za tą kasę jest robiony tak tandetnie.
    no i tu się z kolegą w pełni zgadzam , to auto (wypowiadam się o 156) momentami jest tak dziwnie zaprojektowane jakby robiły to małpy na haju
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard