Tyle, że przejechanie 700 km (pomiędzy wypaleniami) zajmuje 20 h a wypalanie trwa 5 min.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
[MENTION=45907]akil[/MENTION].
Ja Ci powiem tak.
Nie kombinuj, nie cuduj.
Dużo ludzi wozi do Kuby przez całą Polskę auta i każdy jest zadowolony, możesz pytać nawet na forum.
Ponadto, jak ktoś się zna na wszystkim to się gówno zna - sory takie są realia, a warsztaty u nas w PL robią wszystko natomioast garstka jest takich, którzy robią TIP-TIP tylko określoną grupę aut, czyli tak jak Kuba FIAT ALFA LANCIA MASERATI.
Proszę bardzo :
http://www.flar-ital.pl
https://www.facebook.com/flarital/
I nie faworyzuję, żeby ktoś zarobił - dobrze Ci radzę za nim wydasz mnóstwo forsy na diagnozy nietrafnych mechaników.
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
Auto dostarczone do QBA wczoraj mimo iż można nim jeżdzić zdecydowałem się na lawetę. Teraz pozostaje czekać
Bardzo dobry wybór myślę, że się nie zawiedziesz![]()
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
Akil,
daj mozliwie szybko znac, co sie stało, bo jestem bardzo ciekawy od czego takie objawy sa.
Z tym pekaniem moim zdaniem bedzie to ogolna wada tych glowic, bo r5 ma juz dluzsza glowice niz w r4, co oznacza automatycznie wieksze naprezenia materiału.Tak samo w bmw r6 czesciej padaja glowice niz w rzedowych 4 lub v6. Jeszcze chyba nie slyszalem, zeby komus glowica padła w 1.9 JTD. Na pewno wypalanie dpf ma tu znaczenie, ale wydaje mi sie, ze najbardziej dostaje ten silnik przy jazdach po miescie, na krótkich trasach, zwlaszcza jak sie wtedy wypala DPF i wzrasta EGT. Sama procedura wypalania nie trwa długo, ale na pewno znacznie podnosci temp. spalin. Chiptuning tez na pewno nie jest tutaj bez wplywu na to. Mozna zrobic, tak jak Conmir radzi, zmniejszyc temperature zalaczenia wentylatorów, bo jest rzekomo za wysoka i dbac o plyn chlodniczy, zeby trzymal parametry, czyli max co 2 lata wymiana na nowy, w zaleznosci ile sie jezdzi.
A czy po montazu glowicy ze slabszych wersji, problem zanika, badz sa mniejsze szanse na ponowne pekniecie?
Orientuje sie ktos, czy ten problem bardziej dotyczy wersji 210 czy 200 w 159?
pozdro
Ostatnio edytowane przez Th3Alfisti ; 20-04-2017 o 13:50
Wersje 200 i 210KM mają tą samą głowicę. Co do pękniętej głowicy w 1,9 JTD to już nie jeden taki przypadek tu na forum widziałem.
Mi w 8-zaworowej 105-konnej Alfie głowica pękła w dwóch miejscach.
Fakt, że zanim całkiem zaniemogła, to przejeździła tak wiele tysięcy kilometrów.
Wstępnie 90% głowica. Wtorek/Środa będzie pełniejsza informacja i jak domniemam diagnoza z wyrokiem na głowice. Pozostaje tylko oczekiwać na dobre wieści żeby nic większego nie było uszkodzone.