Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Zjada opony

Użytkownik Rowerzysta Avatar krasusek
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 v6 '98

Domyślnie

Czyli jeśli koła są ustawione w taki jakby negatyw ( góra koła w kierunku środka auta ) to winne są sprężyny? Takie informacje z ASO? Mam tak też u siebie, z tym że i przednie i tylne koła i to nawet o 2 stopnie. Także już sporo. A dodatkowo przód auta stoi niżej niż tył, mimo iż auto ma założone sprężyny obniżające Vogtland. Wstawię zdjęcie jak to wygląda. Czy można oba te objawy podpiąć pod jedno - sprężyny?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SAM_3347.jpg
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	93.5 KB
ID:	226627  

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alfist
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia Q , GT3.2 Q2

Domyślnie

W moim przypadku winne są sprężyny- tak mi powiedziano, ale to pochylenie u mnie jeszcze może być. Mam oryginalne sprężyny, przebieg auta 172000. W przypadku niefabrycznych- tuningowych może być i zapewne jest inaczej. Postaram się jutro zrobić zdjęcie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar PewienPan
    Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 175 20v

Domyślnie

U mnie wstępne podejrzenie pada na poduszki amortyzatorów, będę coś wiedział dam znać. Dowiem się ile poleciała zbieżność i co do wymiany

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alfist Zobacz post
    W moim przypadku winne są sprężyny- tak mi powiedziano
    A na jakiej podstawie to stwierdzili? Sprężyny są widocznie zużyte, pęknięte, czy cokolwiek? Czy tak po prostu stwierdzili, że sprężyny i tyle?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alfist
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia Q , GT3.2 Q2

Domyślnie

Pęknięte z pewnością nie są- gdyby były- wymienialiby. Nie powiedzieli na jakiej podstawie tak sądzą, myślę że ten element najczęściej to powoduje- w miarę ilości cykli sprężyna może siadać, to normalne.
    Dziwię się że jeszcze obniżasz przód i tak auta o małym prześwicie, to prowadzi do kłopotów z osłoną i miską olejową. Tak wygląda moje auto:

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Ok rozumiem, czyli po prostu zużycie podejrzewają.
    No właśnie sęk w tym, że tak auto kupiłem. Sprężyny progresywne z tego co się dowiedziałem, obniżające, firmy Vogtland, w dowodzie szwajcarskim są wbite. Można wywnioskować, że na dwóch osiach je zamontował poprzedni właściciel. Ale właśnie po założeniu letnich 17" pokazało się to, jak przód niżej siedzi. Rozumiem, że to ciężkie v6 z przodu, ale trochę bez przesady Nie wiem, może nie są przystosowane sprężyny do tego silnika, a na przykład do wersji 4 cylindrowej? A może po prostu z przodu się już zużyły i opadły jakby? Nie wiem, dlatego szukam tutaj inspiracji w wymyśleniu co to może być do czasu aż tego nie sprawdzę
    A osłony też nie ma :p Muszę jakąś sobie załatwić.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156FL -> Giulia?

Domyślnie

Ja mam na obu tylnych kołach negatyw ok. -1.5 stopnia, prawidłowo powinno być chyba max -0.5 stopnia. Czy faktycznie ktoś miał podobnie i sprawę rozwiązała wymiana sprężyn?

Użytkownik Rowerzysta Avatar PewienPan
    Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 175 20v

Domyślnie

Tak mnie dzisiaj sprawdzili ze wyszly tyl 2 stabilizatory 2 wachacze wzdłużne i 1 poprzeczny. W dodatku przód byl okej to po ich testach cos wali

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pawel9610 Zobacz post
    Ja mam na obu tylnych kołach negatyw ok. -1.5 stopnia, prawidłowo powinno być chyba max -0.5 stopnia. Czy faktycznie ktoś miał podobnie i sprawę rozwiązała wymiana sprężyn?
    Ok, czyli nie jestem sam z tym problemem. Podjechałem do ASO z wydrukiem ze zbieżności, to od razu mi powiedziano, że tych kątów nie da się ustawić, że to elementy zawieszenia za to odpowiadają, ale że skoro zbieżność jest ustawiona poprawnie, a to się najbardziej odczuwa w czasie jazdy to po co się tym przejmować. A jak będzie zjadać opony to zamieniać je miejscami... Więc trochę słaba pomoc, ale na razie temat odpuszczę. Jak będę miał okazję to podjadę do kolegi zerknąć na stan sprężyn i reszty.