Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Drżenie podczas uruchamiania Alfa 156 JTD

Salah Ah-Din
    Gość

Domyślnie Drżenie podczas uruchamiania Alfa 156 JTD

Witam
    Dziewczyna kupiła sobie Alfę 156 1.9 JTD i oczywiście powoli wychodzą pierwsze "ALE"

- Jak odpalamy silnik to strasznie drży całe auto , a jak przekręcimy kluczyk zanim nie zgaśnie kontrolka od świec to robi się to samo tylko ze zdwojona siłą i gaśnie , co to może być ??

- Jaka powinna być temperatura na wskaźniku oleju czy stała 70'C jest OK ??
    bo u mnie w VW jest stała 90'C i nie wiem jak jest w alfach

Proszę Bardzo o pomoc Bo nowe jej auto a troszkę niesmak się robi

Dodam ,że Auto Piękne !!! na 17'

Użytkownik Romeo Avatar Greciu
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Maserati Quattroporte

Domyślnie

Co do przypadku odpalania to możliwe, że któraś poduszka od silnika jest uszkodzona i podczas odpalania drgania są przenoszone na resztę samochodu! czy na biegu jałowym wibracje są przenoszone na resztę samochodu??

co do drugiego przypadku to zapewne chodzi Ci o wskaźnik temp. wody? Jeżeli tak to powinno wskazywać blisko 90 stopni!! jeżeli wskazuje ok 70 to ma uszkodzony termostat (ja również tak miałem) wymiana termostatu i nowy płyn w układzie i wszystko wróciło do normy!!
    Pozdrawiam i mam nadzieje, że pomogłem

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

tam jest wskaźnik temp płynu chłodzącego , i tylko na komp diagnostycznym można stwierdzić czy jest prawidłowa temp , bo wskaźnik kabinowy nie jest precyzyjny (a właściwie czujnik wkręcony w termostat za to odpowiada) i u wielu użytkowników na zegarze pokazuje 70 a w rzeczywistości jest ok 90 ,

jednakże możesz zrobić prosty test , i po chwili od włączenia zimnego silnika sprawdź czy wąż gumowy idący z termostatu do chłodnicy nie nagrzewa się (co by wskazywało na permanentnie otwarty termostat) ;

ale podejrzewam że jeśli utrzymuje się cały czas 70 na wskaźniku i nie waha się to jest OK (właśnie u mnie pokazuje 70 , a na kompie wyszło że dobrze działa)
    Ostatnio edytowane przez sedici ; 06-07-2009 o 06:01
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Salah Ah-Din
    Gość

Domyślnie

"Co do przypadku odpalania to możliwe, że któraś poduszka od silnika jest uszkodzona i podczas odpalania drgania są przenoszone na resztę samochodu! czy na biegu jałowym wibracje są przenoszone na resztę samochodu??:

Drgania są przenoszone czuć je bardzo , a jak przekręce kluczyk przed zgaszeniem światełka od świecy to mam wrażenie że auto się rozpada

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    tam jest wskaźnik temp płynu chłodzącego , i tylko na komp diagnostycznym można stwierdzić czy jest prawidłowa temp , bo wskaźnik kabinowy nie jest precyzyjny (a właściwie czujnik wkręcony w termostat za to odpowiada) i u wielu użytkowników na zegarze pokazuje 70 a w rzeczywistości jest ok 90 ,

jednakże możesz zrobić prosty test , i po chwili od włączenia zimnego silnika sprawdź czy wąż gumowy idący z termostatu do chłodnicy nie nagrzewa się (co by wskazywało na permanentnie otwarty termostat) ;

ale podejrzewam że jeśli utrzymuje się cały czas 70 na wskaźniku i nie waha się to jest OK (właśnie u mnie pokazuje 70 , a na kompie wyszło że dobrze działa)
    Też tak miałem, wskaznik pokazywał około 70 a alfadiag prawie 90. Przez przypadek wpadł mi w ręce nowy termostat z czujnikiem i wymieniłem. Co bardzo dziwnego dla mnie teraz w kabinie pokazuje 90 i alfadiag tyle samo. Może już coś z czujnikiem było nie teges.

Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Maserati Quattroporte

Domyślnie

Sprawdź pilnie poduszki pod silnikiem, ponieważ wszystko wskazuje, że któraś jest uszkodzona!!

Temp. sprawdź po podłączeniu do komputera. Jeżeli będzie wskazywać 90C to możesz się przyzwyczaić do wskazać lub wymienić decyzja należy do Ciebie!!

mcrace
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Salah Ah-Din Zobacz post
    Witam
    a jak przekręcimy kluczyk zanim nie zgaśnie kontrolka od świec to robi się to samo tylko ze zdwojona siłą i gaśnie
    z tego co mi wiadomo diesla odpala się dopiero po zgaśnięciu owej kontrolki - co oznacza nagrzanie się świec żarowych i ich gotowość do pracy.
    ale mogę się mylić

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 156 2.4jtd

Domyślnie

Dokładnie,kazdy diesel potrzebuje chwili na podgrzanie swiec.Wczesniejsze zapalanie moze wpływac niekorzystnie na silnik.

Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Maserati Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał RAFAL Zobacz post
    Dokładnie,kazdy diesel potrzebuje chwili na podgrzanie swiec.Wczesniejsze zapalanie moze wpływac niekorzystnie na silnik.
    Kontrolka musi zgasnąć, chociaż przy obecnych temperaturach nie ma to większego znaczenia. Dopiero jak temp. zbliża sie do 0 lub na "-" to zawsze trzeba czekać do zgaśnięcia!!

Salah Ah-Din
    Gość

Domyślnie

,a gdyby okazało się ,że to poduszka to ile takie coś może kosztować ??