Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    wystarczy pooglądać choćby Wheeler dealers z UK (Fani czterech kółek), gdzie zawsze jest negocjacja
    Myślę, że program rozrywkowy nie jest dobrym przykładem dla zobrazowania technik sprzedażowych
    Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    W Polsce dealer od razu na jeździe próbnej zaczął od ogólnej informacji że są rabaty dla firm blablabla
    Skoro dealer sam proponuje rabaty to należy się tylko cieszyć. To jego decyzja. Ja cały czas mówię o kliencie co przychodzi i w drzwiach już pyta o rabat i dywaniki.
    Cytat Napisał FXX Zobacz post
    I dokładnie taka sama sytuacja jest podczas negocjacji z pracodawcą. Negocjując wysokość wynagrodzenia za Twoją pracę, zmuszasz pracodawcę do odebrania sobie bądź przełożonym pieniędzy i przekazania ich Tobie
    Ale przecież zatrudnienie to współpraca długofalowa. Weryfikowalna co miesiąc. Jak pracodawca decyduje się na rekrutację to znaczy, że ma budżet albo liczy się z dodatkowymi kosztami, które wcześniej obliczył i nic od ust nie musi sobie odejmować. Jak się nie dogadacie to tak jak z ceną samochodu. Nie masz tyle to nie kupujesz. To nie to samo co zakup samochodu To transakcja jednorazowa z z góry podyktowaną ceną.

btw jak moderacja to zobaczy to wywali ostatnie 4 strony wątku za offtopic Niemniej dla mnie to wartościowa rozmowa. Dowiedziałem się jakie podejście do dealerów mają tutejsi alfiści

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Wichura87 Zobacz post
    Nie bez powodu przysłowie mówi: "Człowiek biedny ceni sobie każdą złotówkę, bogaty – każdy grosz."
    Jest też powiedzenie: "Im bogatszy tym większy sknera" oraz "Chytry dwa razy traci"
    Ostatnio edytowane przez azar ; 23-04-2017 o 22:21
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Kolego azar (chyba sobie jaja robisz)
    Z jaką z góry podyktowaną cena ? Co ty wypisujesz. Mamy WOLNY RYNEK. Jeden dealer "obrazi się" na klienta i upustu nie da - (przejaskrawiając temat) nie sprzeda nic. Inny obniży cenę kosztem swojego (jednostkowego) zakupu i sprzeda np 20 szt. To są normalne zasady handlu wolnorynkowego.
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	18076595_1030044680429592_2593478865923323556_o.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	119.6 KB
ID:	226909

??? Jest możliwe że tak jest spasowana, bo tak ma by?? Struga powietrza ma być bardziej "odchylana" od nadwozia? Bo nie wierzę że tak mają to zmontowane z fabryki... BTW - dobry tekst na FB ale nie ma wersji 2.0 benzyna manual...
    Ostatnio edytowane przez stuntmachine ; 23-04-2017 o 22:33

jersey
    Gość

Domyślnie

Azar, ty chyba nigdy nie miałeś do czynienia ze zgniłym zachodem i ludźmi tam. Tak na co dzień. Tam się tak samo targują o samochód, telewizor - wszystko co ma jakikolwiek sens. Oglądają swoje franki, funty i euro z każdej strony przed wydaniem. Negocjacje/targi - zwał jak zwał. Są codziennością. Oglądam to czesto i tacy bogaci Szwajcarzy czy Francuzi tak samo biją się o rabaty i upusty jak Polacy. To raczej świadczy o dojrzałości ekonomicznej i cenieniu swojej pracy a nie cebulactwie.

No, ale mitów pełno jaki ten zachód wspaniały i dlatego piją tam dużo kawy, żeby gówno ichnie glans miało.

Co do Giuli to dzisiaj widziałem w Gdyni na Skwerze Kościuszki reklamę owej. Trochę w cieniu i ukrytą, zaraz obok reklamy Jeepa, ale jednak była. Co dziwne nie widziałem jeszcze na kortach w pobliżu AWFiS - tam nadal wisi Giulietta i chyba MiTo. Pierwsza reklama Giuli jaka widziałem, w lekkim szoku byłem że w takim miejscu.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Z jaką z góry podyktowaną cena ? Co ty wypisujesz. Mamy WOLNY RYNEK. Jeden dealer "obrazi się" na klienta i upustu nie da - (przejaskrawiając temat) nie sprzeda nic. Inny obniży cenę kosztem swojego (jednostkowego) zakupu i sprzeda np 20 szt. To są normalne zasady handlu wolnorynkowego.
    Zawsze jakaś cena podana jest w cenniku lub u dealera. To ile da rabatu po rozmowie dealer to jego sprawa. Czasem warto nawet dopłacić żeby ktoś w końcu kupił. Ja cały czas piszę, że nie mam nic przeciwko negocjacjom tylko twierdzę, że czasem są nie na miejscu i klient który od progu woła, że chce dywaniki i darmowy serwis przez 7 lat a w ogóle to w Bełchatowie mają taniej jest cebularzem. Jedź do Bełchatowa i nie zawracaj du... Jeśli sprzedawca jest dobry i wyczuje faktyczną chęć kupna u klienta to spokojnie da rabat lub te jeb... dywaniki ale szanujmy się i dajmy sobie zarobić.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał stuntmachine Zobacz post
    ??? Jest możliwe że tak jest spasowana, bo tak ma by?? Struga powietrza ma być bardziej "odchylana" od nadwozia? Bo nie wierzę że tak mają to zmontowane z fabryki... BTW - dobry tekst na FB
    Nie wiadomo co ten samochód wcześniej przeszedł. Nie wydaje mi się żeby coś takiego z fabryki wyszło.
    Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Co do Giuli to dzisiaj widziałem w Gdyni na Skwerze Kościuszki reklamę owej. Trochę w cieniu i ukrytą, zaraz obok reklamy Jeepa, ale jednak była.
    Ja w Warszawie widziałem tylko jedną dawno temu Na Aleii krakowskiej przy McDonald's. Szkoda powinno być więcej ale przynajmniej w innych miastach teraz są
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

....
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 23-04-2017 o 23:32

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Azar, nie jesteś sam.
    Co do wolny rynek - jak sprzedający co mu tak strrrasznie zależy zobaczy pustkę w salonie to zrobi niższe ceny.
    Co do wheelers dealers fajnie że tu padł ten przykład - "gdybym chciała sprzedać za niższa cenę to bym ją podała w ogłoszeniu, nieprawdaż?". Chyba potencjalne pare złotych nie jest warte takiego upokorzenia? I inna transakcja - z Japonii , auto ok biorę. Tyle. Po co komplikować proste sprawy jak sprzedaż / kupno? To nie kwestie zycia i śmierci.
    Oczywiście różnice kulturowe i różnie to jest. U Włochównajwyrazniej targowaniowo rabatowo, wiec po co te marudzenia na rabaty dla grup zawodowych. Niejako - chciałeś (rabatowej polityki) - masz.
    A jakże czyściej byloby jak ze wspomnianymi bułkami. Czy mazda.
    Tylko niech nikt później nie jojczy na niepłacących pracodawców, zdzierajace aso na wymianie oleju (spokojna Glowa, dealer sobie odbije z naddatkiem ten "wynegocjowany" rabat, na serwisie czy banku który leasinguje itd ) itd.
    Aha, hasło"rynek konsumenta" aha, jasne. Wielu w to wierzy wciąż. Dobry produkt się sprzedaje. Bez łaski. Ale niech konsument sobie wartość wewnętrznie podniesie, i uważa że jest "gość" bo procent "wyrwał", prosze bardzo

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    "gdybym chciała sprzedać za niższa cenę to bym ją podała w ogłoszeniu, nieprawdaż?". Chyba potencjalne pare złotych nie jest warte takiego upokorzenia?
    No patrz, a jednak wszyscy dookoła sprzedają za cenę niższą, niż w ogłoszeniu I o jakim upokorzeniu piszesz? Lepiej dać się naciągnać? Skoro można wynegocjować rabat rzędu 20% i sprzedającemu nadal opłaca się sprzedać (bo inaczej by po prostu nei sprzedał), to kupując po cenie bazowej dajesz się zdrowo rąbać. Rozumiem, że zakładasz, że sprzedający podaje cenę "uczciwą", ale tak jak napisałem wczesniej w interesie sprzedającego jest wydusić z ciebie jak najwięcej, a ty mu jeszcze współczujesz no nie moge

kupujący - żebracy bez godności, okradają biednych sprzedających Bo przecież "gardło-sobie-podrzynam" sprzedający jest przymuszany do oddania za darmo

ale dobra, starczy tego Off-top, jeszcze w tak absurdalnym temacie.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    Oczywiście, że nie. To jest właśnie dobre miejsce na negocjacje. Trzeba sprawdzić co potrafi jedna strona i co druga od niej chce. Przy sprzedaży samochodu wszystko jest na tacy. Gotowy samochód z ceną i chcący go kupić. Co tu negocjować?

Gołodupiec to osoba wyjątkowo uboga i takiej 10k raczej koło nosa nie lata. Pieniądz trzeba szanować. Ciężką pracą zarobić a potem dać zarobić uczciwie innym. Mierzyć siły na zamiary. Niedowartoswiowywać się rzeczami materialnymi.
    Negocjować cenę - ja zawsze mowię co chce i mowię ile mogę zapłacić za dana konfiguracje. Dealer albo akceptuje albo nie, jak nie to inny mi zaakceptuje. Kupujesz auto służbowe co 3-4 lata chcesz mieć najlepsze rezyduum przy odsprzedaży. Zwłaszcza, że wszyscy kupują taniej niż w cenniku i utrata wartości leci od ceny fakturowej nie cennikowej. To nie polska domena - raz kupowałem motocykl we włoskiej sieci bo dealer przy oglądaniu dał mi starcie taki rabat, że lepiej było kupić nowy, wysłać do Polski DHL niż kupować u nas.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    ...Lepiej dać się naciągnać? ....

Ooootóż to, tu mamy odpowiedź - zakładasz że sprzedający _chce naciągnąć_ biednego kupującego.

To po prostu obraża sprzedającego - z góry, zakładanie że jest oszustem. Nie rozumiesz ?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał janek Zobacz post
    ...zawsze mowię co chce i mowię ile mogę zapłacić za dana konfiguracje. Dealer albo akceptuje albo nie, ...
    I to samo robi sprzedający : podając cenę w cenniku/ogłoszeniu za którą sprzeda to co sprzedaje. Przynajmniej tak powinno być, i w niektórych markach najwyraźniej jest. Ale może Japończycy mają do siebie nawzajem większy szacunek, nie wiem.