Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Maksym
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 1.9 JTDm

Domyślnie

Od pewnego czasu szukam odpowiedniego modelu, interesuje mnie 159 z silnikiem 2.4. Dziś pojawiło się takie ogłoszenie:

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-2-4-jtdm-polska-ID6yTphr.html

Cena (patrząc na inne oferty) jest większa o kilka tysięcy. Sprawdzał ktoś ten egzemplarz?

Użytkownik Rowerzysta Avatar grosii
    Mieszka w
    TLW
    Auto
    AR33 1.5, AR33 1.7, 146 1.7 16v, 156 1.6TS, AR 166 2.4, 166 FL 2.4 jest 159 2.4 TI, Giulietta QV

Domyślnie

Cytat Napisał SliwusBuu Zobacz post
    Radziłbym przyjrzeć się mocniej przodowi. Przedni pas wygląda jak na moje oko zbyt świeżo. Standardowo są tam obdarcia od uszczelki maski. Swoją drogą dziwna wersja wyposażenia. Podgrzewane fotele i tempomat, a z tyłu korby.

Sprzedający pisze, że wersja standardowo bez klap w kolektorze. Bzdura. Klap nie miała wersja 8v 120KM. Klap może ktoś się już pozbył, ale jeśli nie, to do wyrzucenia.
    może sarna mu wyskoczyła jak Tobie??? masz auto po przejściach a czyjeś krytykujesz??? smucą mnie Twoje wypowiedzi oceniające auta z ogłoszeń widząc tylko zdjęcia! ciekawe jak bedziesz gadał przyszłemu nabywcy Twojej alfy dlaczego był przód malowany a o demontażu deski nie wspomnę ekspercie... nowe? do salonu!

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar macalt
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Kiedyś AR 159, teraz Alfa Romeo 145 1.6 16V 2000r., 155 2.0 16V 1996r., Giulia 2.0 Q4 2017r.

Domyślnie Moja pierwsza Alfa 159

Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na forum. Zamierzam kupić swoją pierwszą Alfę(min 2010r.) z możliwie małym przebiegiem. Robię ok 40 tys rocznie. Szukam 159 2.0 JTDm (136 lub 170km)lub 1.9 JTDm 150km. I tak zamierzam ją zchipować. Nie jestem znawcą ale troszkę poczytałem na forum i chyba 2.0 jtdm będzie najlepszym wyborem. Szukam zadbanej Alfy już prawie miesiąc, ale przyznam szczerze, że trudno znaleźć coś sensownego. Mam na oku jedno ogłoszenie.
    ZAR93900007285209 - szukać po VINie
    Czy ktoś już oglądał to auto?
    Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Cytat Napisał grosii Zobacz post
    może sarna mu wyskoczyła jak Tobie??? masz auto po przejściach a czyjeś krytykujesz??? smucą mnie Twoje wypowiedzi oceniające auta z ogłoszeń widząc tylko zdjęcia! ciekawe jak bedziesz gadał przyszłemu nabywcy Twojej alfy dlaczego był przód malowany a o demontażu deski nie wspomnę ekspercie... nowe? do salonu!
    Odróżnij krytykę od pomocy w ocenie auta do sprzedaży. Przy sprzedaży swojego samochodu nie mam zamiaru ukrywać przygody z sarną, m.in. po to prowadzę wątek o swojej alfie na forum. Poza tym u mnie skończyło się na wymianie maski, zderzaka i reflektora. Pas był nieruszony. Zresztą widać, że uszkodzenia były powierzchowne.
    Przeprowadzając większość napraw w swoim samochodzie samemu oraz odwiedzając często to forum wiem na co zwrócić uwagę w 159 i w ten sposób mogę pomóc nabywcom w ocenie auta, które ich interesuje. Robię to za free, jest to tylko opinia na forum. Nie mówię, że auto na bank jest po dzwonie i to szrot, a jedynie na co warto zwrócić uwagę. Jeśli ktoś chce kupić za takie pieniądze idealne auto bez żadnego wkładu finansowego, to jest po prostu naiwny albo głupi. Warto mieć jednak wiedzę co się z autem działo i co jest do zrobienia.
    Nie wiem z czym masz problem.
    Ostatnio edytowane przez SliwusBuu ; 10-05-2017 o 08:04

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

Cytat Napisał grosii Zobacz post
    z czym masz problem? sprzedajesz to auto, że tak Cię zabolała ta wypowiedź? Jak można inaczej ocenić auto na odległość? telepatycznie? Nie widzę tutaj ani trochę krytyki, wręcz przeciwnie. Nikt tutaj nie oczekuje używanego auta w stanie salonowym, ale jeśli ktoś coś zauważa to co ma siedzieć cicho? A smutne to są takie wypowiedzi jak Twoje, ale tak to u nas już jest, jak próbujesz pomóc to dostajesz zjebki

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matik123
    Mieszka w
    Kutno
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pitek
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 16v m-jet 2003, Alfa Romeo 159 SW Ti 1.75 TBI 2011

Domyślnie

Cytat Napisał Maksym Zobacz post
    Od pewnego czasu szukam odpowiedniego modelu, interesuje mnie 159 z silnikiem 2.4. Dziś pojawiło się takie ogłoszenie:

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-2-4-jtdm-polska-ID6yTphr.html

Cena (patrząc na inne oferty) jest większa o kilka tysięcy. Sprawdzał ktoś ten egzemplarz?
    Cena adekwatna:
    + polski salon, rejestracja polska wiec cały przebieg do sprawdzenia w ASO + historiapojazdu.gov.pl z pewnością oryginalny (90% sprowadzonych samochodów z dieslem ma kręcony licznik od 50 a nawet i 300 tyś w dół )
    + czujniki parkowania przód - jeśli chciałoby się samemu dokładać to koszta w okolicach 1k-1,5k zł
    + xenony oryginalnie montowane, które mają samo-poziomowanie i spryskiwacze nie tak jak te hidy i inne szity bez homologacji - jeśli chcesz samemu montować (takie oryginalne nie hido-szity za które większość cwaniaków kopałbym po dupie) to koszta w granicach 2,5k-3k zł
    + Felga 18 (ładne podkowy) + zestaw nowych zimówek i letnich (głupia 18 dobrej firmy za jedną sztukę to koszt miedzy 650 a 800 zł więc cały komplet to gdzieś 2k+ zł)
    + Orginalna Navi - co prawda trochę już leciwa no ale jest (koszt na allegro to 800 zł za używkę no i pamiętaj, że te ze standardowym radiem nie mają anteny gps na dachu, nie wspominając już o niestandardowych głośnikach bose)
    + skórzana tabicerka w dobrym stanie (wiele z tych 2,4 jej po prostu nie ma)

Jak sobie te koszta doliczysz do innych tańszych aut to nagle wyjdzie Tobie, że wcale nie jest droższe a wręcz w bardzo atrakcyjnej cenie.

A no i zapomniałbym, jest jeszcze 3-cia strefa (ustawianie temperatury z tyłu) to też są koszta, za które ktoś kupując to auto pierwszy raz musiał dopłacić (za pewne nie mało)...
    Ostatnio edytowane przez pitek ; 10-05-2017 o 14:32

Użytkownik Rowerzysta Avatar grosii
    Mieszka w
    TLW
    Auto
    AR33 1.5, AR33 1.7, 146 1.7 16v, 156 1.6TS, AR 166 2.4, 166 FL 2.4 jest 159 2.4 TI, Giulietta QV

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    z czym masz problem? sprzedajesz to auto, że tak Cię zabolała ta wypowiedź? Jak można inaczej ocenić auto na odległość? telepatycznie? Nie widzę tutaj ani trochę krytyki, wręcz przeciwnie. Nikt tutaj nie oczekuje używanego auta w stanie salonowym, ale jeśli ktoś coś zauważa to co ma siedzieć cicho? A smutne to są takie wypowiedzi jak Twoje, ale tak to u nas już jest, jak próbujesz pomóc to dostajesz zjebki
    Ja problemu nie mam, problem mają kupujący bo każde auto jest ocenione negatywnie i przez to właśnie ceny 159 lecą w dół z tygodnia na tydzień! ale mi to nie przeszkadza bo wiekszość z was i tak straci.

- - - Updated - - -

i prawie wszystkie wypowiedzi kolegi SliwusBuu kończą się malowanym przodem

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Maksym
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 1.9 JTDm

Domyślnie

[MENTION=73432]pitek[/MENTION]

Dzięki za cenne info, teraz będę dokładnie wiedzieć na co polować. Oferta szybko znikła czyli znak, że był warty ceny.

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Czy 159 2.4 210KM ma turbo zintegrowane z kolektorem wydechowym ?
    Idzie to jakoś obejść np zakładając inne turbo albo coś ?

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.