Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 100

Temat: Rozsypany silnik. Prośba o poradę ... :(

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Magil Ty jakiś szowinista jesteś!

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Narzędzia są ważne i nie będę tego kwestionował.
    Jak sobie poradzić bez? Górne koło blokujemy sobie prętem 9 mm, można wykorzystać śrubę, wiertło etc (8 mm krzywdy nie zrobi).Oczywiście robimy to w miejscu blokady. Dolne koło ma ok 28 zębów...jeśli nie narysujesz sobie znaków pędzlem ławkowcem to przesunięcie o jeden ząbek to ok 1 cm...no bez jaj jeśli ktoś ma takie problemy ze wzrokiem to niech posiedzi w domu. Dobrze jest narysować sobie trzy znaki obok siebie. Fabryka tego lepiej nie wymyśli. Oczywiście nie muszę dodawać, że nałożenia paska nie można pomylić o ćwierć czy pół ząbka. Można o cały, ale to już ustaliliśmy, ze jeśli jest się precyzyjnym to nie da rady.
    Powodzenia.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Piotriix Zobacz post
    Magil Ty jakiś szowinista jesteś!

Generalnie nie jestem, nie chciałem żeby to tak zabrzmiało. Po prostu śmieszą mnie takie wypowiedzi.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Napisała kobieta, która nigdy nie widziała wymiany napędu rozrządu?
    W dodatku te zabawy z prywatnym rzeczoznawcą to też ku chwale Ojczyzny chyba? Żeby to było coś warte, biegłego rzeczoznawcę musi wyznaczyć sąd. A co jeśli sąd wyznaczy innego biegłego niż ten Twój, a ten biegły sądowy dojdzie do innych wniosków?
    - Kobieta widziała wszystko, co może potem zbadać. Nie widziała wymiany zawieszenia, bo na razie nie ma czujnika wibracji.
    - Jasne, że sąd powoła swojego biegłego, ale chodzi o to by do sądu nie iść. Rzeczoznawca z PZMOT – tak najlepiej. Pismo reklamacyjne wymusza odpowiedź na piśmie, a to już mechanik musi się zastanowić co napisać, by odmówić gwarancji. Określenie przyczyny – daje podstawy do sformułowania pisma. Ponadto w tej sprawie, wszystko opiera się na wymiarach, jeśli użyją narzędzi w tej samej skali, opinie możliwe, że będą zgodne.

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Jak sobie poradzić bez? Górne koło blokujemy sobie prętem 9 mm, można wykorzystać śrubę, wiertło etc (8 mm krzywdy nie zrobi).Oczywiście robimy to w miejscu blokady. Dolne koło ma ok 28 zębów...jeśli nie narysujesz sobie znaków pędzlem ławkowcem to przesunięcie o jeden ząbek to ok 1 cm...no bez jaj jeśli ktoś ma takie problemy ze wzrokiem to niech posiedzi w domu. Dobrze jest narysować sobie trzy znaki obok siebie. Fabryka tego lepiej nie wymyśli. Oczywiście nie muszę dodawać, że nałożenia paska nie można pomylić o ćwierć czy pół ząbka. Można o cały, ale to już ustaliliśmy, ze jeśli jest się precyzyjnym to nie da rady. Powodzenia.
    - To chyba na wojnie, w warunkach polowych, ale wtedy może się uda, że prędzej nas zestrzelą niż silnik się wykopyrtnie.
    - Kwestia skali, ot co.
    - Przy wspomnianych problemach ze wzrokiem – to już będzie 20st na wale A jeszcze nie wiemy, czy GMP gdzieś nie uciekło…
    - przesunięcie wałków o kilka mm, powoduje zmiany w fazach i GMP na poziomie, o którym pisałam, a to skutkuje przesunięciami ciśnień w silniku.
    - Co jak poprzednik źle ustawił, albo jak na kołach jest kilka znaków?

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Generalnie nie jestem, nie chciałem żeby to tak zabrzmiało. Po prostu śmieszą mnie takie wypowiedzi.
    Mnie to już nie wzrusza. Po prostu sprawdzam oscyloskopem synchronizację.
    - napisałam: na wale korbowym, co czyni pewną różnicę.

A kolega widział, jak napęd rozrządu pracuje? Nie rzecz widzieć napęd, rzecz, by widzieć jak jest ustawiony i jak pracuje, nie widząc napędu.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 11-05-2017 o 20:45

Auto

Domyślnie

Zabrać tej dziewczynie zabawki. Natychmiast!

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Majka Zobacz post
    - To chyba na wojnie, w warunkach polowych, ale wtedy może się uda, że prędzej nas zestrzelą niż silnik się wykopyrtnie.
    - Kwestia skali, ot co.
    - Przy wspomnianych problemach ze wzrokiem – to już będzie 20st na wale A jeszcze nie wiemy, czy GMP gdzieś nie uciekło…
    - przesunięcie wałków o kilka mm, powoduje zmiany w fazach i GMP na poziomie, o którym pisałam, a to skutkuje przesunięciami ciśnień w silniku.
    - Co jak poprzednik źle ustawił, albo jak na kołach jest kilka znaków?
    Nie skomentuję, bo na pewno tym razem wyszedłbym na szowinistę. Zejdź na ziemię. Z rzeczoznawcą, jak i sprawdzaniem ustawienia rozrządu oscyloskopem.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

A co nie da się tego sprawdzić oscyloskopem?

Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Da się, tylko nikt o zdrowych zmysłach po zmianie rozrządu tego nie robi. Dla pewności używa się blokad, co jest pewniejsze i bezpieczniejsze. Który mechanik ma oscyloskop? Takie serwisy na palcach jednej ręki można pewnie wymienić.
    W takie rzeczy można bawić się na uczelni.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubartów
    Auto
    Alfa 159SW 2,4 JTD 210CV. Alfa 159SW 1,9 150CV, Alfa 166 2,4 140CV, była Alfa 156SW 2.4 175CV

Domyślnie

Zgadzam się z QUBA w tym silniku bez problemu można na swoje znaki ustawić rozrząd.2 do blokady wałka rozrządu nie musi być specjalna blokada każdy kto robił widział ten silnik wie o co chodzi. Tak samo z wałem sprawdzasz w jakiej pozycji są tłoki.

Auto

Domyślnie

A wyobraźmy sobie sytuację, że mechanik śmieszek rozebrał głowicę i przestawił względem siebie wałki. Co pokaże oscyloskop czytający sygnał z prawidłowo ustawionego wałka? Czujnik jest jeden prawda?