Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Temat: 2.4 Silnik zassał wodę...

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał MARIN Zobacz post
    Nie, gość z tytułem mechanika roku aso fiata oczywiście nie robiłem tego w aso...
    Czyżby Leszek ?

MARIN
    Gość

Domyślnie

yes

JFC
    Gość

Domyślnie

yes
    Witaj w klubie krzyczącego mechanika

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kamilhex
    Mieszka w
    Słubice/Poznań
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM

Domyślnie

MARIN a mógłbyś pochwalić się jak doszło do zalania? Chodzi mi o to, jak szybko jechałeś, jak zareagował silnik na wodę, czy odpaliłeś potem, jechałeś dalej, jakieś dźwięki z silnika itp? Pytam bo u mnie jeszcze nic nie wiadomo, dopiero w poniedziałek się wyjaśni, no a może na podstawie Twoich doświadczeń będę mógł coś wywnioskować.

MARIN
    Gość

Domyślnie

Wiec auto utopiła moja kobita w drodze do pracy. Wjechała ok 30km/h na 2 biegu. W rezultacie auto zgasło i przy próbie odpalenia ostatecznie silnik klękną, wody było wyżej niż próg z tą też woda na dywanikach. Po 1 woda w dolocie do silnika tu co idzie rura z prawej strony do silnika, ściągnij węża i zobacz. , po 2 przy próbie odpalenia silnik wogóle nie kręcił coś podobne zachowanie jak się skopie rozrusznik, nie kręci. Pozatym jak próbowałeś odpalać po zalaniu to kaplica, jak nie jest to jest nadzieja.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

koledzy- jeżeli wloty powietrza macie odpowiednio umiejscowione, aby przejechac przez wysoką wodę, to jeszcze zwrócie uwagę na montaż przedniej tablicy rejestracyjnej-jak pisałem wcześniej mieszkam blisko zalewanej wodą powodziowa drogą i zauważyłem, że jeżeli nawet terenowy samochód za szybko pokonuje głęboką wodę to bardzo często fala wody tworzona przez za dużą prędkośc jeżeli nie przeniknie do kolektora ssącego często urywa przednią tablicę rejestracyjną zamontowaną w typową ramkę (ile problemów z ponownym uzyskaniem tablic ?).Ja jak już muszę jechac przez zalaną wodą drogę, to przeprawę taką robię powoli na 1 biegu .

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Trochę się przestraszyłem możliwości zassania wody przez silnik po przeczytaniu tych kilku postów i poszedłem zobaczyć jak to jest faktycznie i :
    w 166 wlot powietrza jest dość wysoko pod błotnikiem i to schowany pod nadkolem ciężko go tam zalać, natomiast sama puszka filtra ma dwa małe otworki w spodzie i łączenie rury wlotowej z puszką jest nieszczelne. Uszczelniłem to wszystko w otworki wkręciłem wkręty a rurę dolotową włożyłem na silikon i dodatkowo obkleiłem z zewnątrz, puszka zrobiła się tak szczelna że można ją pod wodę włożyć myślę że to zapobiegnie zassaniu wody przez silnik.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Cytat Napisał Bedboys Zobacz post
    Trochę się przestraszyłem możliwości zassania wody przez silnik po przeczytaniu tych kilku postów i poszedłem zobaczyć jak to jest faktycznie i :
    w 166 wlot powietrza jest dość wysoko pod błotnikiem i to schowany pod nadkolem ciężko go tam zalać, natomiast sama puszka filtra ma dwa małe otworki w spodzie i łączenie rury wlotowej z puszką jest nieszczelne. Uszczelniłem to wszystko w otworki wkręciłem wkręty a rurę dolotową włożyłem na silikon i dodatkowo obkleiłem z zewnątrz, puszka zrobiła się tak szczelna że można ją pod wodę włożyć myślę że to zapobiegnie zassaniu wody przez silnik.
    Otwory na dole były do odpływu wody, która może się skraplać w filtrze więc nie wiem, czy dobrze zrobiłeś...

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kazzzek Zobacz post
    Otwory na dole były do odpływu wody, która może się skraplać w filtrze więc nie wiem, czy dobrze zrobiłeś...
    Ja bardziej się obawiałem tego że ta woda tamtendy dopłynie. A o skraplanie byłbym spokojny bo tam jest cały czas ruch powietrza więc nie ma czasu na skraplanie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kamilhex
    Mieszka w
    Słubice/Poznań
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM

Domyślnie

Wiec auto utopiła moja kobita w drodze do pracy. Wjechała ok 30km/h na 2 biegu. W rezultacie auto zgasło i przy próbie odpalenia ostatecznie silnik klękną, wody było wyżej niż próg z tą też woda na dywanikach. Po 1 woda w dolocie do silnika tu co idzie rura z prawej strony do silnika, ściągnij węża i zobacz. , po 2 przy próbie odpalenia silnik wogóle nie kręcił coś podobne zachowanie jak się skopie rozrusznik, nie kręci. Pozatym jak próbowałeś odpalać po zalaniu to kaplica, jak nie jest to jest nadzieja.
    No to podobnie jak u mnie, z taką różnicą, że ja wjechałem w wodę na pierwszym biegu, prawie bez gazu, może 5km/h. Co ciekawe, woda nie sięgała ponad próg, a także miałem mokre dywaniki. Przy probie odpalenia dokładnie takie same objawy czyli nie kręcił. Po paru godzinach jednak odpaliłem i coś stukało w silniku, zgasiłem, po dwóch dniach znowu odpaliłem bez najmniejszego problemu i silnik stuknął kilka razy, potem przestał i chodził równiutko jak dawniej. Dziwne to trochę... Tak na chłopski rozum to podejżewm, że wygiął się korbowód, udeżał o blok silnika, po paru udeżeniach trochę się naprostował i dlatego już nie stuka. Nie znam się na tym, więc mogę się mylić. Zastanawia mnie też sens wymiany całego silnika w takim wypadku (u ile głowica jest cała), przecież można dostać niedrogo korbowody i tłoki do takiego silnika, choćby na allegro, dobry mechanik też chyba nie będzie miał problemów z wymianą?