Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: nie dziala sprzęglo i wyciek

Keeperek
    Gość

Domyślnie nie dziala sprzęglo i wyciek

Witam. Godzinke temu moje autko odmowilo posluszeństwa. Nie dziala sprzeglo, nie da się wrzucić biegu, pod autem zrobila sie spora kaluża.. juz od paru dni dziwnie się ten pedal wciskało. Co moze być przyczyną awari? Co to za plyn wyciekł? W zbiorniczku od wspomagania kierownicy jest płyn, płyn hamulcowy tez jest. Ktory plyn wykorzystuje te hydrauliczne sprzeglo? Dodam ze udalo mi sie dojechac do domu na wbitej na sile trojeczce..

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Zajrzałem pod autko i ten plyn co wyciekł wygląda raczej jak olej :/ Na zapalonym silniku nie da rady wbić żadnego biegu, na zgaszonym wchodzą. Dzwignia na skrzyni sie przesuwa po nacisnieciu pedalu.. Szykuje sie jakas powazna naprawa?? Pomocy!

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Sprzęgło działa na płynie hamulcowym - zakładam, że już go nie ma, ale sprawdź to.

Poźniej poszukaj przyczyny wycieku.
    Najczęściej wysprzęglik na skrzyni biegów puszcza, jednak może też się zdarzyć, że przewód gumowy prowadzący do tegoż wysprzęglika, bądź inny przewód z układu sterującego sprzęgłem.

O ile będzie to jedna z zasugerowanych przeze mnie awarii, to najdroższą opcją będzie wymiana wysprzęglika, który nie dość, że nie jest tani, to jeszcze, żeby się do niego dobrać trzeba otworzyć skrzynię, gdyż jest on zintegrowany z łożyskiem oporowym sprzęgła.
    Dobrze jest przy jednej robocie wymienić też pozostałe elementy sprzęgła tj. tarczę i docisk, co zapewni nam sprawność układu na długi czas.

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Hej. Z tego co sie orientowalem to w 1.9 jtd wysprzeglik jest na skrzyni i dostęp jest łatwy. Ale obawiam się że to nie to nawaliło bo za dużo sie polało.. Wjechalem na kanał i wyglada jakby olej ciekł miedzy skrzynia a silikiem. Co sie mogło stać? plynu hamulcowego nie brakuje;/ Kończą mi się pomysły ..
    Ostatnio edytowane przez Keeperek ; 12-07-2009 o 21:15

nfear
    Gość

Domyślnie

sprawdź simering, być może trzeba go wymienić.

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Znalazelm jeszcze na obudowie dwa kawaleczki metalu razem z olejem.. takie wielkosci ok 0,5cm.. Jutro jade zawiesc autko do warsztatu maja wyciagnac i zobaczyc.. Napisze jak sie sprawa zakonczy bo widze ze to chyba jakas rzadka usterka

jasiu486
    Gość

Domyślnie

niewiem jak u ciebie ale ja mam plyn od sprzegla osobno a nie razem z hamulcowym. tez podejrzewam wysprzeglik jest on na wieszku niema strachu kosztuje ok 100zl bo ja tyle placilem to tez nie duzo. daj znac jak cos bedziesz wiedzial

Keeperek
    Gość

Domyślnie

nie raczej nie. wysprzęglik jest suchy.. pozatym wyglada na to ze mechanizm sprzegla dziala.. a to co sie wylalo na na 99 procent olej ze skrzyni (za czysty jak na silnikowy) no i ilosc tego plynu.. stanowczo za duzo.. cos czuje ze to docisk pekl i uszkodzil jakis uszczelniacz.. chyba nie ma co gdybac jutro bede wiedzial

nfear
    Gość

Domyślnie

wchodzi około 2l więc musiała być niezła plama :-)

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

jeżeli wpada do końca bez oporu pedał sprzegła to może byc wysprzęglik, natomiast odnosnie wycieku płynu: pobierany on jest ze zbiornika płynu hamulcowego, ale z tego co napisałeś nie ubyło ci go więc musisz mieć gdzieś inny zbirniczek na ten płyn, ja sprawdzenie zaczął bym od miejsca wycieku płynu może tylko pękł przewód łączący pomiędzy pompą a siłownikiem