Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Cytat Napisał Azalgo Zobacz post
    P ,,, postanowiliśmy jeszcze przepiąć fotelik dziecka do giuli veloce i tak z ciekawości się przejechać. No i bingo! Oboje z żoną stwierdziliśmy, że to jest to. Auto jest genialne w prowadzeniu, ma się wrażenie, że waży mniej niż tonę i daje niesamowite poczucie jedności kierowcy z autem. Brak przestrzeni na klamoty przy wakacyjnych wyjazdach będziemy rekompensować boxem na dachu. Nie będę cały rok kulał się jakimś niemrawym kombi bądź suv dla dwóch tygodni wyjazdu urlopowego. Fantastyczne auto!
    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
    Nie ma to jak samemu się przekonać.
    Pisałem o tym, tu: https://www.facebook.com/notes/alfet...0026480431412/
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    koty są fajniejsze, ale to niech będzie

Ojezu te mityczne wózki, bo przecież mądrzej kupić samochód pod wózek, niż wózek pod samochód. Mój brat ma dużo mniejszą od Giulii mazdę 3 w sedanie i nie ma absolutnie problemu z wózkami. Widziałem jak ludzie się mieszczą w jeszcze mniejszych autach.

No tak, lepiej mieć trumnę za plecami, cały czas.

W większości przypadków kombi jest potrzebne w głowie, a nie w rzeczywistości. Jak ktoś lubi wozić powietrze, to mi nic do tego, ale nie ma co wmawiać, że bez kombi się nie da żyć.
    Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Co jedynym pasuje innym nie.
    A pomyślałeś o bazach, o nosidełkach i możliwościach mocowania ich w wózkach? Jeśli mam nosidełko i adapter pasujący tylko pod ten wózek, mam wymieniać wszystko? Skoro wcześniej kupiłem najbezpieczniejszy model nosidełka dla dziecka? Skoro mam takie widzimisie, ze musze mieć wozek z dużymi kołami, bo np. lubie sobie spacerować po nieutwardzanych drogach z dzieckiem, to mam kupić taki na małych i się męczyć bo z dużymi do Alfy nie wejdzie? A co z drugim dzieckiem? Gdzie zapakuje np rowerek? Jak?? I do tego rzeczy na np 2 tygodnie wakacji?
    Kombi jest wbrew pozorom potrzebne.

Trochę więcej obiektywizmu Panowie.

Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    A pomyślałeś o bazach, o nosidełkach i możliwościach mocowania ich w wózkach? Jeśli mam nosidełko i adapter pasujący tylko pod ten wózek, mam wymieniać wszystko? Skoro wcześniej kupiłem najbezpieczniejszy model nosidełka dla dziecka? Skoro mam takie widzimisie, ze musze mieć wozek z dużymi kołami, bo np. lubie sobie spacerować po nieutwardzanych drogach z dzieckiem, to mam kupić taki na małych i się męczyć bo z dużymi do Alfy nie wejdzie? A co z drugim dzieckiem? Gdzie zapakuje np rowerek? Jak?? I do tego rzeczy na np 2 tygodnie wakacji?

Pozdrawiam
    Czyli mówisz, że lepiej kupić samochód pod wózek? No kamaaaaan Rowerek, wózek i jeszcze na dwa tygodnie wakacji? No chyba Cię już trochę fantazja poniosła, albo jeździsz ciężarówką Nie zapominaj, że sama pojemnosć ładunkowa w kombi jest zwykle tylko minimalnie większa, niż w sedanach.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Azalgo
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post

Pozdrawiam
    VW robi świetnego multivana.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Dokładnie

Jak ktoś naprawdę ma duża rodzinę, psa, i konieczność wożenia połowy dobytku, to w życiu nie powinien myśleć o aucie z segmentu D, czy to w sedanie, czy też kombi. Vany są w tej kwestii genialne.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto

Domyślnie

Jak widać wśród "fanatyków" można rozmawiać tylko na jeden temat, a każdy kto myśli inaczej lub ma inne zdanie jest...
    Nie Tomtrz nie poniosła mnie fantazja. Po prostu wyjeżdżam częściej i na dłużej na urlopy niż raz do roku. A skoro mogę mieć własne zdanie, odmienne od Waszego, to chyba mam prawo je wyrazić, prawda? A może mogą się tutaj tylko "sekciarze" Julii wypowiadać?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto

Domyślnie

Znasz z autopsji[emoji14]

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Azalgo
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T

Domyślnie

Mój transporter to blaszak

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No oczywiście że zauważalna, ale nie dla każdego będzie _krytyczna i decydująca_ . Różnica zachowania, czucia wozu.
    W Giulii Petrolhead się zakocha - w Quadrifoglio i owszem, ale nie rozciągajmy tego proszę z taką pewnością na resztę. Widzisz - nie czujesz sam różnicy międyz 4 a 6 cylindrami, turbinkami z 2 litrami a > 3,5 litrami wolnossącymi, a jednocześnie o tych z benzyną we krwi wrzucasz argumenty. Uważasz że każdy uzna ze krytyczne różne działanie ukł kierowniczego czy skrzyni. No nie jest tak. Zauważy, bo róznice są, lecz niekoniecznie to zdecyduje. Co do cen - jest to jeden poziom cen biorąc pod uwagę więskze osiągi Q50. Giulia nie oferuje niestety nic między 280 a 500 koni.
    OK, rozumiem Twój punkt widzenia. Dla mnie priorytetowe są układ kierowniczy i skrzynia biegów, dla kogoś innego pojemność silnika i wyłączalne ESP.
    Wymienione przez Ciebie Q50 ma grubo ponad 300 KM, a osiągi zbliżone do tego, co oferuje Giulia Veloce. Zgadzam się, że Giulia powinna mieć jeszcze jedną wersję 350KM+, bo Q jest za bardzo hardkorowa na cywilizowane drogi, niemniej Audi S4. Merc C43 oraz Q50 są w zasięgu wersji Veloce.

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Co do niezawodności - spokojna głowa, to Japończyk. Tego akurat można być pewnym, tak samo jak awaryjności Alfy lub bezradności jej serwisów
    Po stokroć nie! Jak można porównywać Q50, które jest na rynku kilka lat ze świeżą Giulią? Japończyk (masa części z Merca w sumie, jak już zauważono)? I co z tego? Powiedz to właścicielom Toyot z silnikami Diesla, albo nowych Lexusów z wadliwymi hamulcami i padającymi silnikami 200t. To może Toyota Avensis z dieslem jest bardziej niezawodna od 159? Nie ma większej głupoty, niż kierowanie się stereotypami. Po pierwsze, choroby wieku dziecięcego zdarzają się wszystkim producentom, a po drugie niezawodność bierze się głownie z tego, w jakim stylu użytkowany jest samochód. W Q50 z początku produkcji nagminne były usterki tego sławnego DAS. W USA Q50 zostało wielokrotnie zbesztane przez Consumer Reports za awaryjność.

Minie kilka lat i wtedy będziemy mogli porównać, czy [notranslate]Alfa[/notranslate] odrobiła pracę domową.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto

Domyślnie

Mój transporter to blaszak

Robisz przy nim coś więcej, czy tylko zwykle odświeżenie blacharki?