Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    Bo leci na legendzie jak [notranslate]Alfa[/notranslate] na legendzie sportu.
    Ale [notranslate]Alfa[/notranslate] wraca do korzeni i zaczęła znowu robić auta o sportowym charakterze, BMW/Mercedes natomiast wcale nie robią tego z czego słynęli, tylko jadą na opinii plus grube miliony w marketing. Alfie narazie brakuje tych grubych milionów
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    panie Radek, kiedyś ludzie o polowie mniejszymi autami i to bez klimy jezdzili na wakacje za granicę....
    Po prostu odbija dobrobyt.
    i
    Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Nie, dobrobyt polega na tym, że nie jeździsz na co dzień samochodem, do którego jesteś zmuszony (bo rodzina, wakacje, bla bla), tylko takim, jakim lubisz jeździć. A na te 2 tygodnie w roku wypożyczasz sobie Espace, kampera, czy co ci się podoba .
    odnosnie potrzeby na Giulie SW.

dlaczego ktos (ja) moze nie moc sobie pozwolic na Giulie sedana? obecnie potrzebuje zapakowac powiedzmy raz w tygodniu w weekend przyczepke rowerowa dla dziecka zeby sobie gdzies podjechac w fajne miejsce I pojezdzic (rowery na dach). Do obecnej 159 SW ledwo, ale sie miesci do bagaznika po szybkim zlozeniu (nie mowie tu o rozkrecaniu przyczepki na czesci pierwsze, bo nie mam na to czasu I ochoty):

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20170613_131735.jpg
Wyświetleń:	37
Rozmiar:	29.6 KB
ID:	230360

za to wyjazd na tygodniowe wakacje wygladal tak:

Nazwa:	20170618_063802.jpg
Wyświetleń:	46
Rozmiar:	92.7 KB
ID:	230361
    w boxie torby, skladane lozeczko turystyczne dla malucha, jedna torba 80L jeszcze na przednim siedzeniu, podreczne rzeczy w "nogach" z przodu - SW mozna powiedziec dosc zapakowane mimo ze tylko 2 osoby dorosle jechaly I jeden niemowlak.

jesli chodzi o wyjazdy wakacyjne, no niby mozna wynajac busa (sam tak jechalem w Alpy w tym roku - mialem VW Multivana, I jade do Chrowacji we wrzesniu (juz zarezerwowany Transit)), tyle ze to nie jest taka fajna opcja. czlowiek nie po to kupuje fajny samochod zeby potem 1200km tluc sie jakims mulastym dziadem. kupilem sobie fajny samochod, to chce miec tez nim momzliwosc jezdzic na rozne wypady weekendowe czy wakacje - czemu nie?

Ktos powie, po co wozicie te rowery, przyczepki na wakacje czy lozeczka turystyczne, skoro mozna niby wypozyczyc na miejscu. Co do rowerow, mamy swoje ktore lubimy, a w wypozyczalni nie dosc ze trzeba byloby kupe kasy za caly tydzien za kazdy rower zaplacic (I to niekoniecznie taki jaki lubie czy taki ktory nadalby sie np na wjezdzanie w teren kiedy sobie sam jade posmigac), to wypozyczalni przyczepek nie ma na kazdym rogu (raczej tylko pojedyncze w niektorych duzych miastach, I niekoniecznie w weekend otwarte), a I tak znow by pare stow trzeba bylo zostawic. lozeczko dla niemowlaka to tez cos co jest zadkoscia w roznych domach/pokojach na wynajem.

kolega radosuaf powiedzial ze Giulietta wystarcza na wyjazdy -tyle ze ma znaczna przewage na Giulia - to hatchback, I mimo takiego sobie wielkoscioo bagaznika, to taka przyczepke jak ja mam podejzewam ze daloby sie zmiescic na boku w bagazniku (sprawdze przy okazji czy wejdzie do zony Giulietty). W kazdym razie do Giuli na pewno nie wejdzie, jestem pewien bo do kolezanki Audi A6 sedan z 2015r ledwo przeszla przez otwor bagaznika na wysokosc, mimo ze bagaznik gabarytowo spory I tu nie bylo zadnych problemow (a w Giuli na pewno otwor nie jest az tak duzy I/lub pewnie prog zaladunkowy bedzie wyzej)

zalozmy teraz ze synek podrosnie, ma 4-5 latek, podjedziemy gdzies w weekend na spacer, chcemy wziasc mu rowerek dzieciecy zeby sobie kolo nas smigal. znow do Giuli nie wejdzie bez odkrecania np kierownicy czy kola, do Giulietty czy SW wejdzie bez problemu.

Giulia mi sie bardzo podoba, chcialbym kupic dla siebie, ale u mnie nie przejdzie na wycieczki/wyjazdy rodzinne. jak/o ile z czasem pojawi sie Giulia SW (wiem, marne szanse, ale moze zmienia zdanie), to chetnie sie przymierze do takiej, albo gdyby wypuscili np wersje liftback (tez by zrobil robote, nawet gdyby byla to wersja coupe). a jak nie to moze Stelvio bedzie koniecznoscia - choc mniej mi sie podoba, to jezdzi swietnie (jezdzilem FE), I ma duzy bagaznik. Tu nie zgodze sie z tym jadem wylewanym w tym watku na Stelvio, samochod jak najbardziej ma sens, I w obecnej modzie na rynku jest niezbednym elementem zeby [notranslate]Alfa[/notranslate] miala jakiekolwiek szanse na (modny termin ostatnio) "powstanie z kolan" jesli chodzi o sprzedaz, a zatem o finansowanie nowych modeli. czyli zamiast hejtowac Stelvio, wezcie zacznijcie doceniac jego pozytywy I cieszcie sie ze jest taki model, mimo ze sami np takiego nie potrzebujecie, bo dzieki niemu w przyszlosci mozliwe ze beda inne fajne/typowo sportowe alfy.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20170613_131735.jpg
Wyświetleń:	29
Rozmiar:	45.2 KB
ID:	230359  
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 19-06-2017 o 13:50
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Czy taka przyczepka wejdzie do Stelvio to też bym głowy nie dał. Bagażnik jest stosunkowo niski.
    Imho jak alfa chce nadgonić przespany czas to powinna szybciutko wypuścić SW oraz naprawić wszystko na co narzekam w swoim wątku Wtedy będzie mogła godnie stanąć zacząć konkurować na rynku. Do tego więcej opcji konfiguracji itp.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    za to wyjazd na tygodniowe wakacje wygladal tak:

Nazwa:	20170618_063802.jpg
Wyświetleń:	46
Rozmiar:	92.7 KB
ID:	230361
    w boxie torby, skladane lozeczko turystyczne dla malucha, jedna torba 80L jeszcze na przednim siedzeniu, podreczne rzeczy w "nogach" z przodu.
    ale przecież ten bagaznik jakoś wcale zapchany nie jest, do sedana też by się to zmieściło, tylko musiałbyś poświecić 5 minut więcej, żeby pogłówkować przy załadunku.

czlowiek nie po to kupuje fajny samochod zeby potem 1200km tluc sie jakims mulastym dziadem.
    i zamiast tego tłucze się skulony w swoim fajnym aucie z torbą na kolanach

Ktos powie, po co wozicie te rowery, przyczepki na wakacje czy lozeczka turystyczne. Co do rowerow, mamy swoje ktore lubimy, a w wypozyczalni nie dosc ze za tydzien zaplacic by trzeba bylo kupe kasy za caly tydzien za kazdy rower (I to niekoniecznie taki jaki lubie), to wypozyczalni przyczepek nie ma na kazdym rogu (raczej w niektorych duzych miastach, I niekoniecznie w weekend otwarte), a I tak znow by pare stow trzeba bylo zostawic. lozeczko dla niemowlaka to tez cos co jest zadkoscia w roznych domach/pokojach na wynajem.
    Rowery masz na dachu niezaleznie czy to sedan, czy SW. A łóżeczko dla niemowlaka - jak długo będziesz go używać? Auto się bierze zwykle na minimum 3 lata.

dla mnie jest zadziwiające, że trzy osoby (tak podejrzewam) na tydzień ledwo mieszczą się w kombi. Ja bym na Twoim miejscu kupił vana, zamiast się męczyć w alfie

żeby mnie tu zaraz nikt nie zjadł - jak ktoś lubi mieć budę za plecami, to ok, nic mi do tego dla mnie to po prostu złudzenie pakowności okupione niezbyt urodziwą sylwetką. Jasne, są kombi ładne, jak na kombi, ale nadal nie da się połaczyć "sportowy", czy też "sexy" i "kombi"
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 19-06-2017 o 14:00
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    Czy taka przyczepka wejdzie do Stelvio to też bym głowy nie dał. Bagażnik jest stosunkowo niski.
    Imho jak alfa chce nadgonić przespany czas to powinna szybciutko wypuścić SW oraz naprawić wszystko na co narzekam w swoim wątku Wtedy będzie mogła godnie stanąć zacząć konkurować na rynku. Do tego więcej opcji konfiguracji itp.
    bez przesady, skoro wchodzi pod rolete w 159 SW to w Stelvio powinna wejsc bez problemu. ale dobra, zrobie test przy okazji - podjade z przyczepka do salonu FCA w BB I poprosze goscia o probe zarowno z Giulia jak I Stelvio. zrobie i wrzuce tu fotki z eksperymentu.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    ale przecież ten bagaznik jakoś wcale zapchany nie jest, do sedana też by się to zmieściło, tylko musiałbyś poświecić 5 minut więcej, żeby pogłówkować przy załadunku.
    nie wejdzie przez otwor zaladunkowy (pisalem ze do Audi A6 ledwo weszla a tam bagaznik jest znacznie wiekszy niz w Giuli), z reszta w sedanie to nie wejdzie pewnie na wysokosc, bo tam jest chyba troche nizej. dodatkowo do SW ledwo udawalo sie ja wlozyc, przechodzila na wcisk po slupku C tylko w jednej pozycji a potem ja wciskalem w dol, wiec porysowane sa troche te boczne schowki I slupek C.
    przyzczepka moze wypelnila bagaznik w 70% objetosci w 159SW, ale na max na wysokosc (mimo zlozenia przyczepki); zdjecie jest po zaladowaniu samej przyczepki bo chcialem pokazac jak sama zajmuje, cos tam w okolo drobiazgow wrzucilem (2 kaski rowerowe, namiocik p/wiatrowy na plaze, buty, paczke pieluch), tak wiec wypelnil sie w 100% objetosci, zasunalem rolete, I nic na niej juz nie ladowalem.

i zamiast tego tłucze się skulony w swoim fajnym aucie z torbą na kolanach
    w 159 SW jechalismy wygodnie, zadnych toreb na kolanach czy pod nogami - jak pisalem jedna torba byla na przednim siedzeniu, i drobiazgi podreczne typu pielucha czy jedzonko dla malego przed przednim fotelem, zona jechala sobie komfortowo za mna a obok niej w foteliku maluch.

Rowery masz na dachu niezaleznie czy to sedan, czy SW. A łóżeczko dla niemowlaka - jak długo będziesz go używać? Auto się bierze zwykle na minimum 3 lata.
    tak, jesli je biore. normalnie bagaznik dachowy zakladam raz/dwa razy w roku, I na codzien jezdze bez bagaznika. a auta dotychczas zmienialem co 5-6 lat, choc teraz jakby byla Giulia SW to zmienilbym wczesniej (poczekalbym tylko na dopracowana Giulie z Android auto i innymi drobiazgami, czyli np kupowalbym na koniec roku, czyli po 2 latach od kiedy kupilem obecna TBI (ja kupilem przejsciowo, czekajac na Giulie SW))

dla mnie jest zadziwiające, że trzy osoby (tak podejrzewam) na tydzień ledwo mieszczą się w kombi. Ja bym na Twoim miejscu kupił vana, zamiast się męczyć w alfie
    cos mnie torche nie zrozumiales.
    w 159SW sie nie mecze, jest bardzo wygodnie dla takiej rodziny. do Giulietty pewnie tez bym sie zapakowal, bo w boxie bylo jesze troche miejsca, ale pewnie byloby juz nie tak komfortowo na trase 750km), dlatego chcialbym w przyszlosci Giulie SW I dalej jezdzic fajnym autem i moc zabrac ze soba sprzet sportowy (nie kazdy ma takie potrzeby, inni jezdza na urlopy obzerac sie i popijac i nie potrzebuja tego calego sportowego bagazu typu rowery/przyczepki/dodatkowe ciuchy/buty). wez pod uwage tez ze przyczepka robila za wozek dzieciecy (odpina sie dyszel, zaklada przednie kolo), wiec nie musielismy brac spacerowki, ktora normalnie tez zajmuje duza czesc bagaznika (nie parasolke, bo taka nie pojedziesz po plazy czy w lesie, tylko full wymiarowy wozek z duzymi pompowanymi kolami).

Z normalnych bagazy maly mial torbe 80L, zona 80L a ja 2x 40L. mniej sie nie dalo na 8 dni i biorac pod uwage polska pogode, czyli zarowno rzeczy lekkie, sportowe, jak i kurtki (i wszystko sie przydalo, bo bylo zarowno 25C i pelne slonce, jak i wiatr i mega ulewy).

Vana nigdy, jesli juz to Stelvio.

W kazdym razie wydaje mi sie ze takie potrzeby jak mam ja, ma wiele aktywnych rodzin w Europie, i dlatego Giulia SW na pewno by sie przydala zeby docelowo podbic sprzedaz o okolejne powiedzmy 40tys sztuk rocznie w europie.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 19-06-2017 o 14:27
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Esponix dzięki za ten post.
    Widać jednak, że na tym forum są osoby "mondrzejsze" i za Ciebie będą wydawać Twoje pieniądze i jeszcze w dodatku mówić co masz zabrać a czego nie na wakacje i jak się pakować.
    No cóż... Zostawię to bez komentarza, bo "armia wyznafców" zaraz znacznie znów mnie pouczać jakie mam torby i ile w par skarpetek zabrać na urlop.

Pozdrawiam Esponix

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    Esponix dzięki za ten post.
    Widać jednak, że na tym forum są osoby "mondrzejsze" i za Ciebie będą wydawać Twoje pieniądze i jeszcze w dodatku mówić co masz zabrać a czego nie na wakacje i jak się pakować.
    No cóż... Zostawię to bez komentarza, bo "armia wyznafców" zaraz znacznie znów mnie pouczać jakie mam torby i ile w par skarpetek zabrać na urlop.

Pozdrawiam Esponix
    Nie wiem po co to słabe ironizowanie? Przecież nikt nikomu nic nie nakazuje. Chcesz jeździć klockiem na kołach, żeby zabrać 3 pary skarpetek więcej - jeździj Ja tam jestem w stanie poświęcić tą straszną niedogodność w postaci inteligentnego planowania wykorzystania przestrzeni i jeździć fajnym autem, zamiast wołem roboczym Bez problemu mieściłem się w 5 dorosłych osób w sedanie na ponad tydzień, bez żadnych trumien na dachu i gratów w przedziale pasażerskim. Wygodny jestem, nie lubie się pakować, tylko najważniejsze rzeczy są na check-liscie, a resztę się po prostu kupuje na miejscu, ewentualnie wypożycza.
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 19-06-2017 o 14:28
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Nie wiem po co to słabe ironizowanie? Przecież nikt nikomu nic nie nakazuje.
    Nie nakazujesz, ale wyśmiewasz innych nawyki/przyzwyczajenia/gusta... Ty wypożyczasz na miejscu, ja wolę używać sprzętu, który tylko ja używam, a nie przeszedł przez setki innych osób, itp.
    Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 19-06-2017 o 14:41
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Nie wiem po co to słabe ironizowanie? Przecież nikt nikomu nic nie nakazuje. Chcesz jeździć klockiem na kołach, żeby zabrać 3 pary skarpetek więcej - jeździj [emoji14] Ja tam jestem w stanie poświęcić tą straszną niedogodność w postaci inteligentnego planowania wykorzystania przestrzeni i jeździć fajnym autem, zamiast wołem roboczym [emoji14] Bez problemu mieściłem się w 5 dorosłych osób w sedanie na ponad tydzień, bez żadnych trumien na dachu i gratów w przedziale pasażerskim. Wygodny jestem, nie lubie się pakować, tylko najważniejsze rzeczy są na check-liscie, a resztę się po prostu kupuje na miejscu, ewentualnie wypożycza.
    A nie mówiłem....

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Moja racja jest najmojsza Ten mój wpis oraz resztę podobnie wnoszących wkład w dyskusję można usunąć.
    Czekamy na przyczepkę w Stelvio i Giulii bo to będzie ciekawe.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C