Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał uTvo0 Zobacz post
    AR pewnie miała uzasadnienie by nie robić SW. Podjęli taką biznesową decyzję, że robią SUV a nie SW i możemy się tylko zastanawiać czy słuszną (może szykują SW do tego z większego wozu, następcy 166?) To że ktoś woli SW zamiast sedana czy SUV to ma pełne prawo.. i wtedy sobie kupuję passeratti np.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
    mysle ze licza ze sedan bedzie sie wystarczajaco dobrze sprzedawal, a Stelvio przejmie niektorych potencjalnych kupcow na SW, I jakos to bedzie. pewnie tez wyliczyli ze nawet gdyby robili SW, to moze Suva i tak lepiej wypuscic szybciej, i to akurat chyba sie zgadza, bo pierwsze trendy sprzedazy pokazuja ze suv bardzo dynamicznie przyrasta.
    sprzedaz Giuli jest jakas tam niby nienajgorsza (tylko za niemiecka trojca, jednak daleko), ale to nie sa poki co te wolumeny o ktorych Sergio sobie gadal. jesli chce do nich dojsc, to te powiedzmy 40tys egzemplarzy rocznie dorobilby Giulia SW - ciagle licze ze sie postukaja po glowie i za jakis czas powroca do tematu SW. w sumie zrobic tylko wariant auta, to juz jest male piwo - troche innych blach, jakas tam wiazka, jakas podsufitka i pare elementow bagaznika - 90% auta i to te bardziej skomplikowane maja juz zrobione i dopracowane, grzech nie zrobic SW bo teraz to prosta robota.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    Co do krawężników tak chętnie przytaczanych przez zwolenników SUV to nie chcecie wiedzieć ile kosztuje nowa opona do Stelvio, że o zimówkach nie wspomnę Have fun.
    A sprawdzałeś? Bo pierwsze z brzegu Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV 235/55 R19 można kupić za 750zł. To aż tak strasznie na 19tkę?
    Za nieco ponad 700 stówek/sztuka można mieć Continental ContiSportContact 5 235/55 R19.

Dla porównania za fabryczny rozmiar do 159, ale 18 cali trzeba zapłacić niewiele mniej za te Conti.
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 19-06-2017 o 16:15

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

A może to jest tak, że Giulia SW jest jednak w planach, ale nie chcą podcinać sobie gałęzi na której siedzą. Więc na razie chcą Alfisti i innym, którym się podoba wcisnąć Giulię by później nagle wrócić do SW i zaatakować kolejną grupę klientów. Jest w tym jakiś cel bo koniec końców zrobią nowe ciśnienie, taka nowa dawka No ale to tylko gdybanie, mnie mega dziwi odejście od SW przez Alfę bo dotychczas jednak wszystkie sedany miały też wersje kombi.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    A wiecie, że ta cała jałowa dyskusja o kombi jest tylko i wyłącznie dlatego, że [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo zje... i nie zdążyła/potrafiła/zbadała rynku zrobić tej wersji? Jak widać jest bardzo potrzebna a w ofercie nie ma. Nawet w zapowiedziach. Ja się spokojnie mieszczę w Giulii ale gdybym miał jeszcze obok SW to bym wziął SW bo SUV nie czaję.

btw Jak ktoś ma zjazd do garażu na milimetry to w Stelvio mimo, że się siedzi wyżej to wypukłości maski z lewej i prawej utrudniają ocenę odległości. Gdzie tu wygoda? Co do krawężników tak chętnie przytaczanych przez zwolenników SUV to nie chcecie wiedzieć ile kosztuje nowa opona do Stelvio, że o zimówkach nie wspomnę Have fun.
    na alfaowner tez byly tego typu dyskusje ludzi glownie z UK. no brakuje - kompletna gama auta w klasie D to sedan i kombi, i w europie to sprzedaje sie pol na pol. ewentualnie mozna jeszcze budowac jakies coupe czy cabrio, ale to nisza i takich to sie wiele nie sprzeda nigdy.

dyskusja wynika z wkurzenia na FCA - ja jako fan marki chce kupic alfe, ale nie bardzo mam jaka. ide do BMW tam do wyboru do koloru - 3 sedan, 3 kombi (jeszcze jakie funkcjonalne, podnoszona sama szyba klapy, podnosi sie roletka), 4 coupe (3 drz liftback), 4 grand coupe (5 drzw liftback) 4 cabrio, 3 GT (szpetna ale jest jak ktos chce troche wyzsze auto a nie suv to ma). jeszcze konfigurowac mozna wszystko prawie bez ograniczen. tylko jakos obecnie ciagle serce nie chce BMW, no i jest troche drozej, no i felgi mi sie nie podobaja praktycznie zadne itp. inne marki nie wchodza w gre, bo nic mi sie nie podoba/slabo jezdzi/nie ma dobrych automatow czy napedu na 4 kola itp.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Jeżeli liczy się każdy grosik, trzeba ważyć każdy krok. Pamiętajmy, że AR ciągle stąpa po bardzo cienkim lodzie i jeśli zrobi coś nie tak to może się to źle skończyć dla nas wszystkich (w sensie fanów AR).
    Myślicie, że nie badali rynku pod względem SW i teraz się pukają w czoło, że jacy my głupi bo zapomnieli o tej wersji!? Może i to mało kasy zrobić kolejną odmianę (chociaż nie wiem skąd to wiecie?) ale może było albo zrobić Giulię SW albo dokończyć projekt Stelvio? To pod względem finansowym jaka opcja lepsza?

Niech SUV i sedan trochę rozpędzą machinę sprzedażową, to i po jakimś czasie starczy kasy i na SW, i na coupe, i na inne odmiany, i wtedy KAŻDY będzie zadowolony
    Pozdro,
    Bartas

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Statyczny Zobacz post
    A może to jest tak, że Giulia SW jest jednak w planach, ale nie chcą podcinać sobie gałęzi na której siedzą. Więc na razie chcą Alfisti i innym, którym się podoba wcisnąć Giulię by później nagle wrócić do SW i zaatakować kolejną grupę klientów. Jest w tym jakiś cel bo koniec końców zrobią nowe ciśnienie, taka nowa dawka No ale to tylko gdybanie, mnie mega dziwi odejście od SW przez Alfę bo dotychczas jednak wszystkie sedany miały też wersje kombi.
    oby tak bylo, i oby nie zostawiali tego na za pare lat, jak dla mnie idealnie byloby gdyby np wprowadzili np na koniec roku, wkrotce potem koncze amortyzowac obecna tbi i jak najbardziej moge zmieniac samochod

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    ide do BMW tam do wyboru do koloru - 3 sedan, 3 kombi (jeszcze jakie funkcjonalne, podnoszona sama szyba klapy, podnosi sie roletka), 4 coupe (3 drz liftback), 4 grand coupe (5 drzw liftback) 4 cabrio, 3 GT
    I różnią się tylko wyglądem zewnętrzym, a żadna wersja nie jeździ jak Giulia w sedanie. Więc po co mi to?!
    Pozdro,
    Bartas

kazikx
    Gość

Domyślnie

Jak dla mnie wiele samochodów w nadwoziu kombi jest po prostu ładniejszych.
    Mi się zasadniczo nie podobają, ale akurat [notranslate]Alfa[/notranslate] potrafiła robić ładne combi.
    Giulia powinna mieć wersję SW; jeśli zamiast SW jest SUV, to słabo...

No, z dziećmi zjechałem większą połać Europy.
    W większej części bez auta, w dużo mniejszej w AR 156 SW.
    Nigdy nie narzekałem na brak miejsca w aucie.

Kwestia oceny, co jest rzeczywiście potrzebne, a co tylko wygodne.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    Nigdy nie narzekałem na brak miejsca w aucie.

Kwestia oceny, co jest rzeczywiście potrzebne, a co tylko wygodne.
    Ja to samo, do Brery (!) wchodzę wraz z moimi i narzeczonej klamotami z luzem, nawet całkowicie się nią przeprowadziłem, co prawda bez mebli. ALE. Nie jeżdżę na rowerze, w mieszkaniu i w życiu wyznaję zasadę minimalizmu, nie mam dzieci, na wakacje latam samolotem który niejako wymusza na mnie rewizję bagażu, sprzęty na sporty zimowe wypożyczam bo nie jestem zapalonym sportowcem. Nie ma co osądzać, bo ludzie mają różne priorytety, więc widocznie epsonix potrzebuje i tyle. Co do piękności SW od Alfy zgadzam się całkowicie, nie potrzebuję kombi ale 159 to dla mnie mistrzostwo. Tak jak i RS6
    Ja Ciebie epsonix rozumiem i też byłbym rozgoryczony. Życzę Ci, żeby [notranslate]Alfa[/notranslate] jednak zrobiła SW. Sam sobie też życzę, bo chętnie bym na nią popatrzył na ulicy

kazikx
    Gość

Domyślnie

nawet całkowicie się nią przeprowadziłem, co prawda bez mebli. ALE. Nie jeżdżę na rowerze, w mieszkaniu i w życiu wyznaję zasadę minimalizmu, nie mam dzieci, na wakacje latam samolotem który niejako wymusza na mnie rewizję bagażu, sprzęty na sporty zimowe wypożyczam bo nie jestem zapalonym sportowcem.
    .

Z autami jest ten problem, że są bardzo drogie.
    Stąd pojawia się konieczność kompromisów.
    W innym wypadku można by mieć w garażu auto do pracy, na tor, na wakacje, na wertepy itd...

U mnie w domu jest mnóstwo rowerów, sam mam cztery: szosa, górski, trekking, rower wiejsko-miejski do sklepu po piwo i nie wyobrażam sobie jeździć, np. po asfalcie, rowerem górskim. Mordęga i zero przyjemności.

Akurat moja filozofia podróżowania jest taka, że radykalnie zrywam z domem, tzn. nie zabieram domu ze sobą w podróż.