Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Niewydolna klimatyzacja - czujniki

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9JTDM 150KM Carbonio Black

Domyślnie Niewydolna klimatyzacja - czujniki

Hej,
    Mam czarną 159SW dodatkowo z czarną skórą, przy upałach >30℃ klima mimo iż serwisowana i sprawna to słabo wyrabia. Gdzieś, kiedyś czytałem o gościu, który grzebiąc w czujnikach sprawdzających parametry układu uzyskał większą sprawność (nie chodziło o termometr temp. wewnętrznej) ale jakąś inną czujkę, z tego co pamiętam zaizolował ją termicznie by trochę przekłamywała wskazania i dzięki temu klima chłodziła mocniej. Czy ktoś może pamięta ten wątek lub wie jak zmodyfikować układ?

Pozdrawiam,
    Piotr

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Filtr kabinowy wymieniles?

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9JTDM 150KM Carbonio Black

Domyślnie

Tak wymieniłem, po prostu wydaje mi się, że to tzw. "ten typ tak ma" - ciężko ogarnąć taką kubaturę w czarnym kolorze Dlatego szukam dodatkowych rozwiązań.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Wczoraj, przy 32 stopniach wskazywanych na termometrze samochodowym, kabina schłodziła mi się po około 8-9 km jazdy po mieście (blisko 20 minut). Ale to po kilku godzinach stania na słońcu.
    Też miałem wrażenie, że mogłaby chłodzić mocniej.

Użytkownik Ogier Avatar Kruk
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    159 SW

Domyślnie

Też mam czarnego SW i nie powiedziałbym, ze klima jest za słaba. W trasie muszę wręcz podkręcać temperaturę bo robi się za zimno.
    W mieście, wiadomo, pierwszy kilometr jadę z opuszczonymi szybami i klimą na "LO", po chwili zamykam szyby, klima na 22 i jest spoko.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa 159 1.9 16v

Domyślnie

U mnie też słabo coś klima działa mimo tego, że jest po serwisie i brak wycieków itp. Jak mam na LO to jest słabo w porównaniu np z ojca samochodem. Ktoś ma jakieś rozwiązanie na to? Czy to może być też wina czynnika jakim układ jest uzupełniony?

Użytkownik Świeżak Avatar burza_wroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Ja mam ciemne auto i klima zaczyna jako tako działać właśnie po ok 4km, a klima jest po serwisie w lutym.
    Ale korzystając z okazji chciałbym zapytać, czy ktoś spotkał się z taką przypadłością klimy, że po 200km trasy klima słabnie i praktycznie przestaje działać? Zaglądałem pod maskę i przewody klimy pokryte są dosłownie 5mm warstwą lodu. Wyłączę ją na 10 min, włączam i tak mrozi że na 18 stopniach człowiek zamarza :/ no a po kolejnych kilometrach sytuacja się powtarza i tak w kółko.. Ktoś miał podobnie?
    190KM@420Nm by Ecuproject

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Jak rurki zamarzają, to coś jest nie w porządku.
    Albo mało czynnika, albo za dużo, albo niedrożny skraplacz.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Małopolska
    Auto
    Alfa 159 2.0 jtdm TI

Domyślnie

Masz problem z zaworem rozprężnym. Rurki nie powinny zamarzać. Jak zamarzają rurki to szronieje również parownik co powoduje zmniejszenie przepływu powietrza i wrażenie słabej wydajności klimy.
    Jak postoisz w cieple to lód się rozpuszcza i udrażnia parownik - aż do kolejnego zamarznięcia.

Użytkownik Rowerzysta Avatar michuw81
    Mieszka w
    Manchester - Nysa
    Auto
    159 SW 2.0 170 Ti

Domyślnie

Cytat Napisał burza_wroc Zobacz post
    Ja mam ciemne auto i klima zaczyna jako tako działać właśnie po ok 4km, a klima jest po serwisie w lutym.
    Ale korzystając z okazji chciałbym zapytać, czy ktoś spotkał się z taką przypadłością klimy, że po 200km trasy klima słabnie i praktycznie przestaje działać? Zaglądałem pod maskę i przewody klimy pokryte są dosłownie 5mm warstwą lodu. Wyłączę ją na 10 min, włączam i tak mrozi że na 18 stopniach człowiek zamarza :/ no a po kolejnych kilometrach sytuacja się powtarza i tak w kółko.. Ktoś miał podobnie?
    Mialem cos takiego. Mozesz miec za duzo oleju w ukladzie. Wysoka temperatura na zewnatrz zwieksza objecosc gazu. Jak jest za duzo oleju w ukladzie, mniejsza droznosc, zbyt wysokie cisnienie po rozprezeniu sie gazu I klima sie wylaczy (zawor bezpieczenstwa)
    A przy temperaturach zewnetrznych ponizej 25*c wszystko dziala jak nalezy...
    Podjedz do serwisu ktory tylko klima sie zajmuje to w 30min Ci to zbadaja na manometrach i odciagna wlasciwa ilosc oleju. Zgaduje, ze w miedzyczasie miales wprowadzany kontrast rowniez na sprawdzenie szczelnosci?
    Przy czym to przewaznie sie pojawia po wymianie kompresora ktory juz jest zalany olejem a maszyna do napelniania klimy, wprowadzi dodatkowy olej.
    Always Loking For A drive