Jak wyglada proces wypalania dpf w 1.9 jtd. Mam filt zabity w 70%. Wypalalem trybem regeneracji w fes ze 107%. Przy jakim % zapchania komputer bedzie wlaczal proces wypalania podcza jazdy?
Jak wyglada proces wypalania dpf w 1.9 jtd. Mam filt zabity w 70%. Wypalalem trybem regeneracji w fes ze 107%. Przy jakim % zapchania komputer bedzie wlaczal proces wypalania podcza jazdy?
Wypalanie serwisowe to ostateczności i nie powinno się tego stosować. Algorytm jest pokręcony i 100% nie oznacza całkowitego zapełnienia. ECU potrafi rozpocząć wypalanie przy wartości 120%.
Dla zwykłego użytkownika bardziej istotny jest interwał między kolejnymi wypaleniami filtra.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
a w jakim celu wypalałeś dpf fesem , licznik zgłaszał błąd dpf , brak mocy zapchaniem wydechu , błąd jakiegoś czujnika ?
warunkiem do poprawnej regeneracji oprócz sprawnego systemu dpf jest m.in. sprawny termostat , paliwo powyżej rezerwy , temp. robocza silnika (choć w przypadku krytycznym system może nawet uruchomić wypalanie przy temp silnika 60st C) , i co ważne nie przerywanie regeneracji jesli się zacznie - dlatego warto obserwować chwilowe spalanie przed zgaszeniem silnika , co do % zapchania to kolega wyżej juz wyczerpał temat
Ostatnio edytowane przez sedici ; 09-07-2017 o 11:33
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Wypalalem fesem bo mialem dpf zabity na 107% wywalilo check , blad zapchanego dpf i tryb awaryjny. Komputer sam nie wlaczal wypalania przy takim zabiciu, wiec dziwne zeby wypalanie startowalo przy 120% jak mi przy 107 wszedl w awaryjny i sam nie zalaczyl wypalania. Przy wypalaniu fesen mialem paliwo i temp na silniku 80st, inaczej fes nie wlaczy regeneracji.
U mnie wyglada to tak, spalanie chwilowe mocno skacze. Jezeli jestem na jalowym w tym czasie to obroty podnosza sie o jakies 500 i wskazowka turbo jest lekko podniesiona. Poza tym czuc taki specyficzny zapach. U mnie wypala sie co 800-900 km. Wiec czasami nawet nie wiem kiedy sie wypalil.