Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Te z 9 roku bardzo prawdopodobne, że były wsadzone w fabryce, natomiast z 7, to już mało prawdopodobne. Raczej kupiona używka. Tyle, że z powodu wymienionej jednej szyby nie ma co wykluczać samochodu.

Użytkownik Świeżak Avatar GexN
    Mieszka w
    Warszawa, Łódź
    Auto
    Kiedyś 147 1.9 JTD, obecnie 159 TI 1.75 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał artur999 Zobacz post
    Witam kolegów też jestem na etapie poszukiwania AR 159 znalazłem jedną z 2011 roku sprowadzoną z Francji nawet otrzymalem mailem francuski certyfikat kontroli z przegladu jednak moje wątpliwości budzi fakt, że nie zgadzają się roczniki na szybach dwie z 10 dwie z 09 tylna 07 sprzedający mówi że alfa z ostatniego roku produkcji a szyby oryginalne z logiem tylko pochodzą z nadwyżek produkcyjnych czy to mozliwe lub jak to mozna stwierdzic mam pare kilometrów i w ciemno nie będę jechał no chyba że jest ktoś z Gorzowa Wlkp. to mógłby pomóc w ocenie. Auto pomierzone miernikim mam zdjęcia z dnia zakupu we Francji niby całe ale niepewność pozostaje. Dziękuję za ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam.
    Raczej wątpię żeby "nadwyżka" prawie trzy lata leżała - raczej coś było robione, pytanie co? Nie chcę zbyt pochopnie przekreślać autka, ale handlarze często nie mają skrupułów w "mijaniu się z prawdą". Taki przykład - jak kupowałem swoją 159'tkę nie działało podgrzewanie fotela, handlarz najpierw twierdził, że trzeba poczekać parę dodatkowych minut. Po odczekaniu 15 minut jeden fotel cieplutki, drugi nadal zimny, a on dalej ostro szedł w zaparte, że na pewno działa i że ciepły tylko trochę mniej. Samochód ostatecznie kupiłem bo wiadomo, że używka może mieć swoje mankamenty (i jeszcze parę drobnych się znalazło ale nic poważnego) W każdym razie morał pozostaje, że to co mówią handlarze trzeba dość mocno filtrować, bo nawet jak jasno widać, że coś nie działa to wprawiony handlarz potrafi upierać się, że na pewno wszystko jest ok.

Krąży też opinia/stereotyp, że z Francji nie bardzo opłaca się sprowadzać samochody o ile nie są po wypadku lub uszkodzone. Ile w tym prawdy - ciężko mi ocenić, gdyż nie badałem dokładnie tematu.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Witam kolegów też jestem na etapie poszukiwania AR 159 znalazłem jedną z 2011 roku sprowadzoną z Francji nawet otrzymalem mailem francuski certyfikat kontroli z przegladu jednak moje wątpliwości budzi fakt, że nie zgadzają się roczniki na szybach dwie z 10 dwie z 09 tylna 07 sprzedający mówi że alfa z ostatniego roku produkcji a szyby oryginalne z logiem tylko pochodzą z nadwyżek produkcyjnych czy to mozliwe lub jak to mozna stwierdzic mam pare kilometrów i w ciemno nie będę jechał no chyba że jest ktoś z Gorzowa Wlkp. to mógłby pomóc w ocenie. Auto pomierzone miernikim mam zdjęcia z dnia zakupu we Francji niby całe ale niepewność pozostaje. Dziękuję za ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam.
    Auto to Sportwagon? Pewnie dostało strzała w tyłek i na szybko założona klapa w kolorze ze starszego rocznika. Ciekawe czy logo z mikrostykiem przełożyli
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar skuler
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    159 SW 2,0jtdm 170KM. Była: 156 SW FL 1,9 jtd 16V

Domyślnie

Mam AR159 wyprodukowaną w lutym 2011 , wszystkie szyby mam z 2010 roku - najstarsza z sierpnia 2010. Nie wierzę w bajkę że mieli nadwyżki jeszcze z 2009
    Druga sprawa to jeśli siedzą w niej szyby z 2010 i 2009 roku to sprawdziłbym czy aby na pewno jest to rocznik 2011. W większości krajów UE w dowodzie rejestracyjnym wpisuje się tylko datę pierwszej rejestracji, nie funkcjonuje tam coś takiego jak data produkcji. Masz numer VIN tego samochodu? W eperze można sprawdzić dokładną datę produkcji.

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Auto to Sportwagon? Pewnie dostało strzała w tyłek i na szybko założona klapa w kolorze ze starszego rocznika. Ciekawe czy logo z mikrostykiem przełożyli
    Na allegro jest tylko sedan z 2011 z Gorzowa.
    Ostatnio edytowane przez skuler ; 17-07-2017 o 12:27

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Też nie wierzę w te nadwyżki... akurat mieli nadwyżki produkcyjne jednej szyby, która w dodatku leżała przez 4 lata?
    W wersji z 2011 mam wszystkie szyby z 2010 roku.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR 159 1.8 mpi

Domyślnie

No właśnie dla mnie też to jest niezrozumiałe że szyby mają taką rożnice vin ZAR93900007278455 szczególnie tył z 07 w sedanie z 2011 roku niby mam zdjęcia z zakupu auta we Francji i francuski przegląd z czerwca tego roku że auto ok ale szyby wzbudzają podejrzenie myślałem że na szybach oprócz cyfr daty produkcji jest jakaś cecha która świadczy o oryginalności bo z otrzymanych zdjęć z miernikiem grubości auto wygląda ok poza drzwiami lewy tył.

Użytkownik Świeżak Avatar skuler
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    159 SW 2,0jtdm 170KM. Była: 156 SW FL 1,9 jtd 16V

Domyślnie

No właśnie dla mnie też to jest niezrozumiałe że szyby mają taką rożnice vin ZAR93900007278455 szczególnie tył z 07 w sedanie z 2011 roku niby mam zdjęcia z zakupu auta we Francji i francuski przegląd z czerwca tego roku że auto ok ale szyby wzbudzają podejrzenie myślałem że na szybach oprócz cyfr daty produkcji jest jakaś cecha która świadczy o oryginalności bo z otrzymanych zdjęć z miernikiem grubości auto wygląda ok poza drzwiami lewy tył.
    Tak jak myślałem - samochód z 19 listopada 2010.

Auto
    AR 159 1.8 mpi

Domyślnie

Więc sprawa się częściowo wyjaśniła zmylił mnie wydruk z polskiego przeglądu gdzie napisane jest że data produkcji 2011 sprzedający też podaje taką datę mam otrzymać jeszcze zdjęcia silnika od dołu i szyb tak więc może jednak podjadę i dołączę do posiadaczy AR.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Wyjaśniła się o tyle, że można jakoś wytłumaczyć te szyby z 2009. W kwestii tej z 2007 nic się nie zmieniło.

Auto
    AR 159 1.8 mpi

Domyślnie

Dokładnie ale sprzedający utrzymuje że tylna szyba też jest oryginalna bo posiada jakiś hologram czy coś podobnego z jakimś oznaczeniem ja tego nie rozumiem wieczorem ma mi dosłać zdjęcia to dokładnie zobaczę. Mam jeszcze pytanie odnośnie zakupu 2.0 136km na co zwrócić szczególną uwagę - miernik posiadam ale co więcej?
    Ostatnio edytowane przez artur999 ; 17-07-2017 o 17:14