Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Problem ze sprzęgłem po jeździe autostradą.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie Problem ze sprzęgłem po jeździe autostradą.

Cześć wszystkim. Forum przeszukałem, były podobne wątki, ale takie problemu jak mój nie znalazłem dlatego też pozwoliłem sobie założyć nowy wątek.

[notranslate]Alfa[/notranslate] o jakiej mowa to: 147 1.6TS 105KM FL

Mam następujący problem. Od paru dni po przejechaniu kilkudziesięciu km autostradą z prędkością 120km/h lub więcej (dziś było to 80, wczoraj 30, 2 dni temu 50 więc nie ma reguły i ciężko mi powiedzieć po którym km problem się zaczyna) gdy przed zjazdem/bramkami nacisnę pedał sprzęgła zapada mi się, czasem odskakuje sam, czasem muszę mu pomóc, a biegi kompletnie nie chcą wchodzić.
    Żeby wbić jakikolwiek bieg trzeba użyć naprawdę dużej siły, żeby nie powiedzieć wręcz szarpać. Po kilku "cięższych" zmianach już po zjechaniu z autostrady na drogę wolniejszą skrzynia działa jak zwykle.

Dziś natomiast żaden bieg wejść nie chciał - po zgaszeniu silnika biegi na wyłączonym chodziły normalnie, jednak auto nie chciało odpalić. ( co do tej pory zawsze pomagało natychmiast) Po odczekaniu 2-3 minut alfa odpaliła, biegi chodziły normalnie.

Problemu absolutnie nie mam gdy jeżdżę po mieście lub normalną drogą gdzie nie przekracza się 100km/h.

Problemu nie było również gdy dzisiejszą drogę powrotną całą autostradę pokonałem prędkością 100km/h na tempomacie.

Dziwi mnie więc, że różnica 20km/h na odcinku 80km wyeliminowała całkowicie problem.

Czytałem różne podobne wątki na forum stąd znam wersję o wysprzęgliku lub pompie sprzęgła. Moja znajomość jednak jest mała żeby nie powiedzieć żadna dlatego też nie jestem w stanie sam powiedzieć o co chodzi dokładnie.

Płyn hamulcowy absolutnie nie ubywa nawet trochę. Czytałem gdzieś, że przy wysprzęgliku może uciekać. Pod pedałem sprzęgła również sucho, żadnych wycieków. Nie wiem natomiast jaki mam poziom oleju w skrzyni biegów.

Rozpisałem się jak cholera, ale chciałem opisać każdy mały szczegół bo może ma znaczenie, nie znam się, za co przepraszam.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Sprawdzałeś płyn w obu komorach zbiorniczka ??

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Tu mnie zagiąłeś muszę przyznać. Sprawdzałem tylko w tym widocznym na 1 rzut oka po otwarciu maski. Czy mógłbyś powiedzieć gdzie mogę znaleźć drugi? Bo wujek google nie pomógł niestety i wszędzie albo opisany albo pokazany jest ten główny.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Zborniczek jest podzielony na dwie komory w jednej jest płyn do układu hamulcowego, a wdrugiej ten sam płyn tylko że w "niezależnej " przegrodzie do sprzęgła. Ja tak miałem że sprawdzałem płyn zaglądając do zbiorniczka i płyn był na max, ale po odpięciu wężyk od spodu zbiorniczka okazało się że płynu nie było. Mechanik nie dokręcił odpowietrznika na wysprzęgliku i płyn wyciekał.

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

W obu komorach żadnych ubytków. Wszystko pod tym względem w jak najlepszym porządku. Czy ktoś ma jakiś inny pomysł? Póki co wizyta u mechanika nie wchodzi w grę, ponieważ siedzę u teściów w Danii i zapłaciłbym horrendalne pieniądze.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Pada docisk, skrzynia out.

Wydymione samsungiem.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::