Jak chcecie podobnych parametrów i popularny to jest jeszcze Mixol S z Lotosu: http://www.lotos.pl/465/poznaj_lotos...ow_dwusuwowych
Jak chcecie podobnych parametrów i popularny to jest jeszcze Mixol S z Lotosu: http://www.lotos.pl/465/poznaj_lotos...ow_dwusuwowych
Mixol S Popiół siarczanowy, max (%) <0,28
Rider Scooter Popiół siarczanowy %m/m 0,1
Prawie trzykrotna różnica do DPF bym tego nie lał ;]
A ten może być do auta z DPF?
http://www.ravenol.pl/skutery/1554-R...olsynt-1L.html
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
Przebrnąłem... swoją drogą admin mógłby trochę posprzątać...anyway - zachęcony wpisami przelatałem pierwszy bak na czerwonym półsyntetyku orlenowskim (nie platinum). Wlałem to zaraz po tym jak zaaplikowałem czyścika wtrysków (STP)... subiektywnie - zgadzam się: uspokoił się na wolnych obrotach, od dołu idzie bez "mrowienia" na kierownicy... dymić hmmmm dymi nadal ale raczej zasłony dymnej nie robi - raczej przy ostrym bucie...
... pytanie - czy to po STP czy po 2T w baku... - prawdę powiedziawszy - spektakularną zmianę odczułem już po kilkudziesięciu kilometrach na STP. Korekt niestety nie podam - "złośliwy" sterownik
Mimo, że mam pół butelki orlenu, dzisiaj spróbuję Elfa Moto off road 2t... zdam relację
pozdrawiam
Ludzie z forum Toyoty chwalą sobie LIQUI MOLY 2-TAKT MOTOROIL LM 1052 ,ale sam osobiście nie dodałem nie mam odwagi mimo tylu pochlebnych opinii.
Ja właśnie zalałem 200ml elfa na 70 litrów baku. Oczywiście za wcześnie na jakieś odczucia. Zdaj relacje, zobaczymy jakie różnice w odczuciach
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ma ktoś jakieś doświadczenie z olejem z Kauflandu?
U mnie w miejscowości można go dostać w częstych promocjach za ok 10zl (czasem nawet taniej)
Kusi mnie niska cena tego oleju, proszę o konkretne opinie (nie w stylu Kaufland to syf) czy mogę bez obaw dolewać go do swojego JTD
//Edit:
znalazlem jakis test tego oleju na nimieckiej stronie jednak nie spikam po niemieckiemumoglby ktos strescic?
https://www.motor-talk.de/blogs/heiz...-t3656272.html
Ostatnio edytowane przez przemo832 ; 27-07-2017 o 21:59
Lałem ten z kauflandu, kupiłem na szybko przy okazji zakupów(akurat nie było orlenowskiego na cpn) nic złego się nie stało. Dodam że butelka rozlana była na 1.6 hdi,Jtd i tdi na pompowtryskach tam korekty po sprawdzeniu się poprawiły(no ale też wcześniej lany był orlenowski) a teść akurat ma te tdi i kupił ponownie ten z kauflandu. Z tego co napisane na opakowaniu olei z kauflandu to jest to rozlewane przez Mitan oil niemiecki. W każdym razie w 3 autach nie zaszkodził
hmmmm a czytaliście specyfikację tegoż oleju? W tym wypadku nie sugerowałbym się jedynie ceną... nawet jeżeli na butelce "oszczędzacie" ponad połowę wartości rekomendowanych olejów
co do mnie - po przelocie na elfie (zrobione ok 1200 km i drugie tankowanie z elfem)... zdecydowałem odstawić orlenowski na półkę... po elfie progres na plus, dalsze wyciszanie pracy (nawet na zimnym), odpala od strzału, jakby mniej dymił... korci by przetestować LM, z tym, że wg "papierów" LM "przegrywa" z elfem lepkością kinematyczną
60 vs 76,1 przy 40 stopniach
i 9,3 vs 10,9 przy 100 stopniach.
Elf delikatnie przegrywa przy temperaturze zapłonu 114 vs 116.
mam mieszane uczucia co do orlenowskich "nowości":
platinum racing rider 2t vs platinum rider scooter 2t
temperatura zapłonu 90 vs 95
lepkość kinematyczna przy stówce 6,8 vs 8,5
i popiół siarczanowy 0,2 vs 0,1 %m/m
Zobaczę, pomyślę - na forum avensis ktoś z pomiędzy tych dwóch wybrał LM - bo ciszej chodził, choć bardziej dymił...
hmmm i najciekawsze... jaki odstawiacie "taniec z gwiazdami" przy dystrybutorze... ja to robię tak, że do obciętej butelki PET wlewam "na oko", z niej dużą strzykawką odmierzam i wstrzykuję do baku, resztę z "PET-a" wlewam z powrotem do butelki z olejem... owszem wzbudzam zaciekawienie i sensację...![]()
Ostatnio edytowane przez jonasz ; 30-07-2017 o 12:00
nie czytalem bo takowej nie znalazlem, dla tego pytam tu
czyli zwykly mixol s z grupy lotos to lepsze rozwiazanie (12zl na stacji)? lub lotos 2t? mam zwykle JTD CF2 bez dpf itd.
co do oszczedzania to placic ok 40-50zl za litr innego oleju typu Liqui Moly 1052 wedlug mnie mija sie z celem i znacznie podnosi koszty
Do wyboru mam oleje ze stacji lotos bo taka akurat mam po drodze i zawsze na niej tankuje, mobil extra 2t od znajomego tirowca litr za przyslowiowe piwo, olej z tesco chyba firmy carlson i olej z kauflandu
Ostatnio edytowane przez przemo832 ; 30-07-2017 o 12:06