Strona 36 z 40 PierwszyPierwszy ... 262728293031323334353637383940 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 400

Temat: Czyszczenie/demontaż lampy alfa 159

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    okolice tarnobrzega
    Auto
    159 2.0jtdm

Domyślnie

kolego do zwykłych lamp też idą takie odbłyśniki? gdzie zamawiałeś stare do zwrotu?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar himek
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była: Alfa Romeo 156 1,9 JTD; jest: Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 8v SW :)

Domyślnie

Ja wyciągnąłem całą soczewkę z odbłyśnikiem i zawiozłem ją do Katowic - na następny dzień dostałem zrobione (wiadomo na podmianę) - podobno z jakiegoś jeszcze auta pasują do 159. Cena ~ 100/szt.
    jest: Opel Astra K Hatchbag 1,4 150KM (2018 - ????)
    jest: Alfa Romeo 159 Sportwagon 1,9 JTDm 8v (2014 - ????)
    była: Alfa Romeo 156 Sedan 1,9 JTD (2010 - 2014)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Serock/Bydgoszcz
    Auto
    156 2,4 JTD CF2, 159 1,9JTDm

Domyślnie

Wczoraj sukcesem zakończyłem operacje wymiany odbłyśników oraz czyszczenia lamp. Teraz jazda po zmroku to zupełnie inna rzeczywistość. Dla zobrazowania stanu moich lamp przed zabiegiem niech posłuży zdjęcie bardziej "dojechanego" odbłyśnika.
    Przy okazji zaczynam myśleć nad przedłużeniem żywotności nowo założonych. Macie jakieś pomysły? Co lepsze światła dzienne, czy jakiś patent na nowe źródło światła w miejscu tradycyjnej żarówki np. led?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wypalona.jpg
Wyświetleń:	39
Rozmiar:	42.0 KB
ID:	232616

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jaruh Zobacz post
    Wczoraj sukcesem zakończyłem operacje wymiany odbłyśników oraz czyszczenia lamp. Teraz jazda po zmroku to zupełnie inna rzeczywistość. Dla zobrazowania stanu moich lamp przed zabiegiem niech posłuży zdjęcie bardziej "dojechanego" odbłyśnika.
    Przy okazji zaczynam myśleć nad przedłużeniem żywotności nowo założonych. Macie jakieś pomysły? Co lepsze światła dzienne, czy jakiś patent na nowe źródło światła w miejscu tradycyjnej żarówki np. led?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wypalona.jpg
Wyświetleń:	39
Rozmiar:	42.0 KB
ID:	232616
    Ja wczoraj założyłem LED'y i na razie będę testował ich żywotność bo reszta parametrów jest bdb. One mają to do siebie, że nie grzeją tak odbłyśnika, jak halogen lub ksenon. Jest o tym osobny temat na forum. Jak znajdę czas to będzie fotorelacja z tego.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

A to miałeś zwykłe H7 zamontowane ??? Bo raczej po stanie tego odbłyśnika wygląda mi to na jakieś inne źródło typu 100% + lub HID xenon gdzie palniki wypalają wszystko .
    W moich oryginalnych xenonach po 10 latach nie mam tak zniszczonego odbłyśnika

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Serock/Bydgoszcz
    Auto
    156 2,4 JTD CF2, 159 1,9JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ja wczoraj założyłem LED'y i na razie będę testował ich żywotność bo reszta parametrów jest bdb. One mają to do siebie, że nie grzeją tak odbłyśnika, jak halogen lub ksenon. Jest o tym osobny temat na forum. Jak znajdę czas to będzie fotorelacja z tego.
    Z niecierpliwością czekam na Twoją relację.

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    A to miałeś zwykłe H7 zamontowane ??? Bo raczej po stanie tego odbłyśnika wygląda mi to na jakieś inne źródło typu 100% + lub HID xenon gdzie palniki wypalają wszystko .
    W moich oryginalnych xenonach po 10 latach nie mam tak zniszczonego odbłyśnika
    Nie wiem co w tej belli jeździło wcześniej, bo mam ją od lipca, także jej przeszłość jest nie jest mi aż tak szczegółowo znana. Jak zabrałem się za regenerację to w lampach siedziały standardowe żarówki h7 chyba Nawry.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16v, Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v, Alfa Romeo 159 TI 1.9 JTDm16v

Domyślnie

jestem po czyszczeniu lamp oraz odbłyśników (odbłyśnik tylko czyściłem nie był jeszcze bardzo wypalony, poprzedni właściciel widać coś już robił, ponieważ odbłyśniki były montowane na śruby a nie tak jak piszecie na nity stąd taki mój wniosek) i... powiem szczerze nie jestem jeszcze zadowolony z jakości świateł...
    i teraz pytanie czy wymiana żarówek zrobi dużą różnice? czy w ogóle jest jeszcze sens wymieniać żarówki(może te co mam spełniają swoją funkcje i skupić się na czymś innym)? kiedy zdecydować się na zmianę żarówek w xenonach? jakie żarówki polecacie? jaką barwę światła, ilość K (mam na myśli wygodną i bezpieczną jazdę, "wygląd" świateł jest nie jest dla mnie priorytetem)?
    może dla niektórych pytania będą trywilne, lecz jest to moje pierwsze autko z xenonami i chciałbym się doradzić kogoś kto ma z tym do czynienia

na koniec dodam, że światła mam prawidłowo ustawione po demontażu, czyszczeniu lamp byłem u diagnosty w celu upewnienia się, że wszystko prawidłowo świeci

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jeśli żarniki są stare to jak najbardziej warto je wymienić. W jakim stanie są klosze? Może przydałoby się je wyczyścić również od środka, spolerować z zewnątrz.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Odbłyśnika nie wolno myć ręcznie bo się ściera warstwa metaliczna. Co znaczy wg Ciebie dobry stan?
    Masz tu foto co odnawiałem i porównaj:

Nie muszę pisać co przed a co po.
    Wydymione samsungiem.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16v, Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v, Alfa Romeo 159 TI 1.9 JTDm16v

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Jeśli żarniki są stare to jak najbardziej warto je wymienić. W jakim stanie są klosze? Może przydałoby się je wyczyścić również od środka, spolerować z zewnątrz.
    Nie wiem mówiąc szczerze jak stare mogą być te żarniki. Autko mam niepełny rok... nie wiadomo kiedy wymieniał poprzedni właściciel. Może jest opcja sprawdzenia daty produkcji po numerze seryjnym czy coś w (sumie teraz o tym tak pomyślałem )? Z tego co pamiętam aktualnie mam Philipsy dokładnego modelu nie znam... Klosze z zewnątrz były "jedynie" glinkowane. W środku klosze wyczyściłem według rad, które wyczytałem w tym temacie.

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Odbłyśnika nie wolno myć ręcznie bo się ściera warstwa metaliczna. Co znaczy wg Ciebie dobry stan?
    Odbłyśnik jedynie delikatnie przetarłem ściereczką do okularów bez żadnej chemii (w sumie też według rad, które wyczytałem w tym temacie). Stan moich odbłyśników był taki jak na pierwszym zdjęciu, jedynym minusem były delikatne przepalenia w górnej części. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że wyczyszczenie nie da takiego efektu jak renowacja tego elementu ale mówiąc szczerze spodziewałem się czegoś więcej stad pytanie odnośnie palników, tym bardziej, że noce robią się coraz dłuższe.