Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Temat: Wymiana sprężyn zawieszenie przód

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Tatusiek
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Znam ten ból jak się najedzie na coś takiego albo w dziurę przy większej prędkości..serce staje na moment i dech zapiera z wrażenia że jeszcze zawieszenie całe i felgi proste

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał Bąku Zobacz post
    A to jeszcze jedno pytanie - jak wygląda wyprawa obniżoną na 17" na wakacje - 1200 km w jedną stronę po autostradach. Pełny załadunek plus 2 osoby i 2 dzieci - na moje oko jakieś 300-350kg. Próbował ktoś bo mnie to trochę nurtuje a wyjazd tuż tuż i mam do wyboru turbo dziadka focusa - co znacznie wydłuży czas podróży
    Ja jechałem do Chorwacji na gwincie na 18-stkach, GT zapakowana na maksa. Ogólnie bez problemu, ale na autostradzie w Austrii, na jakimś ostrzejszym zakręcie przy prędkości 130 km/h, delikatnie przytarło mi tylną oponę. Przed powrotem podniosłem sobie tył o 1 cm i już było bez żadnych problemów.

Użytkownik Świeżak Avatar Bąku
    Mieszka w
    SZA
    Auto
    GT 1,9 JTD - była, 159 SW ti 2,4 jest

Domyślnie

Czyli powinno być ok, zrobię sobie test jak naprawię maglownice i wreszcie ustawie kąty pochylenia bo mam niezły negatyw na przodzie i tyle. Najwyżej zabierzemy tylko szczoteczki i kąpielówki, no i może kilka par butów dla żony

Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Czyli powinno być ok, zrobię sobie test jak naprawię maglownice i wreszcie ustawie kąty pochylenia bo mam niezły negatyw na przodzie i tyle. Najwyżej zabierzemy tylko szczoteczki i kąpielówki, no i może kilka par butów dla żony[emoji38]
    Z przodu z negatywem niewiele można zrobić - chyba, że wahacze są do wymiany...

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    SZA
    Auto

Domyślnie

W zawieszeniu już nic nie ma do wymiany, chyba że zacznę zakładać nowe nakrętki bo stare się przykurzyły.

Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

W zawieszeniu już nic nie ma do wymiany, chyba że zacznę zakładać nowe nakrętki bo stare się przykurzyły.
    Hehe, to w takim razie chętnie bym poczytał opinii kogoś obeznanego w temacie. Z tego co się orientuję, to z przodu kątów ustawić się nie da, i przy obniżeniu będzie negatyw. Z tyłu już coś tam podziałać można, ostatecznie nawet regulowanymi wahaczami. U mnie tył jednak dosyć dobrze wygląda, ale przód ma spory negatyw, i chętnie bym coś z tym zrobił, ale zdaję się, że nie za bardzo się da...

Mieszka w
    SZA
    Auto

Domyślnie

Generalnie mi to nie przeszkadza - no może trochę bo felga weszła głębiej w nadkole. Zastanawiam się co z oponami czy nie będa ścięte ?

Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Generalnie mi to nie przeszkadza - no może trochę bo felga weszła głębiej w nadkole. Zastanawiam się co z oponami czy nie będa ścięte ?
    Teoretycznie może ścinać opony, ale w praktyce wszystko zależy od tego jak duży jest negatyw i jaki jest styl jazdy kierowcy.

Mieszka w
    SZA
    Auto

Domyślnie

Minął prawie miesiąc na nowym setupie i tak:
    1. Podczas jazdy z prędkościami 30-80 km/h auto podskakuje i jakbym jechał po pofalowanym asfalcie. Tak jakby nie wybierał w ogóle nierówności. Generalnie jest twardo ale czy na takim zestawie powinno tak być ?
    2. Przy okazji wynikła sprawa regeneracji maglownicy, zostały wymienione drążki kierownicze i przód zaczął skrzypieć - jakby od wahaczy górnych, jakby amory, może poduszki nie wiem. Przy większym obciążeniu skrzypi bardziej, jak jadę sam to delikatnie. Nie jest to taki dźwięk jaki wydawały stare wahacze górne. Jutro jadę na przesmarowanie wahaczy i zastanawiam co jeszcze mogę zrobić ?
    Skrzypieć zaczęło po regeneracji maglownicy - od wymiany springów i amorów minął tydzień i nie słyszałem skrzypienia. Mechanik mówi że nie ruszał wahaczy dolnych i górnych tylko odkręcał sanki.
    Ostatnio edytowane przez Bąku ; 01-09-2017 o 19:45

Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Minął prawie miesiąc na nowym setupie i tak:
    1. Podczas jazdy z prędkościami 30-80 km/h auto podskakuje i jakbym jechał po pofalowanym asfalcie. Tak jakby nie wybierał w ogóle nierówności. Generalnie jest twardo ale czy na takim zestawie powinno tak być ?
    Wszystko zależy od konkretnego gwintu, ale na wiekszości raczej będzie tak jak opisałeś. Ja mam akurat gwint który lepiej wybiera nierówności niż zestaw fabryczny, a jaki Ty masz gwint?

2. Przy okazji wynikła sprawa regeneracji maglownicy, zostały wymienione drążki kierownicze i przód zaczął skrzypieć - jakby od wahaczy górnych, jakby amory, może poduszki nie wiem. Przy większym obciążeniu skrzypi bardziej, jak jadę sam to delikatnie. Nie jest to taki dźwięk jaki wydawały stare wahacze górne. Jutro jadę na przesmarowanie wahaczy i zastanawiam co jeszcze mogę zrobić ?
    Skrzypieć zaczęło po regeneracji maglownicy - od wymiany springów i amorów minął tydzień i nie słyszałem skrzypienia. Mechanik mówi że nie ruszał wahaczy dolnych i górnych tylko odkręcał sanki.
    Skrzypieć może wszystko: górny i dolny wahacz, łącznki stabilizatora, poduszki amortyzatorów, czy jak mi ostatnio - odbojnik amortyzatora.