Była badana, gdzieś w tym wątku. Proponuję jego kompleksową lekturę. Ja już kiedyś go przeczytałem, ale teraz nie znajdę, na której stronie Wojtek się wypowiadał po analizie tej Selenii...
Zawsze są lepsze oleje.Natomiast, nie ma za bardzo lepszych i jednocześnie spełniających odpowiednią normę Fiata (żeby w razie czego FCA nie pyszczyło, że awaria ze względu na zły olej) i posiadających klasę lepkości 0W30. Jeśli Ci nie zależy na normie Fiata to są lepsze opcje.
Czy ta selenia digitek nadaje się do cywilnego t-jeta wg ASO ? Wg książki ma być 5w40 ale zastanawiam się czy skoro ma być selenia 5w40c3 to 0w30 c2 też styknie ?Wiem że userzy MA testują różne lepkości. Frakcja t-jetowa jest mniej liczna
- - - Updated - - -
Tomek,
jak się ma zwykły shell 5w40 do tego motula ? Moim zdaniem jak już brać shella to lepiej iśc w specola 5w40![]()
a w zakresie 0w40 co polecisz ? ja ogólnie jestem skrzywiony na amsa. Gdzie jeszcze można dostać starocie w 5w40:
http://zmienolej.pl/pl/oleje-silniko...saps-efm-0946l
http://zmienolej.pl/pl/oleje-silniko...-oil-afl-0946l
ale w tym drugim cos pomieszali z formułą i nie jest tak dobrze, szczególnie w wersji w baniakach 5l. Zresztą z 0w30 chyba było podobnie kiedyś.
Teraz jak pisałem wcześniej od ponad roku jest nowa seria 0w40 od amsa:
http://zmienolej.pl/pl/oleje-silniko...otor-oil-0946l
http://zmienolej.pl/pl/oleje-silniko...ull-saps-0946l
ten drugi to zastępuje tego starego 5w40 który też jest mocno specyficzny. Seria signatures natomiast nie spełnia jakiś wymogów i nie jest c3. Ale to Wlyszkow pewnie wie lepiej.
Ale to w sumie dyskusja akademicka bo mam wrażenie że to t-jeta podejdzie każdy w tych 4 w/w wyżej
btw dzięki za info o Neste. jakoś zapomniałem o tej marce
- - - Updated - - -
Nie odzywam się na forum bo nie mam czasu a jak nawet się pojawię na chwilę to od razu zadają mi trudne pytania
t-jet nie do końca jest taki pancerny jak fire to jedynie wersja 8v była bezkolizyjna i to chyba w wariancie 60 kucy. Ten 75 km 8v w był już kolizyjny. Ale to czasy historyczne. Poza tym w t-jet czasem pękają obudowy turbo, tak czytałem![]()
Shell robi całkiem porządne oleje na GTL - mowa o serii Helix Ultra. Myślę, ze jakościowo to produkty porównywalne z Motulem (oni tez podobno stosują bazy GTL) w całkiem niezłej cenie.
Co do 0W40 to Amsoila polecić mogę jak najbardziej (choć go nie sprzedaje jak na razie). Inne dobre produkty jakie mogę polecić to :
- Meguin Super Leichtlauf Driver 0w40 (odpowiednik LM Synthoil Energy 0W40) - PAO- syntetyczny olej w bardzo przystępnej cenie (dla forumowiczów są ceny specjalne)
- Neste City Pro 0w40 - świetny szczególnie w okresie zimowym
- Penrite 10tents Premium 0w40 - PAO-estrowy mocno dopasiony olej pół (w zasadzie pół wyczynowy)
- Millers XF longlife 0W40 - dobry olej ale ciut za drogi
- Motul x-max 0w40 - jeden z lepszych cywilnych produktów Motula
Z ww. Penrite jest najlepszy pod względem ochrony silnika ale ma też najbardziej wyczynową charakterystykę i nie nadaje się do długich dystansów. Do cywilnej jazdy codziennej zupełnie wystarczające będą Meguin, Neste czy Millers/Motul.
z tańszych niezłe są :
- Shell Helix Ultra 0W40
- Specol Gold 0W40
-
Chciałbym się móc pod tym podpisać. Stosuję Shell AV-L (taki podobno lepsiejszy Helix Ultra) od 85k km w TDI i jakiś mistrz to to nie jest. Testy olejowe wykazują obecność metali (aluminium, nikiel). Julka jeżdzona tylko na Selenii Digitek, przynajmniej testy olejowe nie wykazują metali wynikających z zużycia.
Sam olej bazowych nawet najlepszy GTL, PAO czy estrowy nie wystarczy. To w większości dzięki odpowiednim dodatkom oleje bazowe uzyskują dobre właściwości. Jeśli producent oszczędza na dodatkach to lepszy olej bazowy niewiele pomoże.
Zgadza się liczy sie cały pakiet. Tyle tylko, że często jak producent oszczędza na bazie to pakiet dodatków też jest ekonomiczny a właściwie taki aby olej spełniał określone normy natomiast w przypadku droższych olejów na bazach PAO-estrowych pakiet dodatków z reguły jest bardzo bogaty.
Czołem,
Dla mających dylematy czy selenia czy motul na gwarancji to odkryłem że shell ma również olej z aprobatą fiata i że nawet niektóre ASO go lejąOlej to: Shell Helix HX7 ECT 5W-40.
Specyfikacje, dopuszczenia i spełniane wymagania:
·API SN
·ACEA C3
·MB-Approval 229.31
·Fiat 9.55535-S2
·Chrysler MS 11106
Nie wiem czy on dobry czy zły ale wyżej koledzy piszą ze ogólnie shell jest na poziomie motula więc i tak lepiej niz selenia star czy pure energy
btw czy ktoś zalał innym olej niz 5w40 do silnika t-jet 120 kucy ? np. 0w30 ? Wlyszkow gdzie jest Wlyszkow ?![]()