Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: Alfa Romeo 147 - Problem z obrotami, spalaniem, komputerem :/

Emenems
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał flatbeet Zobacz post
    Pojedz na hamownie i sprawdź moc
    Ja byłem z ciekawości ostatnio bo intrygowało mnie ile koników uciekło po 7 latach /zresztą nie znałem też pełnej historii auta/ a wyniki dał zamiast seryjnych 115KM - 120KM ..i moment o 20Nm większy
    Zwykle z Diesla nie uciekają tak kucyki jak z Diesli. Poza tym Diesle od nowości maja troszkę więcej mocy niż jest to podawane.

ms3marcin
    Gość

Domyślnie

Hehe, no z tymi obrotami to przesadziłem o jedno zero
    Autko ogólnie ładniej jeździ, ale jest wrażenie jak by się dusiło,. tak jakby dostawało za dużo powietrza. Na każdym biegu startuje bardziej powyżej 1500 obr.
    Pojadę jeszcze raz na kompa, żeby mieć 100% pewności i chciałbym posprawdzać ciśnienia w tłokach itd. zobaczymy co wyjdzie.
    Przepływka wymieniona na nową.
    !!! Takie pytanko...próbowałem się dostać do filtra paliwa i ni cholery nie mogę go wyczaić Podobno jest pod tylnym - prawym pasażerem, ale tam jest wszytko zakryte.
    Chciałbym go wymienić zanim pojadę na jakieś testy.
    Pozdrowionka!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

W tym aucie nie ma filtra paliwa
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

melek_italia
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ms3marcin Zobacz post
    Hehe, no z tymi obrotami to przesadziłem o jedno zero
    Autko ogólnie ładniej jeździ, ale jest wrażenie jak by się dusiło,. tak jakby dostawało za dużo powietrza. Na każdym biegu startuje bardziej powyżej 1500 obr.
    Pojadę jeszcze raz na kompa, żeby mieć 100% pewności i chciałbym posprawdzać ciśnienia w tłokach itd. zobaczymy co wyjdzie.
    Przepływka wymieniona na nową.
    !!! Takie pytanko...próbowałem się dostać do filtra paliwa i ni cholery nie mogę go wyczaić Podobno jest pod tylnym - prawym pasażerem, ale tam jest wszytko zakryte.
    Chciałbym go wymienić zanim pojadę na jakieś testy.
    Pozdrowionka!
    Witam.
    Rura za przeplywka moze miec dziury wielkosci kciuka,sam to mialem,radze sprawdzic,zapodaje flszywa mieszanke powietrza.

ms3marcin
    Gość

Domyślnie

Witam serdecznie, jak to nie ma filtra paliwa, czytałem gdzieś na forum, że jest z tyłu pod tylnim pasażerem, zresztą są do kupienia w sklepie i na allegro do tego modelu :/ to ja już nie wiem. Jak nie ma to jest coś zamiast tego?

Byłem na badaniu i komputer pokazuję błąd katalizatora i sondy lambda, mechanik powiedział, że wytnie mi katalizator...ale teraz się zastanawiam co z sondą i jak się zachowa komputer w takiej sytuacji, kombinowaliście tak?
    Sprawdzimy w środę autko pod spodem i przejrzymy dokładnie czy nie ma jakiś dziur, tak żeby wykluczyć problem, za przepływką zaraz sprawdzę.

Pozdrowionka!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Filtra paliwa po prostu nie ma w TSie i koniec. Jaki "usłużny" mechanik - pewnie już wie gdzie sprzeda wkład katalizatora....sonda oczywiście do wymiany, a bez katalizatora nie będzie prawidłowo pracować
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

ms3marcin
    Gość

Domyślnie

No to Panowie kwestia rozwiązana
    Jeździłem od elektronika do elektronika i jak nie sonda to katalizator... wkurzyłem się, zadzwoniłem do serwisu Alfy w Kielcach, wcisnęli mnie na drugi dzień, zrobili testy, zbadali sondy, katalizator i okazał się, że wszytko działa ok!!
    Co było główna przyczyna oprócz oprogramowania które już wcześniej załatwiłem???
    Świece zjechane jak cholera!!! Nie wiem jak ludzie potrafią zaniedbać taka kwestię, zresztą sam za długo zwlekałem po zakupie z wymianą. Bynajmniej zamówiłem świece NGK oczywiście, nie kupowałem platynowych bo nie było sensu.
    W serwisie wzięli 70zł za badanie, świece wymieniłem i jak ręką odjął

Teraz tylko potrzebuję świeżego wydechu i pierwszej uszczelki na układzie wydechowym, tej przed katalizatorami wstępnymi, bo jest wyrobiona i puszcza powietrze.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

mapettt
    Gość

Domyślnie

ms3marcin Dzieki za temat, mialam identyczny problem z obrotami, i taka sama sytuacje- skrzynia zmieniona z automatu na manual, do rownych 4500obrotow dojezdzal i odcinalo go, za tydzien jade do ASO w Szczecinie, zobaczymy, co oni na to. Pozdrawiam!