Daj sobie spokój z tym spalaniem - to nie czołg - raz w mieście spali 9 l a za drugim 12 l.
Ja widzę, że już odpowiedziałeś Sobie sam na postawione pytanie ;-)
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Daj sobie spokój z tym spalaniem - to nie czołg - raz w mieście spali 9 l a za drugim 12 l.
Ja widzę, że już odpowiedziałeś Sobie sam na postawione pytanie ;-)
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
Jak do pracy to Vectra C 1.9 CDTi 150 KM w kombi... Silnik ten sam co w 159-tce ale bagażnik ogromny![]()
Ford S-Max 2.2 16v TDCi '13
FIAT Barchetta 1.8 16v VFD '00
FIAT Punto 1.1 8v FIRE '99
Mój 2.0 pozwala na zejście w trasie (z manualną) do 6,3-6,5 litra. Cykl mieszany do 8,3-8,5. Jak dobrze pocisnę to i 9,5 litra na setkę. Niech 2.4 spali te 0,5-0,7 litra więcej, to wychodzi, że raczej w cyklu mieszanym w 10 litrach powinieneś się zmieścić. Znajdą się i tacy co będą mówić, że pali im 4,5 litra w trasie, ale nie wierzę, że jest to jazda dająca jakąkolwiek przyjemność. W moim przypadku wyniki mogłyby być lepsze... np. wyłączyć klimę, czy odpuścić sobie wyprzedzanie, jechać za tirem 30 km, ale chyba nie o to tutaj chodzi.
Jeśli zdajesz sobie sprawę z faktu, że o samochód trzeba dbać, to nie powinieneś mieć z nim większego problemu - z jednym zastrzeżeniem: że kupisz dobry egzemplarz, a o to wcale nie jest łatwo. Przedział cenowy "okolice 25 tys zł" to najpopularniejszy przedział, w którym znajdują się wszelkiej maści pacykowane szroty sprowadzane z zagranicy. Bardzo łatwo wpakować się na minę.
Ja gdy mam gdzieś jechać w delegację, to wolę wziąć inny samochód. Owszem, alfą fajnie się jedzie, ale jest też tak, że masz jakiś przedmiot który musisz zabrać ze sobą, masz koncepcję gdzie go umieścić to ten akurat schowek który wybierzesz, będzie o 2-5 mm za mały aby ten przedmiot zmieścić, a drugi w kolejności który wybierzesz będzie za duży/za głęboki/źle wyprofilowany. Jest choćby problem nawet z odłożeniem smartfona, bo nie ma żadnej płaskiej, poziomej przestrzeni w promieniu 1,5 metra od kierownicy. Plastikowa butelka z piciem? Zapomnij. Kieszenie w drzwiach mają szerokość kilku cm. Nie ma nawet sensownych holderów na kubek. Jest jeden, w schowku z popielniczką i gniazdem zapalniczki, ale jak włożysz do niego ładowarkę to nie włożysz w holder kubka. Żaden schowek nie zmieści dokumentu formatu A4.
Do tego śmiesznie wysokie ceny akcesoriów. Do skody np. za 170 zł kupisz cały komplet siatek do bagażnika. Do alfy, tyle Cię wyniesie jedna siatka przytrzymująca bagaże przy podłodze.
A, no i jeszcze zawieszenie. Nawet nie to, że jakieś specjalnie niskie, po prostu długi zwis przedni gwarantuje, że co chwila gdzieś nim przytrzesz, a pewnie czasem zmuszony będziesz do wyjazdu również na drogi gorszej kategorii czy nawet gruntowe.
Ostatnio edytowane przez dpar ; 24-09-2017 o 22:25
Mam takie auto - w manualu - w jeździe mieszanej (codzienne dojazdy do pracy ok, 14km, miasto i zatłoczona wylotówka) jeżdżąc sprawnie mam zużycie 8,3 do 8,5 l/100 z dystrybutora. Cały bak w trasie - raczej spokojnie - 7,3 l/100. Trasa ale raczej szybko - 8,5 - 9,0 i/100. Powyżej 160km/h zaczyna pić wyraźnie więcej - bardzo wyraźnie!
W te 7 l/100 i jeszcze w automacie mam wielki problem uwierzyć - no chyba że to wynik z komputera a nie z dystrybutora!
Ostatnio edytowane przez Pingwin ; 24-09-2017 o 22:32
Trochę już mi naświetliliście temat, gdyby ktoś jeszcze napisał coś o automatycznej skrzyni w tym samochodzie, interwały wymiany oleju, rodzaj oleju i ilość litrów na wymianę...
Szacunkowy koszt rozrządu dobrej jakości wraz z interwałem jego wymiany, interesuje mnie jeszcze które z fabrycznych radyjek pozwoli na podłączenie telefonu po BT, tak aby można było rozmawiać bez mandatu
Jaki rozmiar opon jest standardem w Alfie, które rzeczy klękają najczęściej i czy maglownice są na prawdę tak kiepskiej jakości ? Nie ukrywam, że najbardziej widział bym połączenie czarnego lakieru z jasną tapicerką - jak z utrzymaniem jej w czystości przy dziecku, może lepiej skóra ? Czy do sedana będzie można kupić i założyć belki dachowe celem wybrania się na dalsze wakacje z boxem na dachu ? Czy wersja TI to tylko lekko zmieniony wygląd zewnętrzny i czerwone przeszycia w środku ? Jaki olej do silnika (marka i lepkość), no i ilość potrzebna na wymianę.
Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie tematem.
Box dachowy? Najbezpieczniej wybrać auto z relingami.
2.4 jest zdecydowanie najfajnieszy z diesli w 159, ale moim zdaniem 2.0 dużo bardziej ekonomiczny i niezawodny.
Weź pod uwagę, że 2.4 jest obarczony pewnym ryzykiem pęknięcia głowicy (auta z pękniętą głowicą potrafią jeszcze sporo km przejechać, zanim dadzą o tym znać). Tutaj może podpowiedzieć wizyta na hamowni przed samym zakupem auta.
Co do automatu - generalnie niezawodne, jeśli pamięta się o regularnej wymianie oleju. Ok 200 000 km wytrzymuje sprzęgło, więc plus minus tego przebiegu skrzynia może być do roboty. No i czasem zawiedzie sterownik. Koszty utrzymania mogą być wyższe niż w przypadku M32. Za to manualna F40 łączona z 2.4 ma opinię nie do zajechania.
Co do BT to jeśli wybierzesz przedlifta, możesz do radia dołożyć zmieniarkę MP3 z BT. Lub wybrać egzemplarz poliftowy z Blue&Me (ew. dołożyć ten moduł), wymienić mikrofon na lepszy i też będzie OK. Blue&Me pozwala na rozmowy, nie ma możliwości puszczania muzyki przez BT.
Ti to pakiet stylistyczny - nakładki na progi, obniżone o 20 mm zawieszenie, sportowa kierownica, gałka zmiany biegów oraz fotele (fotele są najlepsze).
Co do oleju to jest obszerny wątek na ten temat.
Podejrzewam, że użytkownik radsky wysłal Ci PW z lamentem na temat swojego auta? W takim wypadku wiesz już mniej więcej (chociaż pewnie mniej niż więcej) na co zwracać uwagę, żeby nie trafić na minę![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jakiś czas temu wraz z narzeczoną popełniliśmy test 159 dla Autocentrum. Jakościowo szału nie ma, ale myślę, że znajdziesz odpowiedzi na kilka frapujących Ciebie pytań https://www.youtube.com/watch?v=tS3V8s5hI88&t=40s
Odnośnie spalania 2,4. W trasie, tak jak sam pisałeś można spokojnie liczyć około 7l. Rekordowo udało mi się osiągnąć 5,8 l/100km, ale nie ma co liczyć, że regularnie będzie osiągać się taki wynik. W trybie mieszanym, gdzie 30% przebiegu przypada u mnie na jazdę po Łodzi, średnie zużycie paliwa wynosi 8,5l. Czysto po mieście nigdy nie mierzyłem, a i zmiennych jest za dużo, żeby jednorazowy pomiar brać pod uwagę.
Bolączki:
- klapy wirowe (usunąć jak najszybciej)
- EGR - często powoduje problemy, polecam zaślepić
- DPF - jeśli sprawny, niech zostanie, aczkolwiek według opinii wielu mechaników mocno przyczynia się do pękania głowic w 2,4.
- Skrzynia M32 (tylko w 1,9) - jeśli nic nie wyje, wymienić olej i zalać 0,5l więcej niż przewiduje producent - poprawia niezawodność pod warunkiem profilaktyki, a nie leczenia.
- Układ wspomagania - w starszych egzemplarzach przed 2009 rokiem prędzej, czy później trzeba wymienić zbiorniczek (z silnikiem 1,9. 2,4 miało inny zbiorniczek i nie wiem czy tam też wprowadzili jakieś poprawki), maglownice niestety też nie wytrzymują. Generalnie problemy z układem wspomagania są dosyć częste.
- Ceny oryginalnych wahaczy są bardzo wysokie. Na temat zamienników zdania są podzielone z przewagą tych negatywnych. Dobrą alternatywą zdaje się być regeneracja.
- Korozja sanek przedniego zawieszenia
Odnośnie pojemności bagażnika, to sam musisz sprawdzić, czy Ci wystarcza, czy nie, bo każdy ma inne potrzeby.
Pakiet TI mechanicznie zmieniał:
- zawieszenie -20 mm,
- hamulce "duże Brembo" - takie jak standardowo z silnikiem 2,4, 3,2, TBI
Poza tym zmiany stylistyczne na zewnątrz i głównie w środku.
Odnośnie automatu nie będę się wypowiadał, bo nie użytkowałem.
Odnośnie zestawu głośnomówiącego, dodam to tego co napisał Magil, że w Connect Nav masz miejsce na kartę sim i też można korzystać z zestawu głośnomówiącego. Tylko niestety nie połączymy go z telefonem. Pozostaje wyrobienie drugiej karty sim do tego samego numeru (nie w każdej sieci można) lub dokupienie drugiego startera. Jakość rozmów, kiedy wszystko jest sprawne jest zadowalająca.
Ostatnio edytowane przez SliwusBuu ; 25-09-2017 o 07:53
Kolega radsky niedawno pojawił się na forum i natychmiast zgarnął wręcz status forumowego celebryty.Czytając jego wpisy mam pewne zastrzeżenia do ich poziomu merytorycznego i dyplomatycznie rzecz ujmując, z ostrożnością podchodziłbym do głoszonych przez niego opinii. Rozumiem, że ktoś może być niezadowolony ze swojej AR, ba sam miewam chwile zwątpienia, jednak jego historie są czasem co najmniej dziwne.