Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Temat: Czy halogen od alfy 156 pasuje do 159?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

1.to nie jest oryginał, nie jest napisane co to za producent, są lepśi i gorsi - troche kupowanie w ciemno, ja w każdym razie nie wypowiem się na temat trwałości/jakości tego jaki wskazałeś
    2.wydaje mi się że szkło nie ma tej wypukłości o której pisałem parę postów wyżej, halogen ląduje za ramką - zobacz zdjęcia załączone do tamtego postu.
    3.jeśli nie zależy ci na wypełnieniu ramki szkłem to oryginał fiat/alfa można kupić na allegro w tej cenie - szukaj u użytkownika topcar-kr, najlepiej do nich zadzwoń na ostatniej aukcji (na której ja kupiłem parę dni temu) nie sprzedali wszystkich:
    http://allegro.pl/021-alfa-romeo-159...839791300.html

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał YonasH Zobacz post
    Na Allegro nie widziałem jeszcze naszych halogenów za mniej niż 200zł/szt.
    poszukaj w jakich fabrykach robią i szukaj
    ( bo do 156 itp robili w magneti marelli w Sosnowcu i mieliśmy funkiel nówki z fabryki za 3 dychy )

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

No dobra, a jak będą robili w jakiejś fabryce na Węgrzech to nic nam to nie da. Nie ta droga.
    A swoją drogą jak kupiliście te z Magnetti ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Zrobię duży odkop, ale nie będę zakładał nowego tematu. Jak to jest w końcu z tymi halogenami ze 156 pasują do 159 po przełożeniu mocowania które jest odkręcane? Mam okazję kupić nowe oryginalne po 40 zł szt. ale nie chcę aby leżały później. Kiedyś miałem ze 156 prawie nowe, ale oddałem je razem ze zderzakiem bo nikt ich nie chciał, a teraz nie mam jak sprawdzić...

Auto

Domyślnie

post #12, nie wiem po co się człowiek produkuje, wrzuca fotki, opisuje wszystko dokładnie, kolejny przyjdzie i nawet nie chce mu sie przejrzeć tych 20 postów wstecz. najlepiej każdemu w kółko odpisywać to samo, wolontariat 24/7
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Kolego nie napinaj się tak...
    Wyobraź sobie, że przeczytałem już dawno twój post od stóp do głów podawałeś nr halogenu inny niż ja mogę kupić, ja mam ofertę z halogenami 60692719, po twoim numerze pokazuje mi inne (Ducato, Croma). Nie znam dokładnej specyfikacji halogenów, podejrzewałem, że na 90% będą takie same jak proponowane przez Ciebie, ale wolałem się upewnić.
    Jak widać życzliwość co poniektórych nie zna granic. Nie pierwszy dzień jestem na forum i nie musisz mnie uczyć jak czytać tematy ze zrozumieniem.

Użytkownik Świeżak Avatar MISSIEKS
    Mieszka w
    ZEBRZYDOWICE, WADOWICE
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4 JTDM Q4 - jest, ALFA 156 SW FL 1.9 JTD 115 - była

Domyślnie

Cytat Napisał pawel2910 Zobacz post
    Zrobię duży odkop, ale nie będę zakładał nowego tematu. Jak to jest w końcu z tymi halogenami ze 156 pasują do 159 po przełożeniu mocowania które jest odkręcane? Mam okazję kupić nowe oryginalne po 40 zł szt. ale nie chcę aby leżały później. Kiedyś miałem ze 156 prawie nowe, ale oddałem je razem ze zderzakiem bo nikt ich nie chciał, a teraz nie mam jak sprawdzić...
    Ori halogeny z alfy 156 pasują do 159. Sam mam takie założone.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał MISSIEKS Zobacz post
    Ori halogeny z alfy 156 pasują do 159. Sam mam takie założone.
    To, że masz założony nie znaczy, że on pasuje...!

Po pierwsze w 156 są 2 rodzaje halogenów. Przed FL mają gładki odbłyśnik a po FL mają prążkowany. Po drugie mocowania są uniwersalne i dokręca się je do halogenu osobno. Po trzecie szkło w 159 ma inny profil niż to w 156 i przeszkadza to w odpowiednim montażu ramki ozdobnej.

Jak ktoś ma słabe zatrzaski tej ramki to może nawet ją zgubić bo halogen od 156 nie ma rowka, który pozwala dobrze dopasować i zamocować tą ramkę.

Ja wiem, że halogeny do 156 są tańsze ale nie róbmy druciarstwa za różnicę rzędu 30-40 zł...

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pawel2910 Zobacz post
    Kolego nie napinaj się tak...
    Wyobraź sobie, że przeczytałem już dawno twój post od stóp do głów podawałeś nr halogenu inny niż ja mogę kupić, ja mam ofertę z halogenami 60692719, po twoim numerze pokazuje mi inne (Ducato, Croma). Nie znam dokładnej specyfikacji halogenów, podejrzewałem, że na 90% będą takie same jak proponowane przez Ciebie, ale wolałem się upewnić.
    Jak widać życzliwość co poniektórych nie zna granic. Nie pierwszy dzień jestem na forum i nie musisz mnie uczyć jak czytać tematy ze zrozumieniem.
    spoko, ale byly inne tematy w ktorych tez pisalem,i tam ludzie potwierdzali ze od 156 pasuje. rowniez w poście 12 wspomnialem ze sa takie same jak od innych alf,tylko przy niektorych mocowanie moze byc inne i sie przekreca ze starego halogena ze 159.jedyna znana mi roznica to ta wypuklosc szkla ktora nie ma znaczenia.

widze ze ktoś potwierdzil powyzej ze ze 156 pasuja

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    To, że masz założony nie znaczy, że on pasuje...!

Po pierwsze w 156 są 2 rodzaje halogenów. Przed FL mają gładki odbłyśnik a po FL mają prążkowany. Po drugie mocowania są uniwersalne i dokręca się je do halogenu osobno. Po trzecie szkło w 159 ma inny profil niż to w 156 i przeszkadza to w odpowiednim montażu ramki ozdobnej.

Jak ktoś ma słabe zatrzaski tej ramki to może nawet ją zgubić bo halogen od 156 nie ma rowka, który pozwala dobrze dopasować i zamocować tą ramkę.

Ja wiem, że halogeny do 156 są tańsze ale nie róbmy druciarstwa za różnicę rzędu 30-40 zł...
    roznica w cenie 6 lat temu byla ogromna 50zl vs 250 za sztuke.nie mialem zadnych problemow z montazem halogena od cromy, pasowal super po prostu byl za ramka a nie mual szkla wyprofilowanego zeby ja jeszcze wypelnic.luknij na opis i zdjecia z postu 12.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    spoko, ale byly inne tematy w ktorych tez pisalem,i tam ludzie potwierdzali ze od 156 pasuje. rowniez w poście 12 wspomnialem ze sa takie same jak od innych alf,tylko przy niektorych mocowanie moze byc inne i sie przekreca ze starego halogena ze 159.jedyna znana mi roznica to ta wypuklosc szkla ktora nie ma znaczenia.

widze ze ktoś potwierdzil powyzej ze ze 156 pasuja

- - - Updated - - -

roznica w cenie 6 lat temu byla ogromna 50zl vs 250 za sztuke.nie mialem zadnych problemow z montazem halogena od cromy, pasowal super po prostu byl za ramka a nie mual szkla wyprofilowanego zeby ja jeszcze wypelnic.luknij na opis i zdjecia z postu 12.
    Nigdy nie było takiej różnicy w cenie. Ja pierwszy halogen do mojej 159 kupowałem bodajże w 2012 i wtedy był on droższy od tego ze 156 o jakieś 90-100 zł. Piszę tutaj o halogenach z logo AR z Trust'a lub Carello. Ja wiem, jak "pasuje" halogen od 156/cromy itp do 159. Wymieniłem ich w moich alfach co najmniej kilkanaście i nie wmawiaj mi, że to jest ok. Nawet na Twoich zdjęciach widać, że ramka jest źle ułożona i wystaje jakieś 5 mm dalej.
    Jak komuś nie zależy na detalach i liczy się z utratą ramki (pod naporem halogenu może wypaść, jeśli zrobi się zimno a zatrzaski są już wyrobione) to niech zakłada te od 156 i po sprawie. Ja nikogo nie zmuszam tylko piszę, jakie są różnice i co powodują.

Obecnie oryginał Trust do 159 to cena rzędu 140-150 zł. Zamiennik bdb jakości to 60-70 zł. Ceny Trust'a do 156 to 60-70 zł, więc mamy różnicę około 80 zł. Oczywiście jest to niemała kwota ale osobiście wolał bym zamiennik dedykowany do 159 niż oryginał do 156 tym bardziej, że oryginały mają dość słabe szkło i odbłyśniki korodują wyjątkowo szybko.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 29-09-2017 o 17:42