Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 78

Temat: Paliwo w komorze silnika !!!

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Dla użytkownika czy problematyczny jest serwis, czy samochód to jeden pieron.

Makaronek - tak, dla równowagi ktos tą robotę musi robić czarną, a czuję sie uprawniony do tego doświadczeniem z AR i widzę szerzej pewne reguły po prostu. Natomiast czy kros tu gdzieś wspominal o Mazdzie i ją porownywal? Kto? Gdzie? Ja bylem akurat pierwszym który rozdzielał segmenty i przeznaczenie tych aut. Ja wiem że porównujesz tylko ceny, ale to tak nie jest, inne przeznaczenie inne segmenty inne auta calkiem. I mazda nie ma walu, nawet stalowego który miałby wypadać. Ale to bez znaczenia bo jakby kota i ptaka porównywać bo obydwa sie poruszają.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Giulietta Veloce MY2016 / Giulia Veloce 2.0

Domyślnie

Andrzej, ale czemu nie porownywac tych dwoch aut?

Mazda 6 sedan diesel 2.2 FWD wyposażenie skyenergy - sedan (nawet ladny), 9 sekund do setki, dobrałem nawi, nie mozna dobrac kamery cofania - 137 tys., 4% rabatu - 131500
    Giulia super sedan diesel 2.2 RWD wyposażenie komfort+asystent kierowcy plus, 8.1 do setki, ma juz nawi, - 159 tys., 16% rabatu - 133560

Powiedz mi, czemu nie można porównać tych dwóch aut? ano dlatego, że nie ma porównania.... [notranslate]Alfa[/notranslate] jest lepsza pod KAŻDYM względem
    silnik jest już praktycznie od roku i jakieś poważne usterki mu się nie zdarzają, w odróżnieniu od mazdowskiego diesla

rozumiem brak porównania giulietty do mazdy, inne segmenty - ok, chociaz dla mnie najwazniejszym kryterium jest value/money, a nie value/segment. Natomiast tutaj? co lepszego ma mazda (obiektywnego, bo wyglad to kwestia gustu) od tej alfy i czemu niby ich nie porownywac?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Przestań z tymi złotówkami i procentami, rabatami itd. bo się niedobrze robi po prostu. Pecunia jednak olet, gdy się o niej wciąż gada i liczy i liczy i liczy i liczy.. Brrr...
    Jestem pewien, że wiele rzeczy w cenie Alfy i Mazdy można kupić - nie wiem, dużo cebuli na przykład, ale nie można ich porównywać.

Jak nie czujesz tego, to nie wiem jak mam to wytłumaczyć, nie wiem jak najprościej - może choćby tak, że w żadnym z testów, porównań itd. te auta razem nie występują .
    Giulia występuje z BMW 3, Infiniti Q50 , a Mazda ze skodą czy innym passatem - bo to są ich odpowiedniki z ich klas.
    Stąd ja nigdzie, ale to nigdzie, przenigdzie Mazdy 6 to Giulii nie porównuję tak jak i passata czy skody. Choć każde z nich pod jakimś względem (nie wiem bagażnika czy parasolki w drzwiach) będzie lepsze , a pod innymi gorsze . Kwerstia najpierw ustalenia potrzeb a później doboru wozu do nich. Mają też punkty wspólne oczywiście - każde ma 4 koła i kierownicę. W odróżnieniu od cebuli.
    Od rozmiarów i zdolności przewozowych zaczynając, napędu (ot drobnostka nie ? ) itd. To są inne kompletnie zastosowania samochodów i wszystko do nich jest dociągane, a jak tego nie czujesz to się miotasz między sztampowym wołem roboczym (mazda) , kompaktem (giulietta) i premium sedanem zesportowymi żyłkami (giulia) z jedynie jednym, ale najmniej istotnym pkt wspólnym - ceną.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 28-09-2017 o 15:01

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Cytując wieszcza: Get busy living or get busy dying.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał Zenonzlasu Zobacz post
    Cytując wieszcza: Get busy living or get busy dying.
    O to to !
    A co do porównań, to zasadniczo nie bardzo widzę sens porównywania Giulii do jakiegokolwiek "cywilnego" samochodu, ale schodzimy już z tematu ...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulia

Domyślnie

Witam ponownie
    Nie było moim zamiarem krytyka marki bo jesli ktos czytał ze zrozumieniem to jeżdżę Alfą od 20 lat.
    Chodziło tylko i wyłącznie o bezpieczeństwo użytkowników. Dużo osób zrozumiało i to mnie cieszy.
    Jesli ktos to odebrał jako lament to juz jest jego problem.

A sprawa wygląda następująco:
    Diagnoza - rozpięcie się zatrzasku mocującego przewód.
    Miałem dostać auto na drugi dzień po awarii bo serwis usprawnił złącze.
    W międzyczasie rozmawiałem z centralą we Włoszech.
    I okazuje się, że samochód zostaje w serwisie bo czekają na fabrycznie nowy przewód z Włoch.
    Samochodu zastępczego nie otrzymałem bo takowych niet

Tyle w temacie i pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

OK, z lektury tego wątku można się dowiedzieć że:
    - auta innych marek psują się tak jak Alfy albo nawet bardziej.
    - premium oznacza że płaci się dużo a psuje się często
    - autor szuka dziury w całym

Tymczasem porównajmy awaryjność tego auta do awaryjności Giulietty po roku produkcji.
    Przecież to jest przepaść. Co jakiś post, komentarz, artykuł, test to awaria Giuli. Z Giuliettą tego nie było.
    No ale to pewnie dlatego że Giulietta to żadne premium...
    Ostatnio edytowane przez Luke77 ; 28-09-2017 o 23:03

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Q

Domyślnie

A może dlatego że mniej się zapłaciło, mniej się czepiało i przeszkadzało, bo mniej się oczekiwało ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Maciej340 Zobacz post
    A sprawa wygląda następująco:
    Diagnoza - rozpięcie się zatrzasku mocującego przewód.
    Miałem dostać auto na drugi dzień po awarii bo serwis usprawnił złącze.
    W międzyczasie rozmawiałem z centralą we Włoszech.
    I okazuje się, że samochód zostaje w serwisie bo czekają na fabrycznie nowy przewód z Włoch.
    Samochodu zastępczego nie otrzymałem bo takowych niet
    Kolego, rozumiem Twój żal i złość, ale popatrz na to w ten sposób, że pomimo, że wylało się całe paliwo w komorze silnika, nic się nikomu nie stało. Najwidoczniej wadliwe złącze było w takim miejscu, że wyciek paliwa był "umiarkowanie bezpieczny", o ile można tak powiedzieć.

Taka usterka w pierwszych modelach produkcyjnych to bardzo dobry materiał dla centrali, żeby poprawili jakość następnych modeli. Niestety padło na Ciebie.

A z ciekawostek - nie dalej, jak 2 miesiące temu wymieniałem bratu w AR156TI 1.9JTD16V m.in. filtr paliwa. Następnego dnia mam od Niego telefon, że stoi na stacji gdzieś na trasie Rzeszów - Ostrowiec Św. i że całe paliwo mu wyciekło. Wsiadłem w auto, pognałem na miejsce i okazało się, że przez wadliwy czujnik wody w filtrze, wyciekło cały olej napędowy i wylał się między ścianą grodziową, a silnikiem. Wkręciłem zaślepkę w miejsce czujnika wody i problem zniknął.

L.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał Luke77 Zobacz post
    OK, z lektury tego wątku można się dowiedzieć że:
    - auta innych marek psują się tak jak Alfy albo nawet bardziej.
    - premium oznacza że płaci się dużo a psuje się często
    Moim zdaniem tak właśnie jest. "Premium" nie ma nic wspólnego z bezawaryjnością. Jak słyszę znajomych z różnych Yarisów i podobnych prymitywnych malutkich pierdziawek, to te samochody tylko jeżdżą i jeżdżą. A premium to żadne. Jeśli chodzi o samochody na lawetach, patrząc po Warszawie, to albo są to wypadki, albo są to względnie nowe samochody conajmniej średniej+ klasy. Tak powiedzmy 150k+ albo 200k+. Tu bywają awarie w stylu "kluczyk elektroniczny zdechł" itp. Im prostszy samochód tym bardziej bezawaryjny jeśli chodzi o jego "jezdność".

Cytat Napisał Luke77 Zobacz post
    Tymczasem porównajmy awaryjność tego auta do awaryjności Giulietty po roku produkcji.
    Przecież to jest przepaść. Co jakiś post, komentarz, artykuł, test to awaria Giuli. Z Giuliettą tego nie było.
    No ale to pewnie dlatego że Giulietta to żadne premium...
    To jest niestety przerażające. Giulietta jest naprawdę całkiem bezawaryjnym autem. I te z początku, i te późniejsze. Jasne, były niedoróbki albo problemy z trwałością MA, ale to wychodziło duuużo później. Ogólnie serwisy narzekały, że na naprawach pogwarancyjnych Giuliett to zginą z głodu. A na Giulie praktycznie po wyjeździe z salonu ludzie już narzekają, i mają uzasadnione zastrzeżenia.