Na logach sie nie znam, ale moj termostat jak kupiłem alfe, tez nie dogrzewal zawsze było 75-80 przy ostrzejszej jezdzie max 85. (Sprawdzane kompem). Teraz troche temp spadla 30km obwodnica 100km/h temperatura 55-60 , w mieście max 65-70 , spalanie brzydko mówiąc kurewsko sie zwiększyło. Moze po prostu twój tez pada , ale jeszcze sie trzyma , niedługo może sie sypnac jak moj![]()
Skoro wymianiales rok temu to troche dziwne ,żeby już padł chyba ,że firme krzak założyłeś.. ew czujnik temperatury na termostacie to raczej sa groszowe sprawy mozna zmienić i sprawdzić. Ja za to kiedys wyczytalem ze 85-88 jakos to jest normalna temperatura i diesel nie powinien miec pelnych 90°C.
88 stopni to temperatura załączenia wiatraka a 85 wyłączenia, z tego co wiem to wszystkie termostaty do alf teraz tak maja. Mój jest sprawny i też takie temperatury pokazuje.
- - - Updated - - -
Jeżeli termostat działa poprawnie przepływka działa poprawnie egr (pomimo tych 4%) działa poprawnie a auto dużo pali to zostają tylko wtryski. Sprawdzić korekty bo patrząc na logi coś jest nie tak (cały czas taka sama wartość korekty tak jak by nie mes nie liczył) i zrobić próbę przelewową.
Tak jak kolega wyżej wtryski... moja gt jest po wymianie turbiny rozrzadu itd. Bylem dzis na hamowni i diagnostyce ,bo czułem ,że moc nie taka mimo zmiany turba.. wyszlo 124km 260nm +- nie pamiętam. Tuner z bomby zapytał czy spalanie mam duże, no i na 90% stwierdzil ,że to wtryski(sam miał ten silnik i sie w nich obracał) + mały procent na poprawe mocy i dołu to zaślepić egra. Powiedziałem ,że termostat jeszcze walniety mam , powiedział mi ,że mimo tego spalanie by sie zwiększyło o bardzo minimalny procent. Twoja bella trzyma moc według Ciebie ?![]()
Nie odczułem spadku, ale nie wykluczam wtrysków na pewno je sprawdze .
Jakie masz spalanie ?
z reguły jeżdze do rezerwy i wtedy tankuje do pełna
dziś jednak dolałem do odbicia i wyszło ze spaiła mi 9,1 srednia prędkość to 29 km/h
jak wszystko przeanalizowałem , nie wychodzi to jakoś
kosmicznie dużo, niestety nie pamiętam ile paliła
poprzedniej zimy "" bo była stosunkowo swieża i chyba zbyt cieszyłem sie jazdą by na to zwracać uwagę .
Same koszty związane z takim spalaniem mnie nie martwią bardziej chodzi mi o sprawność auta
.
11 litrów na 100km, średnia prędkośc z baku 17 do 20km/h
tyle palą takie auta w mieście, duźym i zatłoczonym
...
nie wiem ile to na wskaźniku paliwa od kreski do kreski, ale np tempomat 100km/h trasa malutka ok 55km , zżera od kreski do kreski. Do pracy mam tez z 30km w dwie strony to tez ssie od kreski do kreski. Generalnie po każdej jeździe mam mniej więcej od kreski do kreski, albo połowę miedzy kreskami . Komputer mówi 7-8 pali z 11 tak mi się wydaje ;p Jutro mam złapać specjalistę od alf u mnie w mieście powiedział ,że wtryski to może być trafna diagnoza takiego spalania i u mnie akurat braku mocy , ale są do sprawdzenia jeszcze trzy rzeczy przed tym. Dam znać o co mu chodziło jutro
Btw 11 to nie jest normalne spalanie w cyklu miejskim dla tego silnika..
Ostatnio edytowane przez Tysler ; 06-11-2017 o 23:41