Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Problem ze skrzynią biegów po wymianie sprzęgła

tomekkus
    Gość

Domyślnie

Witam
    Co do utrudnionej zmiany biegów to nic nowego nie wniosę ale jak chodzi o światło przeciwmgielne to u mnie jego brak spowodowany był zepsutym przekaźnikiem.Po jego wymianie (zresztą przypadkowej gdyż szukałem czego innego) światełko zaczęło świecić.
    Pozdrawiam

skrzat
    Gość

Domyślnie

Witam. Jakiś czas temu miałem też problemy z wrzucaniem biegów. Powodem była wyciągnięta linka zmiany biegów, która w końcu zerwała się. Sprawdź to dokładnie, bo ja zlekceważyłem sprawę i wróciłem przez to na lawecie. Pozdrawiam.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Emek
    Mieszka w
    Jelenia Góra/Holandia
    Auto
    159/1.9jtdm 150km/2006

Domyślnie

Cytat Napisał skrzat Zobacz post
    Witam. Jakiś czas temu miałem też problemy z wrzucaniem biegów. Powodem była wyciągnięta linka zmiany biegów, która w końcu zerwała się. Sprawdź to dokładnie, bo ja zlekceważyłem sprawę i wróciłem przez to na lawecie. Pozdrawiam.
    Hej a możesz mi powiedzieć czy jeśli jest tylko wyciągnięta to można to jakoś naprawić bez wymiany linki na nową ?

No i chciałem dodać, że biegi dalej działają tak samo jak działały z tym że teraz jak by występuje problem z luzem tzn ciężko jest trafić na luz, drążek jak by się "zacinał" i ręcznie trzeba ustawiać na luz gdyż sam nie odbija. Nie występują żadne hałasy przy zmianie biegów.

Co do przekaźnika to go sprawdzę na pewno, a czy ktoś mógłby mi napisać mniej więcej cenę nowego ?
    Born to be wild!

skrzat
    Gość

Domyślnie

Linki można sprawdzić pobieżnie od strony drążka zmiany biegów (pod mieszkiem) i przy skrzyni, z tym że trzeba porządnie dźwignąć auto. U mnie to wyglądało tak, że jak robiłem remont skrzyni i wymianę kompletnego sprzęgła, to pozostawiłem stare gumy osłaniające linki zmiany biegów (jak to mówią "nie ruszaj bo będzie śmierdziało"). Dalej poszło już z górki, gumki popękały i rozpoczął się proces korozji, linka miała spore tarcie, strzępiła się i wyciągała (drążek i biegi dziwacznie działały), aż doszło do zerwania. Polecam też jeden z moich postów na ten temat: http://www.forum.alfaholicy.org/145_...ny_biegow.html
    Nie mówię, że tak jest u ciebie, ale warto doszukać się przyczyny. Pozdrawiam.