Ostatnio edytowane przez @sdero ; 02-12-2017 o 21:12
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
niby jest plan na 1 czerwca 2018roku![]()
obejrzyjcie jak wygląda mapa Polski wg ue https: //youtu.be/TlmT54keGPI potem nie dziwota że takie nakazy.szkoda że przez to zastanawiam się czy usuwać dpf czy za pół roku nie zmienia się przepisy i nie będę zmuszony znów założyć. .
Ale z filmu wynika że największymi trucicielami są posiadacze pieców zasypowych, w których bezczelnie wypala się śmieci. Mam takich trucicieli dookoła. Po godzinie 15:00 nie otworzysz okna, bo nie ma czym oddychać. Jeszcze 20 lat temu palili gazem, ale na skutek cudownej umowy gazowej podpisanej przez tandem Pawlak/Jasiński z rosyjskim Gazpromem ceny gazu skoczyły tak gwałtownie, że w ciągu kilku lat 80% okolicznych domów wróciło do tanich pieców zasypowych. Ale oczywiście jak to w Polsce, kowal zawinił, cygana powiesili, także za opalanie węglem zapłacą posiadacze diesli. Takie rzeczy tylko w Polsce.
[QUOTE=@sdero;2040567]Dokładnie ! Gro ludzi nie rozróżnia tego i pisze/opowiada głupoty. Tymczasem właśnie nie ma jak realnie tego zmierzyć. Warto najpierw zapoznać się z problematyką pomiaru cząstek stałych zanim się napisze coś na ten temat. Proszę, tu jest napisane jak wygląda to realnie i proszę mi pokazać stację diagnostyczną wyposażoną w taki sprzęt.
https :// www .autoexpert.pl/technika-i-serwis/Kontrola-emisji-czastek-stalych-spalin,2591,1
z tego co rozumiem że silniki bez dpf są bezpieczniejsze dla naszego organizmu bo mogą łączyć się tworząc większe cząstki . niż te z dpf których wielkość nie pozwala na tworzenie się większych a przez to omijają systemy obronne organizmu. czy tylko ja tak uważam?
[QUOTE=w4nd4l;2040704]Źle rozumiesz.
- - - Updated - - -
Ano właśnie. Wystarczy samemu poobserwować wyniki pomiarów aby dojść do takiego wniosku.
Przykładowo odczyt z jednego dnia.
Godzina 4:00-5:00, gdzie ruch samochodowy jest niewielki:
I godziny 7:00-8:00, podczas porannego szczytu
Hm... zwiększa się ruch samochodowy i stan powietrza się poprawia. Czyli Kowalski z Iksińskim zakończyli nocną sesję grzewczą i właśnie jadą do pracy.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
@sdero nie wiesz czy Twoi znajomi którzy dali 'ori' rurę zamiast (w miejsce) dpf mieli jakieś problemy na przeglądzie?
[QUOTE=@sdero;2040880]Wg mnie to Kowalski nie przestał palić w śmieciuchu, tylko Kowalski wyruszył w drogę i swoim samochodem (wyposażonym w dziesiątki nikomu niepotrzebnych Ekosystemów) zaczął oczyszczać powietrze. Ponieważ unia wymusiła na producentach, żeby spaliny były bardziej czyste niż powietrze można powiedzieć, że samochody przyczyniają się do poprawy powietrza bardziej niż drzewa. W tej sytuacji można rozwiązać dwa problemy: 1. Zanieczyszczenie powietrza; 2. Rosnące na poboczu drzewa można z czystym sumieniem wyciąć.. Może moja teoria jest nieco naciągana ale nie wydaje mi się, żeby była naciągana bardziej niż oficjalne powody wprowadzania ekosystemów.
Hej, może ktoś pomoże w diagnozie błędu P1206. Mam silnik 1.9 JTDM 150KM. Otóż pół miesiąca temu silnik przeszedł w tryb awaryjny, błąd P1206. Skasowałem, po kilku minutach znowu się pojawił.
Stan zapełnienia filtra było wtedy 69%. Często obserwowałem parametry filtra i wypalanie zaczyna się najczęściej w okolicach 85%, wypalało się do około 17%. Średni czas między wypalaniami 550 km (50/50 miasto/trasa).
Błąd się ciągle pojawiał, wiec zainicjowałem wypalanie na postoju MultiECUScanem.
Po wypaleniu dostałem informację, że procedura wykonana, ale stopień zapchania nie zmniejszył się. Błąd wykasowałem. I już się nie pojawił.
Przy około 85% włączyło się wypalanie (kilka dni później) Wypalił się do 19%.
Kilka dni temu przy zatkaniu 52% znowu mi się pojawia błąd P1206 (po dwóch tygodniach od wypalenia normalnego). Tym razem go nie wypalam manualnie, czekam na dopchanie do >80%
Przy 55% zapchania czujnik różnicy ciśnień pokazuje na biegu jałowym 50 mbar, natomiast przy obrotach 2500 około 200 mbar.
Teraz mam jakieś 73% zapchania i na jałowym czujnik różnicy ciśnień 120 mbar, a przy około 3200 obrotach jest nawet 800 mbar, średnio widzę 550 mbar.
Dodam tylko jeszcze, że chyba mam zacinający się zawór EGR i nieszczelność w dolocie, bo przy przyśpieszaniu coś syczy, jakby z węża powietrze, muszę to sprawdzić.
Niestety przed tym problemem nie obserwowałem czujnika różnicy ciśnień. Jakie wartości są poprawne? Co może być u mnie problemem?