Witam.
Posiadam AR 145 1,6 boxer.Od jakiegoś czasu moja belle trapi kilka problemów i może ktos pomoże mi je rozwiązać. Niektóre mogą wydać się prozaiczne więc prosze o wyrozumiałość.
1.Falujące obroty. Niezależnie czy silnik jest ciepły czy zimny obroty tak jakby przerywały. Silnik nie chodzi płynnie. Nawet jak dodam lekko gazu tak powoli do 3k obrotów to troszkę się dławi. Jak dodam mocno to jest wszystko ok. Kilka razy nawet zdarzyło się że podczas jazdy jak wciskałem sprzęgło i silnik schodził z wysokich obrotów to mi zgasł. Czytałem podobne tematy na forum i kilka mozliwych przyczyn wyeliminowałem - przeczyściłem przepustnice, silnik krokowy. Problem z tym zaczął się jak odebrałem auto od meczanika. Wymiana skrzyni biegów (w starej padł mechanizm różnicowy) oraz sprzęgła. Mówił że rozbierał też rozrząd bo cos musiał sprawdzić/rozkręcić/dokręcić.Przed wymianą skrzyni silnik chodził idealnie. Czy jest taka opcja że mógł źle założyć rozrząd. Np o jeden ząbek przestawić i to jest przyczyna?
Kolejną opcją jest to że kilka razu zapaliła mi się dioda od wtrysków. Może któryś wtrysk jest nie teges?
2.Prawy kierunkowskaz. też juz poczytałem o tym problemie na forum. Raz mi działał raznie, awaryjnych wogóle nie mam. Rozebrałem go, poucinałem przewody, polutowałem jeszcze raz i chodził dobrze. 1 dzień i znowu przestał. Zanim przestał działać, poprzedni właściciel (włoch) zamontował dziwny patent. Wsadził dość sporą śrubę pomiędzy dwa przekaźniki tak że ten od kierunkowskazów był przekrzywiony na prawo. i teraz o dziwo (już bez tej śruby) jak go docisne na prawo to zaczyna działać. A co do awaryjnych to nie mam pomysłu czemu nie działają. Może przekaźnik walnięty?
3. Piszczące hamulce. Mam z tyłu bębny. Od jakiegoś czasu piszczą mi szczęki z prawej tylnej strony. Pytanie brzmi jak ściągnąć bębny. Normalnie odkręcam koło, odkręcam te 2 śruby i to wszystko? Nie ma tak jeszcze czegoś innego do odkręcenia? Bo prawdopodobnie mam już dość ostro zjechane szczęki i pewnie bęben też juz ma rancik i to może mnie trzymać. Jakieś porady?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.