Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Najbardziej uciążliwa usterka w samochodzie

skrzat
    Gość

Domyślnie Najbardziej uciążliwa usterka w samochodzie

Witam. Co prawda sprawa nie dotyczy AR i nie chciałbym się przekonać na moim samochodzie, ale chciałbym się z Wami podzielić kilkoma uwagami. Miałem ostatnio okazje wymieniać nagrzewnice w samochodzie mojego brata (Peugeot 306). Lubię grzebać przy samochodach i rzadko jeżdżę do mechanika (no chyba, że brakuje mi jakiś narzędzi), ale tak upierdliwej usterki w życiu nie widziałem. Wspomnę, że brat był u mechanika, który zdiagnozował skąd leci płyn chłodniczy, ale nie chciał się podjąć naprawy (i ja mu się nie dziwie). Zdemontowałem dosłownie całą deskę rozdzielczą wraz z osprzętem (bez dokumentacji serwisowej). Grzebałem się z tym przez kilka dni, po kilka godzin dziennie (oszczędzałem nerwy). Powiem szczerze, że nawet największemu wrogowi nie życzę takiej usterki. Myślę teraz o mojej AR 145, gdzie dochodzą jeszcze poduszki itp., czy może komuś zdarzyła się taka awaria i czy miał okazje coś takiego wymieniać w Alfie? A może jest jeszcze jakaś bardziej upierdliwa usterka od wymiany nagrzewnicy?

obserwator737
    Gość

Domyślnie

nie wymieniałem nagrzewnicy ale za to wyjmowałem deskę w GT - czas > 75 minut , włożenie > 90 minut

dokumentacja - zdjęcie deski luzem z Allegro

powód wyjęcia - konieczność poprawienia nieudaczników z fabryki AR i wyeliminowania skrzypień z tysiąca różnych miejsc

...bywają gorsze prace , CA w CLS > łącznie 40h zabawy
    Ostatnio edytowane przez obserwator737 ; 30-07-2009 o 15:55 Powód: dokładka fotki :)

plancior
    Gość

Domyślnie

Obserwator, czy po takim rozłożeniu deski wszystko poszło ok, czy jeszcze bardziej skrzypiało?

Alfista92
    Gość

Domyślnie

Ta rozłożona deska wygląda bardziej dramatycznie niż operacja na otwartym sercu.

obserwator737
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał plancior Zobacz post
    Obserwator, czy po takim rozłożeniu deski wszystko poszło ok, czy jeszcze bardziej skrzypiało?
    oczywiście że OK , gdyby producent samochodu zainwestował kilka euro więcej w gąbki nieco lepszej jakości nie było by potrzeby tej zabawy (gąbki fabryczne mające wyciszać samochód skrzypią przy najmniejszym dotknięciu...)

dodatkowo jak firma nie potrafi zrobić dobrych spinek to mogłaby pomyśleć o nałożeniu stosownego smaru na nie (i na ich gniazda) - tu pomógł spray do łańcuchów motocyklowych
    który po nałożeniu ładnie gęstnieje i jest trwały w przeciwieństwie do pseudo-środków typu WD40

mrutyś
    Gość

Domyślnie

a tutaj się muszę zgodzić, ja zaczynam wierzyć w opinie że jak sam AR nie poskładasz to to nie ma prawa działać, skrzypiące plastiki, fotele drzwi itd. itd... wszystko rozbierałem wyciszałem sposobem takim samym jak Marcin chyba nie muszę pisać że pomogło

obserwator737
    Gość

Domyślnie

wierzę na słowo

plancior
    Gość

Domyślnie

Ja tam żadnych skrzypień w swojej belli nie uświadczam, póki co.
    Właściwie to było jednym z kryteriów przy zakupie. Nie znoszę jak mi w samochodzie coś stuka, skrzypi itd.

obserwator737
    Gość

Domyślnie

ile masz przebiegu ? jak kupowałem (29500km) też było cicho ...chwilka na łódzkich drogach
    wystarczyła i cicho już nie było :/

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Cytat Napisał obserwator737 Zobacz post
    tu pomógł spray do łańcuchów motocyklowych który po nałożeniu ładnie gęstnieje i jest trwały w przeciwieństwie
    Witam,nie chce się rozpisywac ,ale te spraye sa" za......e",nie raz uratowały mi drogie naprawy ,wymiany itd....pozdr.