Ja zaryzykowałem mimo, że dostałem od sprzedającego gwarancję działania tej stacyjki. Koszt nowej stacyjki przekraczał 1500 zł. U mnie było tak, że nie miałem gdzie tej zepsutej naprawić, pozostało mi wymiana na inna używaną. Ja również nie miałem komunikatu ani błędów na konsoli, kompletnie nic. Dopiero po podpięciu u mechanika auta pod kompa, pokazał błąd komunikacji samochodu z kluczykiem, po czym mechanik powiedział, że na 90% to stacyjka ale może też coś innego być, nigdy takiego przypadku nie miał. Jak widać po 12 tys kilometrów jest u mnie wszystko OK.
Za wczesnie pochwalilem sie zniknieciem problemu... Zrobilo sie zimniej i problem powrocil.
Sytuacja sie powtarza, zwlaszcza jak samochod postoi cala noc. Panowie, a jak juz stacyjka wam rozpozna kluczyk to czy macie jakis problem z odpalaniem silnika na zimno? Czy silnik startuje wam gladko, bez szarpniecia, bez puszczenia dymu?
Mam identycznie przy niższych temperaturach. Po drugim włożeniu kluczyka alfa normalnie odpala jednak zostaje błąd i świeci kierownica tam gdzie jest śnieżynka, co ciekawe kierownica znika po 3 włożeniu kluczyka i wtedy juz jest wszystko ok dopóki sie wszystko nie wychłodzi. Cale lato spokój przychodzi zima i powraca. Nie mam pojęcia co to może być :/
Proponuję przesmarować blokadę kierownicy. Możliwe że smar przy niskiej temperaturze gęstnieje i za którymś razem włożenie kluczyka wyciąga blokadę.
Hm no może i tak byc bo nie raz widzę po drugim włożeniu kluczyka ze szarpnie delikatnie kierownicą. Kolego Sel jaki środek byś polecił i czy trzeba wyciągnąć tą blokadę czy może jakoś da się dojść bez rozbierania żeby tylko przesmarować? Niestety pogoda póki co nie sprzyja na rozbieranie plastików![]()
Niestety musisz zdemontować plastiki kolumny kierownicy (wkręty) i zdemontować, rozebrać moduł blokady.
Panowie, problem jest elektroniczny, dotyczy jednego elementu na płytce sterującej, który przy niskich temperaturach gubi napięcie, trzeba go wymienić i po problemie. Jeżeli przy pierwszym włożeniu kluczyka wyskakuje komunikat vehicle protection system not available , następnie wyciągacie i wkładacie ponownie kluczyk i już jest Ok. no to typowy objaw tego problemu. Po wymianie nic nie trzeba programować.
Mogę pomóc w temacie, pisać na priv.