Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] a niestety oleje Racing tej firmy to oleje widmo na polskim rynku. RUP nie ma w ogóle, RCS'a ma centrala ale tylko w litrowych opakowaniach i kazali mi się kontaktować z pierwszym lepszym dystrybutorem, a pierwszy lepszy dystrybutor czyli "oficjalny sklep" ravenola na alledrogo powiedział, że nie są w stanie mi pomóc bo oleju nie maPewnie jak by załatwili to kosztował by w litrowym opakowaniu nie mniej niż 50zł co daje 300zł za 6l, które potrzebuje wiec interes nieopłacalny. VST z analizy wygląda fajnie i jest w PL ogólnodostępny, a 6l to niecałe 160zł. Dorzucając jakiś dodatek myślę, ze olej nie odbiegał by od RUP, a może nawet by go przewyższał parametrami. AR9100 to o ile pamiętam spora dawka Potasu i Boru. Sporo podbija TBN. Ceratec to mieszanina molibdenu, boru, fosforu, cynku i wapnia. AR9200v2 nie wiem analizy też nigdzie nie widzę ale po opisie wnioskuje, ze bor plus wolfram czyli miedzy innymi to czym RCS i RUP przewyższają VST i to pewnie w większej dawce. Ciekawią mnie jeszcze dodatki LM Motor Protect oraz Molygen Motor Protect. Ten drugi to prawdopodobnie wolfram + AN czyli coś podobnego do Eurol Oil Treat, który jest 3x tańszy od LM ale znowu w PL tez niedostępny. Kusi mnie przetestować ten 9200v2 bo 9100 już miałem, a LM molygen chyba za drogi na to co oferuje.
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 11-01-2018 o 19:49
Starajcie się nie cytować obrazków bo się zajebiście rozjeżdża ta dyskusja![]()
Panowie, jesli chodzi o Giuliette Veloce czyli silnik 1750 TBi, wlasnie jutro bede wymienial pierwszy raz olej. Powinienem zostac przy orginalnym oleju czy wymienic np. na Motula ?
Ostatnio edytowane przez wlyszkow ; 11-01-2018 o 20:17
Wiem bo od niego zawsze biorę AR i cena niezła bo Ravenol VST czy Meguin Super z nawet dodatkiem AR9200 wyjdzie poniżej 250zł. Za tyle ani Ravenola RUP nie kupie, ani Millersa CFS NT+ ani podobnych. Czekam jeszcze tylko niech Tomek Ravenola do oferty wprowadzi i robie zakupy![]()
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 11-01-2018 o 20:02
Polecam ten olej :
http://lejolej.pl/pl/p/MILLERS-OILS-...FE-5w40-5L/292
sprawdź jaka masz normę w książce serwisowej ale powinno pasować.