Witam,
Prośba o pomoc z:
1. Drgania/wibracje na pedałach sprzęgła i hamulca. Pojawiają się na biegu jałowym. Wcześniej sporadycznie teraz coraz częściej - prawie za każdym razem. Sprawdzałem sprzęgło na piątym biegu przy 1000 obr. gaz do spodu i wszystko się wydaje w porządku. Mój mechanik mówił żeby na razie się tym nie przejmować, ale... on tym autem nie jeździ na co dzień wiec nie wie jakie do jest wku... To jest dwumasa czy może być coś innego? A jeżeli to dwumasa to jakie są realne koszta wymiany wraz z robotami i materiałami towarzyszącymi? Jestem laikiem ale domyślam się, że przy wymianie dumasy pewnie przy okazji wymienia się i/lub sprawdza inne rzeczy.
2. Szarpnięcie i spadki ciśnienia w turbinie. Jeżeli przyśpieszam ze stałą wartością (ale nie z pedałem wciśniętym do spodu) to pojawia się charakterystyczne szarpnięcie i spadek ciśnienia na wskaźniku- jednorazowo podczas jednego przyśpieszania. Jak przyśpieszam na pełnym gazie nie ma tego zjawiska. Może ma to związek z "sączeniami" które pokazałem na zdjęciach Zdjęcia 1 i 2. Przewód przy filtrze paliwa trochę wytarłem. Turbina już leżała na stole ale ponoć wszystko z nią w porządku. A jeżeli chodzi o sączenia to mechanik mi powiedział, żebym na razie tak jeździł bo to się tylko delikatnie poci.
3. Wyłączanie się kokpitu podczas jazdy i nie włączanie się po wsadzeniu kluczyka w slot. Podczas jazdy (szczególnie w czasie gdy jest ciepło) potrafi wyłączyć się kokpit. Natomiast gdy wyciągnę kluczyk i ponownie wsadzę to słychać brzęk stacyjki ale kokpit się nie zapala i co za tym idzie nie mogę uruchomić samochodu. Znalazłem na to roboczy sposób po prostu jak się raz zdenerwowałem po takiej to pier.... z otwartej dłoni (nawet nie bardzo mocno) w skrzyneczkę z bezpiecznikami pod kierownicą. Sposób działa za każdym razem nawet podczas jazdy. Ale chciałbym już normalnie.
4. Sączenie przy chłodnicy. Tak jak wyżej mechanik mówił żeby się tym na razie nie przejmować ale mi się to do końca nie podoba. Cisnąć chłopa żeby ten wyciek a raczej sączenie usuną? Ile to może kosztować? Zdjęcia 3 i 4.