Śmiem twierdzić, że w zimowych warunkach na mokrym asfalcie nawet 3-ci bieg nie jest dobrym odniesieniem![]()
Śmiem twierdzić, że w zimowych warunkach na mokrym asfalcie nawet 3-ci bieg nie jest dobrym odniesieniem![]()
Przeprowadzilem test w trybie Dynamic ....faktycznie czasem jest ok a czasem osiaga pelne cisnienie doladowania a nastepnie spada o 3 kreski i znow osiaga pelny zakres....
Tak jakby upuszczalo cisnienie???? Juz mam dość
No to to jest to samo co było obserwowane w podlinkowaych wątkach, i wątkach, do których one linkują dalej.
Moje spostrzeżenia... Temat nie wystepuje lub w ograniczony sposob wystepuje jezeli "piluje " od nizszych przełożeń... Czyli ostra jazda .
Zle jest wowczas gdy przy nizszych obrotach pocisne i zaczyna wariowac tzn ucieka cisnienie.
Masz dwie opcje sprawdzenia.
1 zdjąć rurę od turbiny / plastikową/ otworzyć okno i słuchać czy upuszcza powietrze.
Druga oddzielny manometr albo jechać z podpiętym mesem lub alfa obd.
Jeżeli upuszcza to trzeba stwierdzić .
Czy upuszcza ECU czy zawór jest zepsuty
Jeżeli ECU to widocznie tak ma być .
A jeżeli zawór to wymiana na nowy lub zakup u tunera samego tłoczka i sprężyny.
Ta druga opcja moim zdaniem lepsza.
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Ale co dokładnie monitorować w MESie, żeby sprawdzić czy to ECU decyduje się upuścić, czy zawór robi nam wbrew?
Ja osobiście obstawiam, że to ECU ma taki głupi pomysł, ale nie mam nic na poparcie tej tezy.![]()
Boost pressure i Desired boost pressure - pierwsze powinno podążać za drugim.