Temat: Planowany zakup używanej Giulietty

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Coś Będzie

Domyślnie

Panowie, ja chyba zmniejszam oczekiwania bo mi się już spieszy z samochodem. Do wyboru mam:

https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...olx#xtor=SEC-8

I chyba zdecyduje się na tą pierwsza. W zasadzie historia samochodu nie jest dosyć pewna. Ściągnięte z Niemiec, właściciel mówi że kupił dla żony ale wymieniają bo jest za małe. Zarejestrowane w Polsce od października 2017. Mam pewne obawy, ale w sumie cena jest niska, samochodem jechałem i w sumie czuć że już ma swoje lata i przebieg ale nawet spoko się jeździło. Nie dostrzegłem niczego niepokojącego. Auto faktycznie wydaje się być nie bite w ogóle. No i cena jest spoko, nawet jak coś będzie nie tak to starczy na naprawy. Jedyne co to miałem wrażenie, że silnik szedł trochę głośniej niż w poprzednich sztukach które oglądałem, ale to mogłobyć tylko wrażenie.

Ta druga też jest spoko, ale cena jest dużo wyższa, historia jest względnie potwierdzona i przebieg wydaje się być autentyczny. Jedyne co mnie odstrasza to to że ostatnia wymiana oleju była prawie 2 lata temu, a właściciel zarzekał się że bardzo dba o auto. Druga rzecz to na pewno coś było robione w samochodzie. Był wymieniany zderzak przedni i nie wiadomo co jeszcze bo właściciel to sprzedawca samochodów więc trochę nagina rzeczywistość. Oczywiście przyczyną wymiany zderzaka było "stoczenie się samochodu w garażu"... Taaa... właśnie ta uczciwość a raczej jej brak mnie trochę odstrasza bo w pierwszym samochodzie gość mi nie wkręcał jakiś bajek tylko od razu powiedział co i jak. No albo dobrze kłamał

Co myślicie?
    Ostatnio edytowane przez peter.a ; 06-03-2018 o 18:24

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Julka 1.4MA Distinctive/Sport [Nero Etna]

Domyślnie

Nikt Ci na to nie odpowie, twoja suwerenna decyzja, której jedynie Ty będziesz ponosił konsekwencje.
    Tego co piszesz oba modele są podejrzane. Ja również szukam i powiem Ci szczerze, że tych dwóch egzemplarzy w ogóle nie brałbym pod uwagę.

EDIT:
    Tutaj masz auto od pierwszego właściciela: https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6zF1O3.html
    Zapytać o VIN, sprawdzić szkody i obejrzeć.
    Ostatnio edytowane przez A|ex ; 06-03-2018 o 23:09

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Klimatronik dwustrefowy moim zdaniem działa dobrze, lepiej niż w Giulii.

Natomiast nie zgodzę się, że czujniki są ważne, albo nawet "bez czujników jak bez ręki"

Tył wyczuć to pikuś, parkuję bez czujników od zawsze i jeszcze nigdy w nic nie przywaliłem, a często dojeżdżam na 10-15cm do przeszkody. Rozumiem czujniki do sedana, dla osoby, która zawsze jeździła kombi/hatchbackiem, ale tutaj? Bez sensu. Tylko pisk rozprasza przy parkowaniu. Z przodu to już w ogóle - krawężnika czujniki nie wyczują i i tak przywalisz zderzakiem jak jest wysoki. Też m się nie zdarzyło jakby coś, ale jest taka ewentualność z czujnikami tak samo możliwa.

Do tego czujniki są wysoko zawodnym udogodnieniem, samochód to nie prom kosmiczny, więc nie można na nich polegać. Efekt jest taki, że znajomy w samochodzie z czujnikami (ale zabijcie mnie, nie pamiętam co to) 2 razy w ciągu 3 lat przywalił jadąc do tylu w słupek. Dlaczego? Bo przecież czujniki mówiły, że jeszcze daleko...

Dodam jeszcze anegdotkę... Jak mam precyzyjnie zaparkować to rozpinam pas, żeby się lepiej móc poruszać i więcej widzieć. W Giulii nie udało mi się wyłączyć pikacza niezapiętych pasów. A do tego czasem dziewczyna pierwsza wysiada i zabiera kluczyk w kieszeni. Efekt jest taki, że ja próbuję zaparkować i piszczy:
    * czujniki parkowania, że przeszkoda,
    * Żulia jako całość, że kluczyk wyszedł z samochodu,
    * i dodatkowo, że rozpiąłem pas.

Wszystko w innym tonie.

SZLAG MNIE TRAFIA. Zamiast się skupić na parkowaniu, samochód mnie wkurza.

Tak więc, dziękuję Sergio, że moja Giulietta nie ma bezkluczykowego dostępu, wyłączony piszczyk niezapiętych pasów i nie ma czujników parkowania, dzięki temu mogę w ciszy i spokoju zaparkować.

Hmm,
    Chyba coś mi umknęło, gratuluje zakupu dużej Giulii co do czujników się upieram ze są super ale uznaję tylko opcję zintegrowaną z wyświetlaczem same piszczałki to nie to samo. Ogolnie czujniki parkowania to najlepszy wynalazek od czasów wynalezienia klimatronika i elektrycznych szyb z tyłu

- - - Updated - - -

Cytat Napisał peter.a Zobacz post
    Panowie, ja chyba zmniejszam oczekiwania bo mi się już spieszy z samochodem. Do wyboru mam:

I chyba zdecyduje się na tą pierwsza. W zasadzie historia samochodu nie jest dosyć pewna. Ściągnięte z Niemiec, właściciel mówi że kupił dla żony ale wymieniają bo jest za małe. Zarejestrowane w Polsce od października 2017. Mam pewne obawy, ale w sumie cena jest niska, samochodem jechałem i w sumie czuć że już ma swoje lata i przebieg ale nawet spoko się jeździło. Nie dostrzegłem niczego niepokojącego. Auto faktycznie wydaje się być nie bite w ogóle. No i cena jest spoko, nawet jak coś będzie nie tak to starczy na naprawy. Jedyne co to miałem wrażenie, że silnik szedł trochę głośniej niż w poprzednich sztukach które oglądałem, ale to mogłobyć tylko wrażenie.

Ta druga też jest spoko, ale cena jest dużo wyższa, historia jest względnie potwierdzona i przebieg wydaje się być autentyczny. Jedyne co mnie odstrasza to to że ostatnia wymiana oleju była prawie 2 lata temu, a właściciel zarzekał się że bardzo dba o auto. Druga rzecz to na pewno coś było robione w samochodzie. Był wymieniany zderzak przedni i nie wiadomo co jeszcze bo właściciel to sprzedawca samochodów więc trochę nagina rzeczywistość. Oczywiście przyczyną wymiany zderzaka było "stoczenie się samochodu w garażu"... Taaa... właśnie ta uczciwość a raczej jej brak mnie trochę odstrasza bo w pierwszym samochodzie gość mi nie wkręcał jakiś bajek tylko od razu powiedział co i jak. No albo dobrze kłamał

Co myślicie?
    pierwszy ma ładną półskórę ale cena drugiego mocno przestrzelona. Inna sprawa ze fajne wyposażenie tylko tapicerka nie teges. Dwa połączyć i byłby ideał

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Coś Będzie

Domyślnie

No niestety czasami trzeba iść na kompromis. Myślicie, że przy przebiegu 150 tys. dużo rzeczy będzie sypało czy raczej mogę zakładać bezproblemową jazdę jeśli przebieg jest autentyczny? Oczywiście wiem, że nikt mi tego nie zagwarantuje, ale zastanawiam się jak jest z julkami przy tym przebiegu.

Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

Myślicie, że przy przebiegu 150 tys. dużo rzeczy będzie sypało czy raczej mogę zakładać bezproblemową jazdę jeśli przebieg jest autentyczny? Oczywiście wiem, że nikt mi tego nie zagwarantuje, ale zastanawiam się jak jest z julkami przy tym przebiegu.

Pozdrawiam
    Myślę, że sam znasz odpowiedź na to pytanie. Zależy jak dany egzemplarz był użytkowany, na ile regularnie serwisowany itd., mimo wszystko zawsze będzie to do pewnego stopnia loteria. Przypomnę tylko, że samochody zza Odry mają niższą cenę niż krajowe nie bez powodu.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał A|ex Zobacz post
    Przypomnę tylko, że samochody zza Odry mają niższą cenę niż krajowe nie bez powodu.
    Ciekawe jaki to powód...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał prezes01 Zobacz post
    Ciekawe jaki to powód...
    Chociaż by taki, że pośrednik też zarabia, a na zachodnich portalach ogłoszeniowych auta z pierwszej ręki są droższe niż w PL.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał A|ex Zobacz post
    Chociaż by taki, że pośrednik też zarabia, a na zachodnich portalach ogłoszeniowych auta z pierwszej ręki są droższe niż w PL.
    aha...

bo ja myślałem, że Polacy poprostu mniej zarabiają... i jak to w handlu "popyt kształtuje podaż"...

no ale jak widać są tu mądrzejsi... w Polsce same Szwaby chyba mieszkają, chcą kupować drożej, a tu klops "tylko taniej", bo pewnie jakość nie ta...

człowiek całe życie się uczy... chyba do narzeczonej zacznę mówić "Her Freudin"...
    Ostatnio edytowane przez prezes01 ; 07-03-2018 o 12:07

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

Z całym szacunkiem ... jaki to ma związek z zakupem auta od pośrednika handlarza?

Popraw mnie proszę jeśli niewłaściwie rozumuję.
    Za Odrą większe zarobki, więc auta z pierwszej ręki są droższe. Czy tak?
    Te same auta zza Odry, sprowadzone do PL, w ogłoszeniach stoi, że od pierwszego właściciela, serwisowane itd. Dlaczego są sporo tańsze niż te wystawiane przez pierwotnych właścicieli za Odrą?
    Dlaczego tak się dzieje? Podziel się proszę mądrością życiową, niech i ja mądrzejszy będę.

Użytkownik Świeżak Avatar GexN
    Mieszka w
    Warszawa, Łódź
    Auto
    Kiedyś 147 1.9 JTD, obecnie 159 TI 1.75 TBi

Domyślnie

No niestety czasami trzeba iść na kompromis. Myślicie, że przy przebiegu 150 tys. dużo rzeczy będzie sypało czy raczej mogę zakładać bezproblemową jazdę jeśli przebieg jest autentyczny? Oczywiście wiem, że nikt mi tego nie zagwarantuje, ale zastanawiam się jak jest z julkami przy tym przebiegu.

Pozdrawiam
    Z rzeczy przewidywalnych - 120-140 tysięcy to często czas wymiany rozrządu, ale i sprzęgła i koła dwumasowego (o ile to ostatnie występuje), więc warto zapytać o jakieś potwierdzenie wymiany. Jeżeli nie ma, a kupujesz z niepewnego źródła to możliwe, że niestety "trochę" będziesz musiał wyrzucić na dzień dobry na serwis.
    Warto wziąć to pod uwagę podczas rozważania na temat wartości samochodu i przygotowując budżet na "pakiet startowy".