Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Czy komus otworzyla sie kiedys maska podczas jazdy?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar looker_
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR159 2.2JTS Sportwagon 2007

Domyślnie Czy komus otworzyla sie kiedys maska podczas jazdy?

Kilka mcy temu wymienialem zamek maski, poprzedni sie zacinal. Zalozyli mi nowy oryginalny(notabene w jednym z polecanych na forum warsztatow) i dzisiaj podczas jazdy maska otworzyla sie, to znaczy uniosla sie na kilka cm, wiec nie calkiem. Troche sie spietralem(autostrada ponad 140kmh) ze otworzy sie calkiem i zjechalem z drogi, domknalem ja ale wydaje mi sie ze takie rzeczy nie powinny miec miejsca...

Ktos mial kiedys taka sytuacje?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

w zamku jest zabezpieczenie, więc w teorii nie powinno mieć to miejsca. maska była nie zamknięta , być może jest źle przykręcony(zamek) tj za nisko, w otworach na trzpienie są "fasole" i dopiero mocniejsze domknięcie powoduje zatrzaśnięcie się zamka.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mikell0 Zobacz post
    w zamku jest zabezpieczenie, więc w teorii nie powinno mieć to miejsca. maska była nie zamknięta , być może jest źle przykręcony(zamek) tj za nisko, w otworach na trzpienie są "fasole" i dopiero mocniejsze domknięcie powoduje zatrzaśnięcie się zamka.
    Co masz na mysli przez fasole w otworach i jakie trzpienie, chodzi o ten wystajacy haczyk z maski? Nie jestem pewien jak to funkcjonuje dokladnie. Na pewno zamek byl nowy oryginalny, nie wiedzialem tez ze mozna go zamontowac za nisko.. z tego co pamietam jest na 3 srubach, wiec podejrzewam ze po prostu przykrecili go w dedykowanych otworach do tego. Kurcze zly jestem, bo ten warsztat wszyscy chwalili na forum-chociaz ja mam srednie doswiadczenia z nimi, nie sadzilem natomiast ze cos moga z taka pierdołą schrzanic....

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Mnie też maska odskoczyla. Zabawne było też to że podczas jazdy pasażerowie prawili mi jak to szybko inni jeździli, a że słuchać tego już nie mogłem to chciałem pokazać że na autostradzie 160 nie jest kosmiczną prędkością. I właśnie w tym momencie kiedy przekroczyłem magiczne 140 maska odskoczyla, cóż za pożywkę dałem dalszej dyskusji... eh szkoda gadać. Jak nigdy maski nie domykam tylko puszczam swobodnie tak tym razem przed wyjazdem późnym wieczorem, dolewając płyn do spryskiwaczy nie chcąc budzić domowników gdzie garaż dzieli ścianę z pokojem gościnnym, zrobiłem wyjątek który to akurat na szczęście dobrze się skończył. Także ja w twoim przypadku obstawiam nie prawidłowe zatrzasniecie zamka maski

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Moje doświadczenia z inną marką i otwierającą się samoczynnie maską sugerują błędy montażu lub zacinająca się linkę, która nie pozwala na dobre zaryglowanie zamka.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Mnie też maska odskoczyla. Zabawne było też to że podczas jazdy pasażerowie prawili mi jak to szybko inni jeździli, a że słuchać tego już nie mogłem to chciałem pokazać że na autostradzie 160 nie jest kosmiczną prędkością. I właśnie w tym momencie kiedy przekroczyłem magiczne 140 maska odskoczyla, cóż za pożywkę dałem dalszej dyskusji... eh szkoda gadać. Jak nigdy maski nie domykam tylko puszczam swobodnie tak tym razem przed wyjazdem późnym wieczorem, dolewając płyn do spryskiwaczy nie chcąc budzić domowników gdzie garaż dzieli ścianę z pokojem gościnnym, zrobiłem wyjątek który to akurat na szczęście dobrze się skończył. Także ja w twoim przypadku obstawiam nie prawidłowe zatrzasniecie zamka maski

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    No wlasnie chcialbym wierzyc w to ze nie domknalem maski.... szczerze to juz wczesniej mialem jakies zaluzje do tego zamka, jakos tak dziwnie sie ta maska domykala ale mowie sobie eee wszystko jest ok.... dlatego zawsze spuszczalem ja tak mniej wiecej z 20cm i jeszcze "na wszelki wypadek" dociskalem recznie i sprawdzalem czy aby na pewno jest ok...

No nic bede musial pogrzebac z tym zamkiem, ale fakt zabezpieczenie musi byc bo uniosla sie na jakies 5cm i dalej juz nie szla....

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Moje doświadczenia z inną marką i otwierającą się samoczynnie maską sugerują błędy montażu lub zacinająca się linkę, która nie pozwala na dobre zaryglowanie zamka.
    Hmmm. Linka???

Myslisz ze to moze miec znaczenie, wydawalo mi sie ze linka pracuje tylko przy otwieraniu....

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał looker_ Zobacz post
    Hmmm. Linka???

Myslisz ze to moze miec znaczenie, wydawalo mi sie ze linka pracuje tylko przy otwieraniu....

Zamek posiada sprężynę, która ściąga linkę aby się zaryglować. Jeżeli linka jest skorodowana i stawia opory to wtedy sprężyna może nie mieć siły ściągnąć i zaryglować.

Generalnie z otwieraniem maski jest tak iż wajcha od otwierania ma lekko dać się pociągnąć oraz ma być charakterystyczne kliknięcie odryglowania maski. W każdym innym przypadku jest problem z pierwszym stopniem.

A co zabezpieczenia - tak to jest ten sam element, który należy ręcznie za wajche przy grillu pociągnąć - 2 stopnień.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Zamek posiada sprężynę, która ściąga linkę aby się zaryglować. Jeżeli linka jest skorodowana i stawia opory to wtedy sprężyna może nie mieć siły ściągnąć i zaryglować.

Generalnie z otwieraniem maski jest tak iż wajcha od otwierania ma lekko dać się pociągnąć oraz ma być charakterystyczne kliknięcie odryglowania maski. W każdym innym przypadku jest problem z pierwszym stopniem.

A co zabezpieczenia - tak to jest ten sam element, który należy ręcznie za wajche przy grillu pociągnąć - 2 stopnień.
    Dzieki jaboleq, jak ciagne za wajche to sluchac klikniecie i maska odskakuje, ale dla bezpieczenstwa lepiej chyba bedzie wymienic ta linke....

Ostatnio edytowane przez looker_ ; 02-04-2018 o 21:05

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

jaboleq dobrze opisał problem z linką. Rygiel musi swobodnie blokować maskę. U mnie linka ciasno poruszała się w pancerzu i rygiel delikatnie blokował zaczep maski, a na nierównościach...odskakiwał.
    Sprawdź bez zamykanie maski (np śrubokrętem) jak blokuje się rygiel.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...