Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

No to takie drobiazgi co na zdjęciach widać, to że coś malowane czy robione to nie skreśla auta od razu, pytanie czy lakierowane po małej obcierce czy Michał Anioł ze szpachli, to już trzeba osobiście obejrzeć. Moja 159 też nie ma naklejki z tyłu na klapie bo była malowana i naklejka ori 1,9 została w schowku bo mi się bardziej podoba bez - ale ja wiem co robiłem z autem więc mnie to nie boli...
    Opis też ogólny do bólu, chyba ten sam dla wszystkich aut, "silnik bardzo dynamiczny i bardzo popularny" - ani jedno ani drugie nie jest prawdą w odniesieniu do 1,8.

Jak masz blisko do Poznania to możesz moją 159 podjechać obejrzeć, ta ze stopki.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Renault megane coupe

Domyślnie

Niestety Suwalki z tej strony wiec po prostu chcialbym z 2 3 modele znalesc i jechac w Polske na ogledziny.. mlze ktos cos zaproponuje jakis link godny uwagi wedlug was do 25 tys zl ak jak pisalem 1.8 benzyna badz 1.9 150km. Co do silnika to tak wiem jezdzilem tym.i tym znam osiagi wiem ze odstaje 1.8 od dieselka. Jestem tez sklonny na diesla ale cos godnego uwagi nie wiem czy do 25 tys da sie cos znalesc zeby nie inwestowac

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Cytat Napisał Barcafan1990 Zobacz post
    zawiodlem sie teraz bo tego w ogole prawie nie ma tylko 3 egzemparze ale juz duzo pomogles bo ja nawet tego sam nie zauwazylem

- - - Updated - - -

moze ktos cos zaproponuje do 25000zl godne ogledzin zeby pojechac zobaczyc. 1,8,benzyna badz 1,9 150 km bo taki lajk jak ja to mi wiekszosc podoba sie wirc ciezki.wybor
    Odpusc sobie silnik 1.8
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Auto
    DAEWOO LANOS

Domyślnie

Niestety Suwalki z tej strony wiec po prostu chcialbym z 2 3 modele znalesc i jechac w Polske na ogledziny.. mlze ktos cos zaproponuje jakis link godny uwagi wedlug was do 25 tys zl ak jak pisalem 1.8 benzyna badz 1.9 150km. Co do silnika to tak wiem jezdzilem tym.i tym znam osiagi wiem ze odstaje 1.8 od dieselka. Jestem tez sklonny na diesla ale cos godnego uwagi nie wiem czy do 25 tys da sie cos znalesc zeby nie inwestowac
    Mieszkam 20 km od pruchnej ten egzemplarz nie interesuje mnie bo to przedlift ale jak coś mogę wziasc miernik i podjechać ci go sprawdzić tak z wierzchu w któryś weekend jak będziesz chciał

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Auto
    Renault megane coupe

Domyślnie

tylko ze 1,9 na oto moto miedzy 22-25 tys jest jedna strona niepelna wiec wybor jest mega ograniczony prosze zaproponujcie z 2 egzempmarze po ktore mozna pojechac obejzec

Auto
    DAEWOO LANOS

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    Odpusc sobie silnik 1.8
    A co w nim złego jak mu nie zależy na osiągach to będzie dobry dość trwała konstrukcja lubi gaz wujek ma w insigni a to też klocek. Ale do spokojnej jazdy wystarcza spalanie w okolicach 9 litrów benzyny

Auto
    Renault megane coupe

Domyślnie

Bardzo chetnie bo jesli by bylo wszystko w miare ok to jestem sklonny jechac po niego

- - - Updated - - -

Cytat Napisał marcinos19877 Zobacz post
    Mieszkam 20 km od pruchnej ten egzemplarz nie interesuje mnie bo to przedlift ale jak coś mogę wziasc miernik i podjechać ci go sprawdzić tak z wierzchu w któryś weekend jak będziesz chciał

chetnie

Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał marcinos19877 Zobacz post
    A co w nim złego jak mu nie zależy na osiągach to będzie dobry dość trwała konstrukcja lubi gaz wujek ma w insigni a to też klocek. Ale do spokojnej jazdy wystarcza spalanie w okolicach 9 litrów benzyny

Nie chodzi o osiagi, sam powaznie brralem ten silnik pod uwage i zrobilem w miare solidny wywiad lacznie z rejestrowaniem sie na forum opla vectry i tam rozmawiania z ludzmi. Chodzi o to, ze wbrew pozorom wcale nie jest to tani w obsludze silnik. Po kolei:

1) Obslugowy rozrzad gdzie pompa jest na pasku. Wymienic pasek, rolke, napinacz, pompe wyjdzie prawie tyle samo co wymienic lancuch w JTS a ten nowy lancuch zapewne przezyje cala bude
    2) Zmienne fazy rozrzadu realizowane sa z pomoca specjalnego kola - nastepne 1000 zl

3) Silnik chla olej

4) Silnik ma mechaniczna regulacje luzu zaworowego. Przy benzynie jest to calkiem znosne, ale koniecznosc robienia tego przy LPG co 30 tys km (ok 400zl) a co 50-60 tys z wymiana szklanek (ok 1200zl) jest kosztowne i upierdliwe

5) Sterownik tego silnika jest 'genialnie' zamontowany na silniku. Efekt? jak tylko poduszki silnika sa slabsze, silnik mocniej wibruje i robi temu sterownikowi terapie wstrzasowa - w zafirach czy vectrach czesto padaja te sterowniki, nie wiem jak jest zamontowany w insignii.

Tak wiec panie - lipa.

Auto
    Renault megane coupe

Domyślnie

ja to juz zglupialem sa fundusze a nic konkretnego do obejzenia moze w inna marke trzeba pojsc hehe

Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto

Domyślnie

ja to juz zglupialem sa fundusze a nic konkretnego do obejzenia moze w inna marke trzeba pojsc hehe
    Dzisiaj z silnikami ogolnie lipa. Jeszcze Renalut i benzyniaki amerykanskie ok bo u Niemcow tez juz nie ma czego szukac