Przerabialem juz 3 rodzaje felg w mojej 159, rowniez te ktore ty masz i jesli mialbym porownywac je do siebie pod katem wizualnym te sa wg mnie jedne z najladniejszych. Jedyny minus to taki ze dosc trudno utrzymac je w idealnej czystosci...
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Dlaczego nie ma sensu?? Z profilem dedykowanym 235/45/18 lub nawet 225/45/18 ladnie wypelni nadkole i na pewno lepiej wygląda ( roznica tez w komforcie-lekko sztywniej ). Co do drugiej sprawy to felga z GT -Toora jest do kupienia w wersji 5x110 deczko różni się od tej z GT i wcale nie jest taka droga. Kilkukrotnie wystawiana była na Olxie za kwoty 1000-1500 bo o ile w GT dobrze leży tak w 159 szału nie robi ale to juz kwestia gustu.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Przecież generalnie średnica koła się nie zmienia (lub zmieni się w kilku milimetrach) przestrzeń do nadkola zostaje taka sama - dalej będzie stać wysoko.
Wóz niestety/stety musi pozostać jednak wozem rodzinnym gdzie trzeba komfortowo dojechać i po dziurawych drogach, więc gleba odpada - kilka aut wstecz jeździłem Golfem IV na 18' z glebą więc wiem czym jest ta różnica
Dziękuję za dobre słowo o obecnej feldze - będę musiał się przyzwyczaić![]()
Wzgledem 225/50/17 wychodzi kilka milimetrow wiecej ale optycznie w przepastnym nadkolu 159 18"'wygląda o niebo lepiej. Co do komfortu to sam jeżdżę z rodziną , auto mam spoooorooo nizej i zima 18" a lato 19"z profilem 35 i tragedii nie ma
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Nazar masz auto na 19"z profilem 35. Chciałbym kupić to samo tylko boje się że będzie trochę za twardo.Jak to jest napisz proszę!!!
Panowie szybkie pytanie.
Do 159 na felge 7,5 cala wybrac opone 225/45R18 czy 235/45R18?
Wiem ze temat poruszany wiele razy... (Wybaczcie)
Katalogowo jest 235/45 jednak porownujac do 225/50R17 ta opona ma duzo wieksza srednice i obawiam sie o efekt balonowy. Z drugiej strony mniejszy profil to gorszy komfort czy testowal ktos rozne opony i ma jakies sugestie?
Pozostaje jeszcze kwestia nosnosci, katalogowo opona powinna miec indeks 98 a w rozmiarze 225/45R18 wystepuja tylko opony o indeksie 95
Pozdrawiam.
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
przecież 235/45R18 ma niższy profil niż 225/50R17, więc o jakim większym balonie Ty piszesz? większa (nieznacznie) to będzie średnica całego koła, ale procentowo więcej zajmuje felga więc właśnie balon się zmniejsza optycznie. Zapewne też coś pomyliłeś i odnosisz się do 225/50R18 (a nie R17), ale to tak samo, profil niższy jest w 235/45; w 225/50R18 to koło będzie ogromne).
Ja jeżdżę obecnie na 235/45R18 i przez lata przeszedłem przez wszystkie mniejsze rozmiary jakie stosowano w 159. 18" wg mnie jest optymalna i bardzo komfortowa w 159 nawet na dziurawe drogi.
Dużo jeśli chodzi o komfort zależy też od opony, obecne GoodYear Eagle F1 Assy 3 są komfortowe, ale z felgami 18" dostałem używane Kumho Ecsta i one były twardsze (a poza tym były do bani i jeszcze okazały się wyząbkowane więc je szybko wywaliłem).
Zostaje sprawa tego że piszesz o feldze szerokej tylko na 7.5". 235 się łapie, ale może wystawać trochę na boki (może o tym pisałeś jako balon?). to już kwestia gustu i pewnie z różnymi wzorami czy nawet kolorami felg różnie to może wyglądać. Nie wiem co Ci doradzić, może 225/45R18 - taki rozmiar oryginalnie używają w GIulii dla 18" a tam od tego rozmiaru wymuszają RunFlaty, i jakoś ludzie jeżdżą i specjalnie nie narzekają (przy 18", bo przy 19" to już narzekają ale tam jest niższy profil - niestety sam w zamówionej Giuli będę miał 19" - niestety że będą RF, bo z samych felg i rozmiaru się bardzo cieszę)
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 04-04-2018 o 23:35
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.