Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Problem może jest bardziej widoczny w Oplach z tym silnikiem niż w AR 159, ale silnik ten sam więc problem ten sam.
    W Oplach ASO podobno zmieniło oprogramowanie które opóźniało komunikat informujący o niewystarczającym ciśnieniu oleju. Użytkownik więc nie był informowany o fakcie w żaden sposób. Dlatego więcej zatartych silników w Insigniach niż w 159.

WinnieThePooh
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał skuler Zobacz post
    Każdy kupuje taki samochód na jaki go stać. Jak to jest pierwszy lub jedyny samochód i kosztuje 2 tys to często oznacza, ze te 2 tys komuś nie przyszły łatwo i pewnie chce je wydać dobrze i urwane 10% z ceny ofertowej to sporo. Nabijanie się z takich sytuacji nie jest fajne.
    tylko, że powinno się mieć oczekiwania miej więcej zgodne z ceną i wiekiem towaru. jak ktoś oczekuje od 25-letniego auta w cenie niskiej internetowej stanu zbliżonego do zadbanego youngtimera to nie wiem jak to nazwać? Januszowanie?

Użytkownik Rowerzysta Avatar stunt_rider
    Mieszka w
    Emiraty Arabskie
    Auto
    Byla AR159 sw 2.0, 2011r. Jest: Giulia Veloce TI Competizione Red 2.0 T

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Tu niestety muszę mocno zaprotestować, bo uszczelka smoka oleju w 2.0 JTDm musi być wymieniana regularnie - potrzebę rodzi jej konstrukcja i materiały. Dlatego, jeśli nie zostanie wymieniona "bez potrzeby" czyli prewencyjnie, to silnik dostaje po dupie, bo jeszcze perfidnie ukrywają (opóźniają) ostrzeżenie o niskim ciśnieniu oleju po odpaleniu silnika.
    Tak więc w przypadku tego silnika pytanie "czy uszczelka była wymieniona" jest bardzo zasadne w kontekście tego, czy po zakupie auta nie będziesz zaraz wymieniać wału, tłoka (-ów) i panewek. Problem może jest bardziej widoczny w Oplach z tym silnikiem niż w AR 159, ale silnik ten sam więc problem ten sam.
    jakby chociaz raz sie pojawil taki komunikat o niskim cisnieniu napewno nie czekal bym z wymiana tej uszczelki...

Użytkownik Świeżak Avatar skuler
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    159 SW 2,0jtdm 170KM. Była: 156 SW FL 1,9 jtd 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Adam_P Zobacz post
    tylko, że powinno się mieć oczekiwania miej więcej zgodne z ceną i wiekiem towaru. jak ktoś oczekuje od 25-letniego auta w cenie niskiej internetowej stanu zbliżonego do zadbanego youngtimera to nie wiem jak to nazwać? Januszowanie?
    nie pisałeś o wymaganiach na wyrost tylko o czasie oględzin.

Użytkownik Świeżak Avatar pawel_159
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulia Veloce Q4

Domyślnie

Cytat Napisał dpar Zobacz post
    W Oplach ASO podobno zmieniło oprogramowanie które opóźniało komunikat informujący o niewystarczającym ciśnieniu oleju. Użytkownik więc nie był informowany o fakcie w żaden sposób. Dlatego więcej zatartych silników w Insigniach niż w 159.
    Gdy komunikat pojawia się to jest już bardzo niedobrze. Uszczelka prawie nic nie kosztuje, więc jej prewencyjna wymiana co 3-4 lata nikogo po sakwie nie pojedzie.

Znam przypadki Opli z przelotem 300k km+ na ori uszczelce. Można przyjąć, że problem uszczelki to wypadkowa przebiegu i czasu.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Gdy komunikat pojawia się to jest już bardzo niedobrze.
    Ale przy szybkiej reakcji jeszcze do odratowania. Są tacy którym komunikat wyskoczy w lutym, a oni do grudnia jeszcze jeżdżą bo dopiero w grudniu mają wymianę oleju zaplanowaną.
    Co do przebiegu, to mnie się wydaje, że bardziej chodzi o czas niż o sam przebieg. Chyba, że ciepło wpływa negatywnie na właściwości fizyczne materiału uszczelki.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

bez przesady, komunikat świadczy o tym, że sprawą trzeba się zająć. Ja wymieniłem po niecałym roku od pierwszego komunikatu, wcześniej ten problem nie był szeroko znany. Od tej pory zrobiłem 40 tyś i jeszcze nic się nie dzieje. A uszczelka, fakt taniutka, ale zrzucenie misku już nie takie tanie w porównaniu z uszczelką.

Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulia Veloce Q4

Domyślnie

Cytat Napisał dpar Zobacz post
    ASą tacy którym komunikat wyskoczy w lutym, a oni do grudnia jeszcze jeżdżą bo dopiero w grudniu mają wymianę oleju zaplanowaną.
    Pamiętam .

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    bez przesady, komunikat świadczy o tym, że sprawą trzeba się zająć. Ja wymieniłem po niecałym roku od pierwszego komunikatu, wcześniej ten problem nie był szeroko znany. Od tej pory zrobiłem 40 tyś i jeszcze nic się nie dzieje. A uszczelka, fakt taniutka, ale zrzucenie misku już nie takie tanie w porównaniu z uszczelką.
    Założyłem, że przesadą nie jest prewencyjna wymiana uszczelki raz na 3-4 lata, nawet jeśli trza michę zdjąć . Można jeszcze obejrzeć panewki, luzy na wale pomierzyć... takie tam fanaberie.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Fanaberie zwane inaczej zdrowym rozsądkiem, jeśli silnik ma znaną wadę fabryczną, z którą można sobie radzić (jak kolega wyżej) albo olać póki się kręci - tym niemniej pytanie do sprzedawcy "czy była uszczelka smoka zmieniana" jest bardzo zasadne.

A brakujące naklejki dziudziaro czy brak naklejek na tylnej klapie na zdjęciach ja też zaznaczałem jak ktoś pytał o opinię na podstawie zdjęć. Nie dlatego, że to dyskwalifikuje auto, tylko dlatego, że jest to jasny znak, że coś było tam robione - w interesie kupującego jest sprawdzić co, czy coś kosmetycznego, czy jakiś zatajony dzwon.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulia Veloce Q4

Domyślnie

Alfa ma wyglądać. I być tania w zakupie. Później to już z górki.