A nie wiesz jak sie zachowa motor 2.0 jtdm na Millersie i Penrite w klasie lepkości 5w40? Po zalaniu Amsoil Max Duty ubytki oleju sie zmniejszył?
A nie wiesz jak sie zachowa motor 2.0 jtdm na Millersie i Penrite w klasie lepkości 5w40? Po zalaniu Amsoil Max Duty ubytki oleju sie zmniejszył?
Nowy olej mam od niedawna, więc ciężko stwierdzić, od miesiąca utrzymuje się na maksymalnym poziomie. Nie wiem jak przy zmianie lepkości, ja się trzymam instrukcji i raczej jej nie zmienię.
Ja od dwóch lat leję Mobila1 0W40 do 156 2.4JTD 175 PS i sobie chwalę. Jak na diesla długo pozostaje czysty i spływa z bagnetu, ani go nie ubywa ani nie przybywa, poza tym mechanicy chwalą. 15 lat temu fascynowałem się tematem oleju do alfy, teraz mi przeszło :-) Najbezpieczniejszy wybór to sprawdzony produkt z pewnego źródła. Te oleje dzisiaj, w klasie SM/SN i tak są lepsze niż 15 lat temu w klasie SJ a wiele konstrukcji silnikowych AR pochodzi z tamtych lat i na SJ też dawały radę.
Pozdr.
A co ma klasa SJ wspólnego z silnikiem Diesla ?
o czym Ty w ogóle tutaj piszesz do nas ???
- - - Updated - - -
Zabawna teoria, po jaką cholerę trzymasz się instrukcji, skoro usunąłeś ekologię.
Instrukcja i zalecenia w niej zawarte mają na celu utrzymanie w dobrym stanie DPFu i spełnienie norm emisji spalin, a nie stan silnika.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
nie wiem czy zabawna. Jestem tylko użytkownikiem auta czytającym instrukcję i nie wiem czy lepkość w letnich temperaturach (jeśli tak to mogę nazwać) ma wpływ na DPF, wiem że SAPS ma dlatego obecny olej jest FULL SAPS i ma wysokie HTHS
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
czyli co? instrukcja do śmietnika i róbta co chceta? (przekomarzamy się dalej czy jakieś niezabawne konkrety będą)
i jeszcze co do instrukcji i zaleceń producenta: dlaczego dla silników 1.9 jtdm przed liftem zalecano 5W40 a po lifcie 5W30? co się zmieniło w silniku i osprzęcie że jest taka zamian?
a tak btw, jak doczytałem sobie to druga cyferka przy lepkości oznacza pracę w letniej temperaturze powietrza. dla 30 jest to 20 stopni, dla 40 to 35 stopni. Jak to się ma do temperatur w naszym pięknym kraju?
Ostatnio edytowane przez Butch ; 28-06-2018 o 14:02
Dobra zamówiłem Millersa EE nanodrive 5w40 zobaczymy czy klekot przycichnie i olej przestanie znikać.
oświeć mnie proszę