Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
Azar chyba myślał o dźwigni na tunelu.
Faktycznie, cofam to co napisałem, przy odpowiednim podejściu (ciasny zakręt, mała prędkość, obroty na średnim poziomie, żeby turbo-lagu nie było, lekkie dodanie gazu, żeby ESP nie zdusiło silnika) udało mi się zarzucić lekko tyłem. I muszę przyznać - dla nieprzygotowanego kierowcy może to być spore zaskoczenie, trzeba szybko kontrować, bo przód od razu wciąga w zakręt jeszcze bardziej zacieśniając go. Lepiej to przećwiczyć w kontrolowanych warunkach (jakiś plac) niż eksperymentować na drodze.
Jestem ciekaw jak wyjdzie zimą, ale nie nastawiam się na wiele - jest taki filmik na youtube gdzie koleś porównuje Stelvio do Macan'a. Tym drugim da się na śniegu robić wszelaki taniec (esp off), Stelvio nie.
Przy takim zakręcie 90 stopni przejeżdzanym na dwójce nawet na suchej, przyczepnej nawierzchni naprawdę niewiele trzeba, żeby dupą lekko rzucić. W moim klocku wystarczy lekkie dodanie gazu przy 2,5k rpm (a kręci do 7).
I nie bój żaby, z małymi prędkościami krzywdy nawet na drodze sobie nie zrobisz, jak się zagapisz to TCS w końcu wyciągnie, najwyżej mało zgrabnie to będzie wyglądaćPraktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka, pamięć mięśni, odruchy bezwarunkowe to podstawa.
W zimę rzeczywiscie nie nastawiaj się na wiele. To już trzeba mieć na serio delikatną nogę albo poduszkę pod nogą, żeby kontrole trakcji nagiąć do swojej woliznaczy nie to, że się nie da. TCS hamuje koła, dusi silnik, ale mamy do dyspozycji bezwładność auta, więc można siłą rozpędu bokiem polecieć, albo nawrót o 180 zrobić, tylko nie jest to nic przyjemnego, jak szalejące systemy szarpią autem na wszystkie strony
![]()
Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 04-07-2018 o 12:04
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
Swoją Giulię odebrałem już po okresie śniegu i lodu więc kilka nieudolnych prób zdążyłem wykonać ale nie na tyle, żeby się mądrzyć. To za rok. Ale moje spostrzeżenia są takie: przy próbie rzucenia autem jeszcze przed zakrętem (czyli tak jak to ma być) zadek zaczyna uciekać, odruch mięśniowy działa - kontra wstępnie założona, a systemy brutalnie prostują auto, które przez działające odruchy ma tendencje do skręcenia w stronę kontry. Powiedziałbym, że jest to niebezpieczne, a na pewno nie wygląda to z zewnątrz na panowanie nad kierownicą. Będę próbował dalej ale dopóki nie wymyśli ktoś jak wyłączyć systemy słabo to widzę.
Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C