DokładnieReszta to jakiś żart
Miałem jeden i drugi. Nie ma praktycznie żadnej różnicy w dźwięku. Jeden i drugi się telepie, że osłonę rozrywa i trzeba kleić
- - - Updated - - -
Zawsze można się zmieniać. W końcu każdy chcę pojeździć trochę "premium"![]()
Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C
Ostatnio miałem okazję przez 3 dni zrobić 1200km w Stelvio FE 2.0 280KM. Porównując do Giulii Super 2.2 180km AT8 spalanie przy podobnym tempie jest ok 2-krotnie wyższe, tak więc nie jest to mała różnica. Jadąc Stelvio około 150-160km/h po autostradach i ekspresówkach spalanie wyszło nieco ponad 14l. Giulia z dieslem takim tempem spaliła około 7,3l, więc połowę mniej. Zakładając, że Giulia była RWD i jednak inna szerokość opon, powierzchnia czołowa to zakładam, że Stelvio z dieslem spaliłoby z 1,5l więcej. To nadal duża różnica.
Z tym klekotem wg mnie nie jest tak źle. Ja zwracałem na niego uwagę tylko na zimno, potem już mi kompletnie nie przeszkadzał. Podobne odczucia jak w mojej 159 1.9. I wg mnie automat lepiej "miesza" biegami w dieslu 2.2 niż w 2.0 benzynie dzięki czemu mimo tylko 180KM zapewnia bardzo fajną dynamikę.
Także ja dla siebie (robię ok 30-35tys. rocznie, większość w trasach) gdybym teraz wybierał to wziąłbym diesla 2.2 180KM i wzmocnił go softem do 230-240KM (takie wyniki widać na zagranicznych forach). Myślę, że wtedy otrzymujemy auto o minimalnie gorszych osiągach od benzyny a spalające o prawie połowę mniej. A że klekocze na zimno? Mi by to nie przeszkadzało biorąc pod uwagę różnicę w kosztach paliwaZwłaszcza, że 2.0 na seryjnym wydechu w ogóle nie brzmi.
Ostatnio edytowane przez Tomekkk ; 08-07-2018 o 16:24
Jakbym brał Stelvio to tylko w dieslu. Jak kupuję samochód użytkowy to i tak nie będę się ścigał i ważniejsze dla mnie by było żeby nie puszczać hajsu na pchanie powietrza. W sumie klekot lepszy jak bzyczenie w benzynie
Dobra żartowałem Nigdy Stelvio nie kupię nie ma prawka na autobusy![]()
Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C
Z mojej strony po 1k km w Stelvio 2.0T 280hp z "paroma" dodatkami:
1) System info to jakiś ponury żart, działa powolnie, brak dotyku w tej klasie to po prostu żenada, sama jego jakość też pozostawia sporo do życzenia
2) Jakość kamery wstecz to żart, w Tipo (zastępczym...) jakość lepsza. O samochodach w rodzaju VW Tiguan nawet nie wspominam bo nie ma startu
3) Jakość wnętrza.... deska rozdzielcza od góry pokryta pseudo skórą która jest jednak tandetna
4) Kierownica.... "chuda" i jednak tandetna
5) Podbicie dzwięku na "D"...
6) "Automatyczne" światła które generalnie bardziej wkurzają niż pomagają, przejazd przez las, tunel, cokolwiek i od potem przez dłuższy czas jedziemy w trybie "nocnym"
7) Nawigacja beznadzieja totalna, sprawę ratuje mi tutaj Android auto, tyle że bez dodykowego ekranu jest lipa
8) Wygłuszenie wnętrza sporo gorsze niż u konkurencji
9) Bi-Xenon? Co z LED, o matrix led już nie wspominając przez litość...
10) Zegary i "duży" wyświetlacz 7 pomiędzy nimi. No cóż... są lepsze. Plus taki że zegary analogowe,
11) Bardzo fajne siedzenia sportowe z calkiem przyzwoitym trzymaniem bocznym
12) Calkiem niezle się zbiera jak na 280bhp, bez rewelacji ale jak na SUVa daje radę
13) Skrzynia jednak sporo ustępuje konkurencji z dwu sprzęgłowymi zarówno czasem zmiany biegów, jak i płynnością, ale na tle innyh aut ze skrzyniami od ZF jest ok.
14) Benzyna która pracuje jak diesel....
15) Brak możliwości permanentnego wyłączenia start-stop
16) Fajny pakowny bagażnik
17) Nawet daje radę jako auto rodzinne
18) Przyjemnie się prowadzi
19) Wygląd
//edit
18,19 dodane zgodnie z sugestiami, jakoś mi wypadło![]()
Ostatnio edytowane przez jedrzejnowak ; 09-07-2018 o 10:53
Tak się zastanawiam w takim razie że przy tylu minusach niepotrzebnie kupiłeś to auto
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
a jakie alternatywy? 3008 ze slabymi silnikami? VW Tiguan? Kia Sportage? Audi Q5? Grandland? BMW X5? Jeep GrandCherokee?
Jedyną alternatywą "sesowną" jest Tiguan All Space z 2.0 TSI 220km. Tyle że mam alergie na VWJak i na inne "niemieckie".
Alfa jest ładna, fajnie się prowadzi jest wystarczająco funkcjonalna, ale bądźmy szczerzy, z "premium" to została tutaj tylko i wyłącznie cena.
Ostatnio edytowane przez jedrzejnowak ; 09-07-2018 o 10:23
Jakoś mi wypadło, wyedytowałem i dopisałem notkę.
Wasze teoretyczne dywagacje na temat wyższości diesla nad benzyną nijak mają się do rzeczywistości. Stelvio diesel nie sprzedaje się w ogóle. Podkreślam w ogóle. Stoją w salonach wiele miesięcy i nawet nikt do nich nie podchodzi, w Carserwisie jedne czarne stoi ponad pół roku, a benzyny schodzą na bieżąco. Taka jest rzeczywistość. Wystarczy spojrzeć na otomoto ile jest aut z dieslem. Dealerzy tego nie biorą, bo wiedzą, że tego nie sprzedadzą.
Nie wiem jak jest w innych krajach, we Włoszech, ale jeśli to samo co u nas, to ciekawe ile jeszcze czasu diesel będzie w ofercie.
Pamiętajcie, że w Europie jest coraz większy hejt na diesla (dieselgate, unijne dyrektywy, zakazy wjazdu do centrum itp.). A że mniejsze spalanie? Raz może wyjdzie oszczędność, a innym razem przy awarii wszystko idzie w piach.
Czy się komuś to podoba czy nie to wszystko w kierunku hybryd.