Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Być może - ja _nie mam pojęcia_ bo nie zamierzam tego robić (jeźdić suvem) , tak samo może ktoś mnie przekonywać że ślimak jest smaczny, ale ja nie mam pojęcia - bo nie mam zamiaru go kosztować.
    Natomiast w jedno się nie dają zamknąć, z prozaicznych i niepodważalnych 2 powodów : środek ciężkości i masa i tu nie ma co dyskutować .
    Aha, nie wiem po co z Mazdą porównujesz znów? ona to ten co nie wie że się ściga pod światłami . Można sobie kręcić obok do odcinki, podszczekiwać, podskakiwać, ale ona w tych kategoriach się nie ściga. Owszem, konstruują ją pod względem przyjemności, ale zupełnie innej i inaczej pojmowanej, mniej aktywnej. Całę to pojęcie "prowadzenia" jest trochę śmieszne, bo jak widać taczki mogą mieć różne znaczenie, przyjemność różne itd. Bardzo łatwe do manipulowania klientem.
    odniosłem się do Twojego teoretyzowania n/t prowadzenia ... Wystarczy jedno słowo "MAZDA" i od razu wyskakujesz nie wiadomo skąd i zaczynasz swoje wywody.
    Ogólnie uważam, że piszesz brednie i ogólniki ale szkoda mi czasu na dyskusję na takim poziomie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał gucio1960 Zobacz post
    ma słabe audio i bardzo drogie.
    Ma bardzo dobre audio i w przyzwoitej cenie (na bazie doświadczenia w Stelvio).

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    odniosłem się do Twojego teoretyzowania n/t prowadzenia ... Wystarczy jedno słowo "MAZDA" i od razu wyskakujesz nie wiadomo skąd i zaczynasz swoje wywody.
    Ogólnie uważam, że piszesz brednie i ogólniki ale szkoda mi czasu na dyskusję na takim poziomie.
    No to sobie dopowiedziałeś jakieś nieistniejące teorie sobie-życzeniowe, czemu ? nie wiem .
    Na słowo Mazda, zareagowałem owszem początkiem dnia apelując by Alfisti przestali w końcu do niej Giulię odnosić, bo to kompletnie inne auta. Ale jednak nie, co rusz kolejny - a mazda to, a mazda tamto , i teraz sam wyskakujesz znikąd jako kolejny z porównywaniem do Mazdy 6.... tym razem uwaga - suva.
    Naprawdę o coś musi z tą Mazdą chodzić. Chyba częściej jest tu przytaczana przez Alfisti do porównań z Giulią (a teraz suvem jeszcze) niż Infiniti, Lexus, BMW, Audi a już Mercedes to na pewno. Dziwne .

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Mito 1.4 Multiair 105 KM

Domyślnie

Bo to forum jest w ogóle dziwne... Zamiast dyskutować o motoryzacyjnych ciekawostkach, pomagać sobie w problemach, ciągle wałkowany jest temat wyższości / niższości Alfy względem innych marek. A to samochody jak inne - dla jednych wspaniałe, dla drugich nie. To, że sam nie kupiłem Alfy (wsiadłem i już wiedziałem, że nie chcę tego samochodu), nie oznacza, że jest zły lub muszę przekonać do mojej opinii wszystkich.
    Miałem samochody kilku marek i muszę przyznać, że tutaj jest specyficznie. (Zaglądam bo żona jeździ Alfą)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar strzelec
    Mieszka w
    SD
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4, Alfa Romeo 159 2.0 Mondeo Hybryd Vigniale

Domyślnie

edit

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Azalgo
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T

Domyślnie Alfa Giulia- 2015

Cytat Napisał GrzesB Zobacz post
    Bo to forum jest w ogóle dziwne... Zamiast dyskutować o motoryzacyjnych ciekawostkach, pomagać sobie w problemach, ciągle wałkowany jest temat wyższości / niższości Alfy względem innych marek. A to samochody jak inne - dla jednych wspaniałe, dla drugich nie. To, że sam nie kupiłem Alfy (wsiadłem i już wiedziałem, że nie chcę tego samochodu), nie oznacza, że jest zły lub muszę przekonać do mojej opinii wszystkich.
    Miałem samochody kilku marek i muszę przyznać, że tutaj jest specyficznie. (Zaglądam bo żona jeździ Alfą)
    Forum alfa jest dla ludzi, którzy wsiedli i wiedzieli, że to jest to. Są auta o większych bagażnikach, bardziej prestiżowe, cięższe. Natomiast alfę wybiera się dla cech, które ona posiada. Następnie wpada ktoś z forsowaniem tezy, że przegrali życie, bo mogli kupić mazdę. Taka specyfika tego wątku, natomiast w innych są porady, ciekawostki i rozwiązywanie problemów.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
    Ostatnio edytowane przez Azalgo ; 22-11-2018 o 18:54

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giuia Veloce

Domyślnie

Ja jezdzilem Mazda 6 przez 3 lata i to byly najgorsze motoryzacyjnie lata w zyciu To jest przepasc w jakosci i radosci z jazdy - po co w ogole porownywac.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post

Oho, no to odwracamy kotka :

- jak doposażysz Giulię do poziomu.. .powiedzmy Caterhama 420 czy nawet 620R to i tak nie będzie tak szybka, nie będzie tak skręcać, tak hamować, nie pojedzie bokiem (ups jak to RWD i nie ??? ) itd.

- z kolei nie doposażysz również nijak Giulii do poziomu mazdy 6 o hud na szybie, wentylowane (nie dziurkowane) fotele, czy o dodatkowe połacie przestrzeni we wnętrzu , tudzież o bagażnik wiozący 3 kpl pełnych kół slicków (i zapas dla mazdy oczywiście na wypadek zardzewienia opony) , kupę narzędzi i doczepioną lawetę z wyścigówką na niej, no nijak bo... bo nie może biedaczka holować niczego (coś by się urwało ? ta szybka skrzynia rady nie da czy jak?) . Więc ani szybko i z wrażeniami się nią pojeździć nie da, ani przewieźć nic szybkiego dającego wrażenia...

Zardzewieje? spokojnie, nowe - lift czy w ogóle nowe są co 2-3 lata, nie co 10 po latach niepewności czym będzie, wiec nie ma problemu.

Prawda że można tak bez końca ?

W zasadzie wszystko jest do czegoś i jakieś nisze wypełnia. Jakaś tam dla Giulii nawet pewnie i istnieje.

(btw wolny automat w Maździe ? hmm cholera wie czy wolny, nikt jej do szybkiej jazdy nie kupuje i w takowej nie sprawdza, więc nikt tego nie stwierdzi. Ale czy wolny ? w odniesieniu do tego dumającego i oszczędzanego cichymi modyfikacjami oprogramowania, na koszt czasu użytkownika oczywiście (no bo lubi "bywać" na aktualizacjach przeróżnych , będąc "przy okazji w serwisie" ) aby do końca gwarancji dał radę przy startach ? )

BTW 2: ależ ta Mazda uwiera co poniektórych, naprawdę , żeby sami Alfisti ją przywoływali na do porównań ? dziwne.
    Przywołałem Mazdę właśnie dlatego że jest to dobry przykład - auto nie-premium, ale tez nie z tych najtańszych, powiedzmy jest cenione na ogólnym rynku, ma jakiś tam wygląd itp. Poza tym chciałem celowo auta nie-premium, żeby zbić argument że Alfa jest za droga - wcale nie wyjdzie szczególnie droższa niż inne auta na rynku z ciut niższego segmentu choćby jak Mazda czy VW czy cokolwiek innego. Cała moja wypowiedź była w odniesieniu do posta naszego forumowego alfosceptyka:
    Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    Za drogie, obiektywnie. Nieważne, czy są środki na to czy nie: ale wydatek rzędu do 200 tysięcy za to auto to gruba przesada.
    Co do Twoich argumentów, po co wyjeżdżasz z Catheram-em czyli egzotyką i czymś co w ogóle nie jest nawet kształtem/funkcjami podobne do sedana. Bez przesady, nie bawmy się też w dodatki typu wentylowane siedzenia, HUD (a po co to komu to inna sprawa), bo znów mogę powiedzieć wrzućmy silnik 510HP czy choćby napęd na 4 koła których w Mazdzie nie ma - na tym poziomie auta się mocno różnią, bez sensu takie coś próbować porównywać. Celowo napisałem porównajmy głównie cenowo jak najbardziej zbliżone konfiguracje wyposażenia Mazdy 6 (pewnie jakaś tam niższa wersja) do Giulii Super (nie do Veloce, nie do sportowych siedzeń itp). Dodaj do takiej Mazdy 6 automat, silnik ok 200HP (dobra, porównujmy do Super 2.2d 180HP żeby znaleźć podobny silnik w Mazdzie czy VW), felgi 17". Jaka cena? Pewnie niższa, ale na Mazdę nie ma rabatu a na AR jest i juz się wcale tak wiele nie różnią. A w Giulii RWD i świetne prowadzenie jest, w Maździe (czy VW) tego nie będzie. Tylko jak ktoś da za Mazdę np 140tyś to jakoś nikt nie gada, ale za Giulię(Super) 150-160tyś to za drogo dla coponiektórych i w kółko tu jojczą na forum. Takie ceny dzisiaj aut. Takie Veloce trochę doposażone kosztuje po rabacie 200k, no i znów nic dziwnego - 280HP, napęd Q4, sportowe siedzenia, większe felgi i trochę dodatków. Znów, weź Ty czy któryś z maruderów jaiegoś Passata, doposaż podobnie (na ile się da), ciekawe ile będzie kosztował.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Zaporożec 968, Giulia

Domyślnie

A co do szczegółów - nie ma opóźnienia, ma inne przełożenie ukł kierowniczego. To co jest uznawane za "prowadzenie" w Alfach to ten prosty zabieg 2-2,5 obrotu od lock to lock kierownicy. Czyli mały ruch ręką - wyraźna reakcja wozu, to samo odwrotnie gdy koło daje jakieś objawy są one wyraźniejsze. Ja się przesiadam nie z jazd próbncyh
    Juz którys raz widzę,że piszesz,ze "prowadzenie" Alf to tylko przełożenie układu kierowniczego , zostaw te torowe potwory i pojeździj sobie szybko Giulią po ciasnych łukach to zobaczysz,ze to "prowadzenie" to nie tylko przełożenie kierownicy i reakcja kierownicy. Porównując Giulię do AR159 to jest przepaść, na testowym łuku przy 160km/h w 159 zaczynał mi uciekac przód , Giulia idzie jak po szynach i jest mozliwość mocniejszego zacieśnienia skrętu - bez jakiś niespodzianek ze strony samochodu, a 159 jedzie lepiej niż większość przednionapędówek.

ma słabe audio i bardzo drogie.
    Ma dobre audio, nie jest drogie jak na to co oferuje . Kupiłem Ją mimo,ze uważam się za rozsądnego

Użytkownik Świeżak
    Auto
    fiat linea 1,4 T-jet, Alfa Romeo Giulietta Sprint

Domyślnie

Jeśli uważamy że Giulia to dobry samochód to dlaczego w swoim segmencie ma relatywnie niską sprzedaż
    Z jakim modelem samochodu ją porównać np.BMW 3 bo chyba nie BMW 5 .
    A może Skodą Super lub Pasatem bo podobny przedział cenowy.
    Wszystkie wymienione modele biją ilością sprzedawanych samochodów alfę.
    Same własności jezdne nie zwiększą sprzedaży, niema sprzedaży niema rozwoju marki.