Witam, opowiem pokolei:
Zerwało mi zęby na pasku rozrządu w miejscu zębatki wału korbowego tak, że sie ślizgał krecąc rozrusznikiem a wałki rozrzadu staly w miejscu (znamy to). Mysląc, że rzecz sie stała praktycznie na wolnyach obrotach, na jedynce, podjeżdzając pod próg zwalniający, miałem nadzieje, że nic sie z zaworami nie podziało, upewnił mnie mechanik (heniek), gdy już miałem zdjetą pokrywe, ustawiając wszystkie tłoki na równi i kręcąc kluczem obydwoma wałkami rozrządu - zawory klikały ładnie, nic sie nie blokowało, sprężyny które troche widać też się ładnie zachowywały. Całość dopiełnił fakt, że w pozycji w jakiej zastałem wałki po zdjęciu pokrywy, żaden zawór nie był nawet do połowy otwarty (tam sie nic nie ruszyło od zerwania pasku). Ucieszony skompletowałem rozrząd, wariator, uszczelniacze, pompe wody, pasek klinowy, no wsyzstko w standardowej wymianie rozrzadu, oczywiście miałem tez blokady.
Gdy miałem zdjęte oba wałki, powyciagałem tez wszystkie 'szklanki', tam też bylo wszystko ok. Troche mi zajęło poskładanie wsyzstkiego, Rozrząd byl na 100% dobrze ustawiony, po przekręceniu wału 2 razy w prawo, 1 tłok był w GMP , napinacz wskazywał kropke a blokady pasowały na swoje miejsca, zalałem świerzym olejem, i odpalam... za pierwszym razem, silnik chodzi co ciekawe równo TYLKO że, słychac wyraźne stukanie z okolicy zaworów, strasznie głośno, popychacze też dawały o sobie znać, cały samochod wpadał w ogromne wibracje od silnika ktory sie niemiłosiernie trząsł a wydech pyrkotał jak traktor, coś jakby nie palił na wszystkie gary.
Pomyślałem, że jak nie przejade sie to nie będe wiedział co jest. Auto nie miało w ogóle mocy, ledwo co jechało, gdy przycisnełem mocniej gaz, ewidentnie sie dławił, zalewało chyba świece bo strzelało z wydechu a silnik mimo wszystko chodzi równo.
To by było tyle, teraz moje pytanie, czy to napewno oznacza pogiete zawory, zdejmowanie glowicy? Czy auto przypadkiem w ogóle by nie odpalilo? Czy może jest szansa, że to jednak coś nie tak z rozrządem? ( jak mowiłem wcześniej, jestem pewien, że jest ustawiony dobrze). Proszę o Wasze opinie bo nie wiem w która strone iść. Pozdrawiam.