Temat: Planowany zakup używanej Giulietty

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Przymierzam się do zakupu przedliftowej Giulietty w benzynie. Pytanie zatem, którą wersję silnikową wybrać -120 czy 170KM. Mniej interesuje mnie spalanie a bardziej bezawaryjność. W serwisie autocentrum.pl piszą coś o awaryjnym i kosztownym module Multiair w wersji 170KM. Jest się czego bać? Są na niego sposoby i czy będzie łatwo to zdiagnozować podczas zakupu? Auto użytkowane będzie z reguły na krótkich dystansach. Czy mamy kogoś na forum kto pomoże rozszyfrować nr VIN i udzielić informacji co do ewentualnych szkód na koncie pojazdu?

pozdrawiam życząc Wesołych Świąt!
    Ostatnio edytowane przez Casio ; 26-12-2018 o 13:35

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Cytat Napisał Casio Zobacz post
    Przymierzam się do zakupu przedliftowej Giulietty w benzynie. Pytanie zatem, którą wersję silnikową wybrać -120 czy 170KM. Mniej interesuje mnie spalanie a bardziej bezawaryjność. W serwisie autocentrum.pl piszą coś o awaryjnym i kosztownym module Multiair w wersji 170KM. Jest się czego bać? Są na niego sposoby i czy będzie łatwo to zdiagnozować podczas zakupu? Auto użytkowane będzie z reguły na krótkich dystansach. Czy mamy kogoś na forum kto pomoże rozszyfrować nr VIN i udzielić informacji co do ewentualnych szkód na koncie pojazdu?

pozdrawiam życząc Wesołych Świąt!
    Kup 120 i nie będziesz miał tego modułu.
    Jeśli chodzi o VIN to kolega wyżej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar domin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Albo 170 i dbaj o olej i miej fajne auto....

Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Czyli podstawą Multiair jest dobry, świeży olej... Jak to wygląda jeśli chodzi o statystyki - wielu posiadaczom moduł dał do wiwatu? Jeszcze jedno pytanie, bo nie widzę w instrukcji obsługi. Gdzie Giulietta ma umiejscowione złącze diagnostyczne? W necie piszą, że po lewej stronie kierownicy, ale nic więcej. Dostęp łatwy czy potrzebny wkrętak? Dzięki za odpowiedzi.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał Casio Zobacz post
    Czyli podstawą Multiair jest dobry, świeży olej... Jak to wygląda jeśli chodzi o statystyki - wielu posiadaczom moduł dał do wiwatu? Jeszcze jedno pytanie, bo nie widzę w instrukcji obsługi. Gdzie Giulietta ma umiejscowione złącze diagnostyczne? W necie piszą, że po lewej stronie kierownicy, ale nic więcej. Dostęp łatwy czy potrzebny wkrętak? Dzięki za odpowiedzi.
    Ja wymieniałem po poprzednim właścicielu 3wymiany oleju co 30k selenii - syf w silniku.
    Do wiwatu dal przedliftowcom, i tym co wymianiali rzadko, na słaby olej.
    Złacze jest jak w każdym nowszym 'fiacie' przynajmniej z mojego doswiadczenia - po lewej przy kierownicy. Jest tylko na zaczepy bez wkrętaka.
    Ostatnio edytowane przez domin ; 26-12-2018 o 16:59

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Julka 1.4 120KM

Domyślnie

120km też jest fajnym autem, a u wyprzedzać też się udaje

Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

I na tej 120 konnej wersji pewnie stanie, bo wydawać 3 klocków na wymianę MA nie zamierzam ;-)

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Twoje auto, Twój wybór, ja uważam, że to 3k w stosunku do 50KM to nie problem i tak robisz oleje rozrząd itd to i te 3k da się przełknąć o ile w ogóle problem Cię dotknie

Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Tak jak pisałem wcześniej, auto użytkowane będzie na krótkich, typowo miejskich odcinkach gdzie jak wiadomo degradacja oleju postępuje dwa razy szybciej, co przy okazji silnika 170KM skutkować będzie koniecznością wymiany oleju (z górnej półki) dwa razy do roku. Nie wiem jak takie krótkie odcinki znosi MA, czy ma to znaczenie czy też zupełnie nie. Oczywiście te 50KM więcej kusi, czas pokaże. Aktualnie oko zawiesiło mi się na pewnej ofercie z otomoto

https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#68a998a87f

Urzekł mnie ten grafit Oczywiście do zakupu auta jeszcze trochę czasu, ale mniej więcej tak moja Giulietta będzie wyglądać. W tym egzemplarzu nie podchodzi mi spasowanie przedniego zderzaka no i te po chamsku podrabiane szwajcarskie tablice...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Mam z MA olej zmieniam co 10-12k w Warszawie i jak na razie jest ok. Lato przejeździłem na specolu z archoilem groszowa sprawa, a na zimę Shell 5w30 tez tani. Olej ma być czysty i nie podrabiany więc z drogich motul(z dobrej dystrybucji) Millers, liqui Molly, z tańszych jak wyżej.