To ciekawe. Pewnie jest wykupiona przez Volvo jakaś subskrybcja/licencja. W Stelvio też jest TMC bo ktoś opisywał jak to działa ale tylko za granicą. Sam szmat czasu temu korzystałem z tego w Alfie 159 ale w Czechach. Zakładam więc że poszczególne urządzenia muszą mieć wykupioną licencję aby korzystać z tych danych. Np. Mio czy Goclever w Polsce.
Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C
Oczywiście ze działa w Stelvio, w Czechach, na Słowacji , w Austrii, Niemczech, Włoszech , tylko u Nas robi za wyświetlacz map o wątpliwej przydatności
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Już kiedyś sugerowałem żebyśmy zaczęli bombardować w tym temacie FCA ale jakos odzewu nie było.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Imho ŻADNA nawigacja samochodowa nie może się równać z tą z telefonu. Po pierwsze nawet najdroższy flagowiec jest i tak tańszy niż nawigacja w Giulii. Ma stałe połączenie z internetem. Update. Do wyboru kilkanaście nawigacji, aplikacji do cen paliw, antyradarów itp. Wszystko bezpłatnie i z aktualizacjami. Streetview, oceny, rozpoznawanie głosowe, nawet nie musisz znać adresu hotelu tylko nazwę. Jak ci się znudzi dany telefon to sprzedajesz, dokładasz trochę i znowu masz top of the top na rynku nawigacji. Jak ci się znudzi samochodowa to musisz zmienić cały samochód i znowu wydać 5k. Przy zmianie synchronizuje ci się baza danych i nic nie musisz przepisywać czy pamiętać. Ktoś może powiedzieć że za granicą musisz mieć internet. Zgoda ale nawet w najdroższym roamingu jak będziesz jeździć cały rok to i tak będzie taniej niż nawigacja samochodowa. Oprócz tego są mapy offline takie jak Here czy z pewnością 10 innych. We Włoszech kupiłem internet prepaid za 30 euro. Korzystałem normalnie z telefonu przez tydzień nawigując itp. Nawet 1/3 limitu nie zużyłem.
Nawigacje samochodowe to relikt przeszłości. To było dobre 10 lat temu jak smartfony raczkowały.
TMC to też staroć. Tam są informacje o zdarzeniach drogowych a nie płynność ruchu z dokładnością do minut.
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Od braku nawigacji gorsze jest posiadanie nieaktualnej. Poza tym, przynajmniej na razie chyba nie ma możliwości edycji trasy w Google - dodawania konkretnych miejsc przejazdu. Nie zawsze jedzie się prosto do celu, czasem chcę pojechać inną trasą niż najkrótsza lub najszybsza.
To mocne uproszczenie. Fakt, że nie działa w Alfie nie przesądza o zmierzchu tego typu nawigacji.
Nowoczesne nawigacje samochodowe opierają się o TPEG, a nie TMC tak więc informacji może być więcej i bardziej szczegółowych. Zresztą nawigacja zintegrowana potrafi na przykład zapytać czy wyznaczyć trasę do najbliższej stacji bo kończy się benzyna, system rozpoznawania znaków może dane czerpać z kamery i mapy uzupełniając się nawzajem, itp. Możliwości jest sporo i zapewne będą wykorzystywane.