najpierw regulacja szyby na śrubach pod boczkiem, boczek do zdjęcia, poluzować śruby szyby, szybę pociągnąć ręką w górę 3 czy 5mm i skręcić
najpierw regulacja szyby na śrubach pod boczkiem, boczek do zdjęcia, poluzować śruby szyby, szybę pociągnąć ręką w górę 3 czy 5mm i skręcić
...
Póki co przesunąłem łapacz drzwi o 2mm w głab karoserii, szyba powinna lepiej dociskać uszczelkę. Jutro jadę sprawdzić na myjnię, jeśli nie pomoże to biorę się za regulacje szyby pod boczkiem. Mam w planach jeszcze uszczelnić silikonem te czarne listwy, w które chowa się uszczelka, gdyż zauważyłem, że 2 śruby mocujące je są pordzewiałe..
wiesz co... ale te uszczelki to może być ślepy trop w kontekście podsufitki - woda nie leci do góry a stało się to na postoju, przeciekając po uszczelkach powinna być mokra szyba od środka
ja bym jeszcze zajrzał pod listwy dachowe, może jest jakaś nieszczelność na łączeniach płatu dachu - jesli tak to dość łatwa do usunięcia bo zakleisz to porządnie a listwy zamaskują, są na wcisk tylko
- bez spinek, bez kleju, na końcach mogą być doklejane taśmą dwustronną
chyba że solidnie wiało i wiatr wpychał wodę do góry, wtedy może i tak...
r3bson - regulacja kąta (czyli regulacja prowadnic) to jedno, podniesienie szyby w górę nie odbywa się przecież śrubami od regulacji kąta tylko śrubami trzymającymi szybę
!! czarne listwy - jak chcesz tam ładować silikon to bezwględnie po odkręceniu listew między karoserię a listwę - w żadnym wypadku od strony uszczelki - to raz, dwa - powierzchnie odtłuszczone i suche,
miejsca śrub dookoła jak przy uszczelnianiu miski olejowej, w zasadzie kup klej do miski a nie silikon zwykły...
Ostatnio edytowane przez opozycjonista ; 08-01-2019 o 20:52
...
Właśnie dzisiaj po dłuższym zastanowieniu też doszedłem do wniosku, że to uszczelki to chyba ślepy trop, gdyż w momencie kiedy sufit był zalany, szyby i drzwi był suchutkie.. Dlatego tak jak mówisz sprawdzam listwy dachowe i biorę się za uszczelnienie pod czarnymi listwami. Bardzo dziękuję za pomoc [MENTION=66302]opozycjonista[/MENTION]! Efekty mojej pracy opublikuje tutaj, może przyda się komuś w przyszlości.![]()
zacznij od sprawdzenia dachowych, te czarne listwy w które się wsuwa uszczelkę szyb oprócz śrubek (duuzo ich) są fabrycznie montowane na taśmę dwustronną, tam też słabo widzę podróż wody w górę
a jak przednia szyba? nie była wymieniana? uszczelka oryginalna?
...
Wszystkie szyby oryginalne, tak samo jak uszczelki. Właśnie ta czarna listwa jest moim faworytem w kwestii tego przecieku. Jak woda przejdzie pod nią, to omija uszczelkę i ma możliwość wejścia bezpośrednio w podsufitkę, a zardzewiała śruba świadczy o jakimś kontakcie z wodą. Zbadam wszystko i dam znać.![]()
Miejsce wycieku zostało zlokalizowane, lało się spod tej czarnej listwy nad drzwiami. Po jej odkręceniu zauważyłem, że taśma dwustronna, która tam wszystko uszczelniała jest cała mokra i sama odłazi od listwy. Rozwiązanie spełniało swoją rolę przez 14 lat, w końcu się poddało. Listwy zostały na nowo uszczelnione - klej do szyb i ponownie zamontowane. Mam nadzieję, że problem nie wróci i że temat będzie pomocny dla kogoś w przyszłości.Dziękuję za pomoc wszystkim, którzy udzielili się w temacie.