Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź!
Zdecyduje się na ten DPS, na pewno będę miał poczucie że lepiej brzmieć już nie może
Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź!
Zdecyduje się na ten DPS, na pewno będę miał poczucie że lepiej brzmieć już nie może
Mam wrażenie, że nastąpiło pomylenie terminów.
Na moją wiedzę DSP to Digital Sound Processor, czyli bardzo rozbudowany korektor dźwięku z możliwością nadawania efektów (pogłosy, echa, efekty np. sal koncertowych), a za przetwarzanie dźwięku z cyfry na analog odpowiada DAC.
W zasadzie najprostsze "DSP" ma każde radio samochodowe (korektor, balans lewo prawo i przód tył), DAC ma już każdy sprzęt z cd czy MP3.
Ten chip w połączeniu z Bose może pokazać rzeczywistą wartość tego systemu audio (wzmacniacz i głośniki, bo reszta wypada).
Czy warto inwestować w ten sprzęt, to pytający musi odpowiedzieć sam sobie. Jeśli lubi się bawić w precyzyjne dostrajanie audio i ma określone gusta i oczekiwania- to ok, jeśli nie - podstawowe ustawienia sprzętu dadzą radę.
Choć w sumie dla moto audiofilów takie radio to lekko za słabe jest.
Masz racje , z tym ze ten dokladany modul musi miec inny DAC bo inaczej nie miało by to sensu .
DSP "digital signal processor" czyli potrzebuje sygnal cyfrowy i przejmuje funkcje orginalnego DAC - tak to rozumiem.
DSP nie ma nic wspólnego z DAC. Ten drugi być musi bo potrzebna jest konwersja cyfra-analog, DSP umożliwia trochę zabawy dzwiękiem w domenie cyfrowej.
Producent przewiduje dwie wersje, "golasa" i wersje z procesorem. Tylko nie widzę tam zakładek z cięciami pasma i korekcją czasową a to największa zaleta procesorów.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Szybkie pytanie. Czy ma ktoś schemat poszczególnych przewodów w kostce iso wychodzącej z alfy? Kupiłem kolejne radio, wszystko w miarę spoko tylko sygnał FM jest średni. Jak rozumiem nie działa wzmacniacz antenowy. Z rafia wychodzi niebieski przewód AMP do podłączenia anteny i myśle że tam podawane jest 12v i trzeba by podać na wzmacniacz antenowy, tylko gdzie. Dobrze kombinuję że jest gdzieś przewód w kostce od zasilania lub głośników. Chcę uniknąć kupowania separatora itd, z resztą myśle że to i tak nic nie da.
Znalazłem to tutaj:
https://car-solutions.com/en/adapter...baru-mazda.php
AR 159 2.4 Q4, Ti '09 Sedan
Ok. Wszystko zamontowane , ogarnięte. To już moje drugie radio i ma tę samą przypadłość co poprzednie- zegar nie jest zapamiętywany. Co ciekawe również ma moduł canbus Bagoo. Jest to px5 4gb ram. Co ciekawe sterowanie z kierownicy w aplikacjach działa, strzałki czyli przełączanie utworów a w radiu przełączanie stacji a nie wyszukiwanie fal jak w poprzednim. Tego mi do szczęścia brakowało. Oczywiście przycisk od telefonu czy wywołanie głosowe na kierownicy nie działa. Podłączyłem do fabrycznej anteny gps , zakupiłem tę przejściówkę:
Adapter dla OEM GPS Antena Connection https://allegro.pl/oferta/adapter-dl...ion-7438375714
ale zielony plastik musiałem zdjąć, dopiero wtedy pasuje. Ponadto musiałem podłączyć separator i teraz radio działa idealnie. Co ciekawe poprzednie nie miało problemu z falami FM, nie potrzebowało separatora.
Reasumując jestem zadowolony, teraz tylko rozpracowuje androida bo w telefonie nie miałem nigdy. „Ok google” działa i sporo potrafi wiec głosowo praktycznie wszystko można ogarnąć. Wiadomo potem jakieś rooty nie rooty jeśli miało by być fajniej.
Jak widać stacje te wszystkie wyglądają podobnie a każde w innym garażu robione i ciężko przewidzieć ich działanie. U mnie w 2 egzemplarzach nie pamięta godziny i daty a wiele osób twierdzi że u nich nie ma problemu. Oczywiście kiedy mam hotspot to praktycznie od razu ma prawidłowo godzinę ale bez neta kilkanaście sekund to trwa zanim z gps złapie.
Zakup na plus choć wygląd samego radia i fakt że tak słabo jest podświetlane nie jest fajne. Szkoda że pokrętła nie są podświetlane oraz że brak większej ilości fizycznych przycisków. Do innych marek dużo ciekawsze, prawie identyczne jak fabryka. Wrzucę zdjęcia jak wygląda.
![]()
Ostatnio edytowane przez hagi ; 23-02-2019 o 21:11
Hagi czekamy na fotki w dzień i w nocy z podświetleniem. A tak z ciekawości, gdzie kupowałeś?
Jak u Was wygląda sytuacja z wyłączeniem radia. Moje przechodzi tylko jakby w stan uśpienia. Ekran gaśnie ale po naciśnięciu power wyświetla menu główne. Nie wiem czy mam coś źle podłączone. Czy po prostu przy stale podanym napięciu nie ma możliwości jego wyłączenia. Chodzi mi o to, że chce aby radio działało bez włączonego zapłonu. Wcześniej po wyjęciu kluczyka od razu gasło a po ponownym jego wsadzeniu android startował od początku wyświetlając logo Alfy itd.